Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Τα απορρίμματα σε διάλογο....

Με επιστολή του ανταποκρίθηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Σπύρος Δανέλλης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη ως απάντηση στο κάλεσμα του προέδρου του ΕΣΔΑΚ, Γιάννη Κουράκη στους δημάρχους για δημόσιο διάλογο. Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ :
1. Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης,
κο Τσόκα Σεραφείμ
2. Πρόεδρο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. & Δήμαρχο Ηρακλείου, κο Κουράκη Γιάννη
3. Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης,
κο Οικονομόπουλο Αλέξανδρο


Θέμα: Θέσεις μας για τη διαχείριση απορριμμάτων Κρήτης

Ήδη από τον Ιούλιο του 2007, διαβλέποντας την διαμορφωμένη κατάσταση, σας είχαμε αποστείλει τη δική μας άποψη, σχετικά με το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από την εποχή εκείνη προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου, ο οποίος σκοπό είχε τη διαμόρφωση τελικής πρότασης για το βασικό θέμα της μεθοδολογίας που θα εφαρμοστεί και που είναι η ιδανικότερη για τον τόπο, συνεκτιμώντας παράλληλα, όλες τις παραμέτρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Από την εποχή εκείνη πιστεύαμε και αυτό επισημάναμε προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως πρωταρχικό μέλημά μας θα έπρεπε να ήταν ο καθορισμός της μεθοδολογίας, από την οποία προκύπτουν και τα ειδικά κριτήρια επιλογής του χώρου εγκατάστασης.
Δεν αμφισβητούμε την επιστημονική αρτιότητα της δουλειάς του Πολυτεχνείου Κρήτης, θεωρούμε όμως, ότι επιβάλεται η συμπληρωματική αξιολόγηση των χώρων που επιλέχθηκαν, συνυπολογίζοντας τα ειδικά κριτήρια που απορρέουν από τη συγκεκριμένη μεθοδολογία διαχείρισης που θα υιοθετηθεί.
Για το σκοπό αυτό σας αποστέλω τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τεχνικοί των υπηρεσιών μας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ιδανική επιλογή, για τον τόπο μας, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αναγκών μας.
Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας της καύσης είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης (δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 220€/τόνο) και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώνει και αν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αυτού του ποσού.
Από την άλλη πλευρά, κυριότερο γνώρισμα της τεχνολογίας της καύσης, είναι η παραγωγή διοξινών στα αέρια απόβλητα και η παραγωγή τέφρας ιδιαίτερα τοξικής.
Για μεν τη διαχείριση των αερίων, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών συστημάτων απορρύπανσης που διαμορφώνουν και το υψηλό κόστος λειτουργίας της μονάδας και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιασδήποτε αστοχίας στη λειτουργία των φίλτρων με οδυνηρές συνέπειες για τον τόπο και τους κατοίκους. Πολλαπλασιάζοντας έτσι, το ήδη πολύ υψηλό, φαινόμενο λειτουργικό κόστος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, με συναπόφασή τους, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, επιβάλουν τη μείωση, τη συλλογή κατά ποιότητες, την επανάχρηση, την ανακύκλωση και ανάκτηση των απορριμμάτων, ως μέσα για την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθορίζουν επίσης, τα μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων και ορίζουν πως έως το 2020, πρέπει να αυξηθεί κατά 50% η επανάχρηση και η ανακύκλωση.
Πρώτη φορά αναφέρουν πως, η ανακύκλωση προτιμάται από την ενεργειακή αξιοποίηση, η οποία δεν θεωρείται ανάκτηση.
Στην αντίπερα όχθη, η τεχνολογία σήμερα προτείνει μια πλειάδα λύσεων, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απορριμμάτων.
Οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, στην υπό συζήτηση μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης και να διασφαλίσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και την υγεία των κατοίκων. Με την ολοκληρωμένη διαχείριση και την ανακύκλωση, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης, να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας, να διαφυλάξουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να ανακτήσουμε υλικά σημαντικής αξίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη, άμεσα να καθοριστεί η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.
Από τον καθορισμό της μεθοδολογίας, θα προκύψουν τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης, που θα προκρίνουν τον τελικό χώρο που θα επιλεγεί μέσα από τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, οφείλουμε από κοινού να πείσουμε την κοινωνία, για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων, παραμερίζοντας λαϊκισμούς και σκοπιμότητες.
Σε αυτή την προσπάθεια, θέτω στη διάθεση της κοινωνίας την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλίων, Γουβών, Καστελίου και όλες μου τις δυνάμεις, για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι σήμερα η λύση του πλέον πιεστικού προβλήματος της Κρήτης, τα απορρίμματα.¨
Ο κος Δανέλλης έστειλε παράλληλα, μελέτες και άρθρα στον τοπικό τύπο, που τεκμηριώνουν το μονόδρομο της επιλογής μας, στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε στο Θραψανό, όπου κάλεσε ο Δήμαρχος Μανόλης Λαδωμένος τον μελετητή Αλ. Οικονομόπουλο, του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία να ενημερώσει για την μεθοδολογία που ακολούθησε για την σύνταξη της μελέτης και την επιλογή των θέσεων που προτείνονται για την Μονάδα Διαχείρισης απορριμμάτων. Τα κριτήρια είναι περιβαλλοντικά και σε καμιά περίπτωση η υπάρχουσα μελέτη δεν αναζητούσε τρόπους ή τεχνολογίες λειτουργίας. Αυτό υποστηρίζει ο κος Οικονομόπουλος που χαρακτηρίστηκε εντολοδόχος του Περιφερειάρχη, από κατοίκους της Επισκοπής που βρέθηκαν στο Θραψανό και μπορεί να προκάλεσαν ένταση, επέδειξαν όμως και έγγραφα με τα οποία προκύπτει ότι η περιοχή της Γαλύφας έχει περισσότερες της μιας αρχαιότητες και είναι υγρότοπος. Κι ενώ σε 15 ημέρες αναμένεται μελέτη(άλλη;) που θα ανα
φέρεται στα υπόλοιπα απαραίτητα χαρακτηριστικά της μονάδας, οι κάτοικοι και στο Ρέθυμνο από την περιοχή του Βρύσινα, εκφράζουν επιφυλάξεις για την διασφάλιση των υδροφορέων της περιοχής. Για το γεγονός πάντως αυτό, των πηγών δηλ και του Θραψανού για τις οποίες έχουν εκφραστεί φόβοι για την μόλυνσή τους απο τη Μονάδα εάν πάει στη Γαλύφα, ο Δήμαρχος Μ. Λαδωμένος δεν είπε ούτε λέξη έστω και καθυσηχάζοντας τους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν ... μεθοδολογία σύνταξης μελέτης.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Κάτοικοι της οδού Δρυμητινού διαμαρτύρονται

Το ακόλουθο κείμενο, συνοδευόμενο από 95 υπογραφές κατοίκων της οδού Δρυμητινού στο Μασταμπά, κατατέθηκε στη Νομαρχία και στο Δήμο Ηρακλείου. Αντιπροσωπεία των κατοίκων συνομίλησε για το θέμα του κειμένου με την κ. Νομάρχη, με τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Κοκοσάλη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καρατζάνη, λόγω απουσίας του Δημάρχου
Ηράκλειο 6/7/2008

ΠΡΟΣ : 1) κ. Νομάρχη Ηρακλείου
2) κ. Δήμαρχο Ηρακλείου


ΑΙΤΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Των κατοίκων της οδού Δρυμητινού

Αξιότιμοι κυρία Νομάρχη και κύριε Δήμαρχε Ηρακλείου,

Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε σας προσωπικά, διότι κάθε προσπάθεια μας να βρούμε λύση μέσω των αρμοδίων Αντινομάρχη και Αντιδημάρχου Ηρακλείου στο μείζονος σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει πέσει ως σήμερα στο κενό.

Με την από 9-6-2008 αίτηση – διαμαρτυρία μας, υπογεγραμμένη από εκατό σαράντα δύο (142) από εμάς τους κατοίκους της οδού Δρυμητινού, την οποία υποβάλαμε προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου – τον αρμόδιο Αντινομάρχη, την αρμόδια για τις Λαϊκές αγορές Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, τη Δημαρχιακή Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, επισημάναμε τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργήσει σε όλους εμάς και σε πολλούς άλλους κατοίκους της οδού Δρυμητινού η λειτουργία Λαϊκής Αγοράς κατά την ημέρα Παρασκευή στο συγκεκριμένο δρόμο και τη γενικότερη αναστάτωση που θα επιφέρει στην περιοχή και ζητήσαμε την εξαίρεση της παραπάνω οδού από τους χώρους όπου θα λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά, η οποία μετακινείται, κατόπιν προτάσεως του Δήμου Ηρακλείου, με την υπ’ αριθμ. 22/26-5-2008 απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Διοίκησης – Προστασίας Καταναλωτή της Ν.Α Ηρακλείου από τις οδούς Φραγκιαδάκη και Λεβήνου στις οδούς Καραμανλή, Γαλενιανού και Κατσώνη, καθώς και στην οδό Δρυμητινού από την οδό Αντιοχείας μέχρι την οδό Παντζελίου.

Παράλληλα, το αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, οδός Δρυμητινού 29 και εκπροσωπείται νόμιμα, σας υπέβαλε ξεχωριστή αίτηση, αφ’ ενός μεν προς τον Δήμο Ηρακλείου, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον κ. Δήμαρχο Ηρακλείου/Υπόψη της Δημαρχιακής Επιτροπής, με αρ. πρωτ. 56302/9-6-2008 και αφ’ ετέρου προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, νομίμως εκπροσωπούμενη από την κ. Νομάρχη Ηρακλείου/Υπόψη Αντινομάρχη κ. Κοκοσάλη, με αρ. πρωτ. 956/9-6-2008, με την οποία, τονίζοντας τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε η υλοποίηση της παραπάνω αποφάσεως στις οικογένειες τουλάχιστον διακοσίων τριάντα εννέα (239) παιδιών μελών του, από όλο το Ηράκλειο, τα οποία παρακολουθούν τις θερινές δραστηριότητες του και των οποίων η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του θα καθίστατο απαγορευτική, ζητούσε ομοίως την εξαίρεση της οδού Δρυμητινού από το χώρο όπου θα διεξάγεται Λαϊκή Αγορά.

Αν και μετά την κατάθεση των παραπάνω αιτήσεων υπήρξαν συναντήσεις στη Νομαρχία και στο Δήμο Ηρακλείου με τους αρμοδίους Αντινομάρχη και Αντιδήμαρχο Ηρακλείου, αντίστοιχα και υπόσχεση τους ότι θα έρχονταν στην περιοχή για να μιλήσουν επιτόπου μαζί μας και με τους λοιπούς κατοίκους της οδού Δρυμητινού και να διαπιστώσουν αν τα όσα ισχυριζόμαστε έχουν βάση, ουδεμία τέτοια επίσκεψη υπήρξε, εκτός αν ήλθαν «ινκόγνιτο», αντιθέτως, αντ’ αυτών εστάλησαν τα συνεργεία που έκαναν τις διαγραμμίσεις στο δρόμο για την τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών, ενώ όσον αφορά τους διαμερισματικούς συμβούλους της περιοχής, οι οποίοι θα έπρεπε όχι μόνο να μας έχουν ενημερώσει πριν τη λήψη της παραπάνω αποφάσεως, αλλά και να έχουν δείξει ενδιαφέρον μετά την παραπάνω αντίδραση μας και τη δημοσιοποίηση του θέματος στον Τύπο της πόλης μας, η τύχη τους γενικότερα «αγνοείται» μετά τις εκλογές για την ανάδειξη τους.

Επειδή, όχι μόνο η λήψη της παραπάνω αποφάσεως για τη μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς στην οδό Δρυμητινού, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση μαζί μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει άμεσα την περιοχή μας, αλλά και η προκλητική αδιαφορία από πλευράς των προαναφερθέντων στο παραπάνω δίκαιο αίτημα μας, μας θλίβει βαθύτατα, μας προσβάλλει σαν πολίτες αυτής της πόλης και του νομού και μας αναγκάζει να αντιδράσουμε δυναμικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας προς τους παραγωγούς και πωλητές των λαϊκών αγορών, τον καθημερινό μόχθο των οποίων για το μεροκάματο αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε,

Απευθυνόμαστε προς εσάς προσωπικώς και

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ : 1) Να λάβετε απόφαση αναβολής της πραγματοποίησης λαϊκής αγοράς στην οδό Δρυμητινού την Παρασκευή 11/7/2008,
2) Να επισκεφθείτε προσωπικά την παραπάνω οδό την εν λόγω ημέρα για να συζητήσετε μαζί μας και να διαπιστώσετε, ιδίοις όμμασι, τα όσα σας αναφέρουμε στις παραπάνω έγγραφες αιτήσεις μας, ευελπιστώντας ότι θα ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα μας. Σε αντίθετη περίπτωση όμως,
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα μας βρείτε αντιμέτωπους και θα πράξουμε ότι απαιτείται για τη μη πραγματοποίηση της λαϊκής αγοράς στην οδό Δρυμητινού, τόσο στις 11/7/2008, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ – ΕΝΤΟΝΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ

Οι εξελίξεις για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο

Αύριο ξεκινά από το Θραψανό η δεύτερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από την δημιουργία μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στην φάση αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, όπως και τα αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς και οι περιβαλλοντικές παράμετροι που θα προκύψουν.
Ο κος Κουράκης, δήλωσε ακόμα ότι, η ενημέρωση θα περιλαμβάνει και την χρήση του διαδικτύου. Τόνισε μάλιστα, ότι απαιτείται συναίνεση, και ότι δεν έχει αποφασιστεί ούτε που θα χωροθετηθεί το εργοστάσιο, ούτε τι μεθοδολογία θα ακολουθηθεί.
Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, που μελετά την διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας γύρω από το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στο μεταξύ, μηχανοκίνητη πορεία από την Επισκοπή προς τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιούν αυτήν την ώρα κάτοικοι των τριών Δήμων Επισκοπής, Γουβών και Καστελίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την προτεινόμενη χωροθέτηση της Μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, στην περιοχή της Γαλύφας του Δήμου Επισκοπής. Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων οπουδήποτε,(στη Γαλύφα, το Ηράκλειο ή την Κρήτη) εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετο το Κ.Κ.Ε. για το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων

Τις θέσεις του κόμματος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανακοίνωσε με κείμενο που διένειμε, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του, τονίζεται:
Το ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας (καύσης) των απορριμμάτων της Κρήτης είτε αυτό γίνει στην Επισκοπή είτε οπουδήποτε αλλού και αυτό γιατί:
Η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και την διατροφική αλυσίδα.
Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
Έχει μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. Κόστος που θα μεταφερθείς στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Η «λύση» του εργοστασίου καύσης που προτείνουν συνεπάγεται την πλήρη τεχνολογική εξάρτηση από την Πολυεθνική εταιρία κατασκευής. Ωφελεί μόνο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την καύση των απορριμμάτων και αυτά που μέσω των ΣΔΙΤ θα αναλάβουν την λειτουργία του εργοστασίου.
Κάτω από τις πιέσεις αυτών ακριβώς των συμφερόντων η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα με το πρόσχημα ότι με την καύση μπορεί να παραχθεί ενέργεια ενισχύοντας τις Πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εργοστασίων καύσης.
Οι ευθύνες είναι βαριές τόσο για τη ΝΔ σήμερα όσο και για το ΠΑΣΟΚ χθες γιατί άφησαν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα να διογκωθεί, στρώνοντας έτσι το χαλί στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει σε ένα τομέα που είναι ιδιαίτερα επικερδής.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της ΤΑ Α και Β βαθμού, του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΣΔΑΚ που άφησαν όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργούν χωματερές επικίνδυνες για την υγεία του λαού.
Το τελευταίο διάστημα μεθοδεύοντας τη λύση της καύσης παράγγειλαν μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το που πρέπει να χωροθετηθεί μια τέτοια μονάδα αποκρύβοντας από τους κατοίκους των περιοχών αυτών τις καταστροφικές συνέπειες για αυτούς και το περιβάλλον που θα έχει η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Μιλούν για αντισταθμιστικά ωφέλη αλλά δεν λένε τι ακριβώς θα αντισταθμίσουν με αυτά.
Οι πεντακόσιες θέσεις εργασίας που υπόσχονται στους κατοίκους των περιοχών που θα εγκατασταθεί η μονάδα αυτή είναι γράμμα κενό από τη στιγμή που τίποτα δεν μπορεί να δεσμεύσει το κεφάλαιο από που θα είναι οι εργαζόμενοι που χρειάζεται και σε τι συνθήκες εργασίας θα δουλεύουν.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική διαφορετική από αυτή που ακολουθείται σήμερα, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μια πολιτική που θα εξυπηρετεί τον λαό και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο μ’ αυτή την πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Καλούμε το λαό της Κρήτης να παλέψει για μια πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που θα στοχεύει:
Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων
Σχεδιασμένη διαχείριση τους και ορθολογική μεταφορά τους με δημόσια εθνική, περιφερειακή ή τοπική ευθύνη.
Διαλογή με διαχωρισμό των τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών – διοξίνες κτλ.
Μέγιστη δυνατή ανακύκλωση, μη χρήση της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων ταφής και ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους. Η κατασκευή τέτοιων χώρων και μονάδων πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας είτε αυτό γίνει μέσω ΣΔΙΤ είτε με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει και τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής μας και του καλεί να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Το Κ.Κ.Ε. για την υγεία στο Ηράκλειο

Επίσκεψη στο Ηράκλειο, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 10 Ιουλίου στα πλαίσια της Καμπάνιας του Κόμματος για την υγεία, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου, ο Σπ. Χαλβατζής, θα περιοδεύσει από τις 10πμ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) όπου θα έχει συνάντηση και θα συζητήσει με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ καθώς και με εργαζόμενους σε χώρους του νοσοκομείου όπου θα επισκεφτεί το κλιμάκιο. Επίσης συνάντηση θα έχει και με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Αμέσως μετά στις 1.30μμ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ σε χώρο του Νοσοκομείου αναφερόμενος τόσο στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις όσο και στα ζητήματα υγείας και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ανάπτυξη της Κρήτης

Συνέδριο στο τέλος του χρόνου, όπου θα παρουσιαστούν οι τελικές και συνθετικές προτάσεις που θα προκύψουν ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της Κρήτης, προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις που ανέπτυξε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ηράκλειο, το ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος Δημοσίων Εργων του κόμματος Γιάννης Μαγριώτης: «H περίοδος μετά το 2004 έπρεπε να είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής περιφέρειας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ με την πολιτική και τις επιλογές της οδήγησε σε οικονομική και κοινωνική υποχώρηση τις ελληνικές περιφέρειες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κλιμακούμενη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως είναι γνωστό το ΠΔΕ χρηματοδοτεί τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Η Ν.Δ ως Νεοφιλελεύθερο Κόμμα, δεν πιστεύει στις δημόσιες πολιτικές, στις δημόσιες παρεμβάσεις. Πιστεύει πως την ανάπτυξη θα την φέρει μόνο η αγορά και ειδικότερα οι Τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η ιδεολογική της ταυτότητα και πολιτική. Αυτή η πολιτική είδαμε τι αποτελέσματα έφερε στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Έκρηξη της κερδοσκοπίας και της ακρίβειας. Καταλήστευση του εισοδήματος των μεσαίων και των λαϊκών τάξεων.
Η Ελληνική περιφέρεια δεν μπορεί να αναπτύξει οικονομίες κλίμακος γι’ αυτό και δεν είναι ελκυστική για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο χρειάζεται η υποστήριξη της πολιτείας. Ειδικότερα ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η Κρήτη θα χάσει περίπου το 1/3 του Γ΄ ΚΠΣ που είχε δεσμευτεί για να επενδυθεί σε αυτή, λόγω της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του δραστικού περιορισμού του ΠΔΕ.
Στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2007-2013 της Κυβέρνησης, δηλαδή για το Δ΄ ΚΠΣ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
α) Η απορρόφηση κονδυλίων θα ξεκινήσει με τουλάχιστον 2,5 χρόνια καθυστέρηση. Μέχρι τώρα δεν έχουν διαμορφωθεί ούτε οι διαχειριστικές αρχές. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως αυτό δεν θα έχει επιτευχθεί παρά στους πρώτους μήνες του 2009.
β) Το Διαχειριστικό Πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ, όπως το θεσμοθέτησε με νόμο στη Βουλή η Κυβέρνηση, είναι πολύ πιο συγκεντρωτικό στην διαχείριση του από το Γ΄ ΚΠΣ και πολύ πιο γραφειοκρατικό, παρ’ ότι το Δ΄ ΚΠΣ είναι αποκλειστικά Κοινοτικό Πλαίσιο για τις Περιφέρειες.
γ) Σε πραγματικές αξίες είναι το 50% του Γ΄ ΚΠΣ.
Η Κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά το έχει τάξει πάνω από 5 φορές μέχρι τώρα, σε κάθε πόλη και σε κάθε Νομό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμα δεν έχει ονοματίσει τα έργα. Κανείς δεν ξέρει πιο έργο θα γίνει και που. Έχει τάξει τα πάντα στους πάντες.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο κ. Σουφλιάς στην Κρήτη, τόσο για τον ΒΟΑΚ όσο και για το Αεροδρόμιου του Ηρακλείου, επανέλαβε τις ίδιες αόριστες δηλώσεις της τελευταίες πενταετίας. Δεν δεσμεύεται ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά και το μοντέλο χρηματοδότησης, τόσο του Οδικού Δικτύου της Κρήτης, όσο και του αεροδρομίου».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι προτεραιότητες για τις δημόσιες αναπτυξιακές υποδομές της Κρήτης, μεταξύ άλλων είναι:
«α) Για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών απαιτείται η ριζική αλλαγή του Διοικητικού και Αναπτυξιακού Μοντέλου. Λίγες αιρετές και αυτοδύναμες οικονομικά περιφέρειες. Ισχυροί και αυτοδύναμοι επίσης, οικονομικά, δήμοι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ένα σύστημα διοικητικό και οικονομικό όπου όλοι οι πόροι συγκεντρώνονται στην κεντρική κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει για τα πάντα.
β) Ριζικός επανασχεδιασμός του Δ΄ ΚΠΣ με απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες.
γ) Γενναία ενίσχυση του ΠΔΕ.»

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα

Θυμάστε την παλιά εκείνη παραβολή με την κατσίκα του γείτονα. Ο … «καλός» άνθρωπος της ιστορίας αυτής είχε τουλάχιστον τη λεβεντιά να καταβάλει το αντίτιμο της μισαλλοδοξίας του. Στην περίπτωση της ίδρυσης εφετείου Ανατολικής Κρήτης, οι φίλτατοι ταγοί της κοινωνίας των Χανίων υπό την προστατευτική σκέπη του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. εμφανίζονται ανερυθρίαστοι να απαιτούν παράλογα και ανήθικα το όλον. Και γιατί να μη το κάνουν, αφού άλλωστε επιτυγχάνουν προς δόξαν της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών μιας κατά τα λοιπά ευνομούμενης, σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Η ανακίνηση των διχαστικών αντιδράσεων του πολιτικού προσωπικού του Ν. Χανίων που συνόδευσε τη θετική για την ίδρυση εφετείου Ηρακλείου εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την απόφαση εν συνεχεία της ολομέλειας του Αρείου Πάγου θέτει πρωταρχικής σημασίας ερωτήματα προς πολλούς αποδέκτες.
Φαντάζομαι πως μια πολιτεία και μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και βιώνει συνειδητά τις ουμανιστικές αρχές του διαφωτισμού και τις δημοκρατικές κατακτήσεις ως τις μέρες μας στον τομέα των ανθρώπινων και προσωπικών δικαιωμάτων, θα θεωρούσε αυτονόητο πως το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες απονομής της δικαιοσύνης κάθε πολίτη δεν μπορεί να εξαρτάται από το σοβινισμό και τα οικονομικά –επαγγελματικά συμφέροντα κάποιας ομάδας άλλων πολιτών.
Για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα μιας κάστας (δικηγόροι Χανίων, εν προκειμένω) συναντιούνται με την πολιτική επένδυση του συνόλου σχεδόν, δυστυχώς, των πολιτικών και δημόσιων προσώπων των Χανίων ποντάροντας στον πιο ευτελή λαϊκισμό.
Ποιος όμως αλήθεια το περίμενε πως από τις φαιδρές αντιδράσεις των ταγών της κοινωνίας των Χανίων και τις υβριστικές για όλους τους Κρητικούς δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης περί επαπειλούμενου αιματοκυλίσματος της Κρήτης, εξαιτίας της ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στο νησί, θα φτάναμε στην τρομοκρατική ανατίναξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ; Η υιοθέτηση μαφιόζικων – παρακρατικών μεθοδολογιών για την εξυπηρέτηση ενός ακραία σοβινιστικού αιτήματος που διαθέτει όμως τη «νομιμοποίηση» της συντριπτικής διακομματικά πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού του τόπου, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει δέος. Η ασυγχώρητη ελαφρύτητα του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου να χαρακτηρίσει των Αλέκο Αλαβάνο ως ανεπιθύμητο για τα Χανιά, πέραν της ανοησίας, προσδίδει και χαρακτηριστικά προτροπής σε πράξεις βίας προς όσους έχουν άλλη άποψη.
Και για την ιστορία, κατ΄ αντίστοιχο ανόητο κι εξόχως «δημοκρατικό» τρόπο, η δημοτική αρχή Σητείας είχε χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο για τη Σητεία πρόσωπο τον προκάτοχο της βουλευτικής έδρας του κ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο, για τη στάση του στη σκανδαλώδη «επένδυση» στη Μονή Τοπλού.
Η διαχρονική στάση όλων των κυβερνήσεων στο θέμα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης προσβάλλει όλους μας κι είναι χαρακτηριστική της ποιοτικής κρίσης του πολιτικού μας συστήματος.
Θέλω να επισκέπτομαι κατ’ επιλογή μου τα θαυμάσια Χανιά και τους αδερφικούς μου εκεί φίλους κι όχι ακολουθώντας τον ιδιότυπο αυτό «υποχρεωτικό δικαστικό τουρισμό».
Κι ήρθε η ώρα της αφύπνισης της κοινωνίας των Χανίων που θα αποδείξει τις ευαισθησίες, τις αρχές και τις αξίες της.



Σπύρος Δανέλλης
Δήμαρχος Χερσονήσου

Γ. Παπανδρέου προς G8

Την κατάλληλη πολιτική βούληση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για όσα προκαλούν συγκρούσης και απαιτούν μια περισσότερο δημοκρατική διακυβέρνηση του πλανήτη, θέτει με επιστολή του ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και προεδρεύοντα του G8, Yasuo Fakuda.
Η επιστολη απεστάλη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G8, η οποία πραγματοποιείται στο Hokkaido Toyako της Ιαπωνίας:
Η επιστολή έχει ως εξής:

Α.Ε. κ. Yasuo FAKUDA
Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής των G8
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2008

Aγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας γράφω την παραμονή της Συνάντησης Kορυφής του G8 στο Hokkaido Toyako.
Το G8 καταπιάνεται σήμερα με τα πιο πιεστικά θέματα με τα οποία βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος ο πλανήτης μας. Θέματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις, θαρραλέα παγκόσμια ηγεσία, ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης - δημοκρατικής διακυβέρνησης - για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Aυτά ακριβώς τα προβλήματα - αειφόρος ανάπτυξη, ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και προστασία των φυσικών πόρων μας, επίλυση συγκρούσεων και περιορισμός τους - ήταν οι βασικές θεματικές ενότητες των αποφάσεών μας στο πρόσφατο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. 700 σύνεδροι, από 150 κόμματα και Οργανισμούς, από 120 χώρες, πήραν μέρος στις εργασίες.
Το θέμα μας: "Παγκόσμια Αλληλεγγύη: Το θάρρος να κάνουμε τη διαφορά".
Δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό σύμπτωσης των θεμάτων με αυτά της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του G8, εσωκλείω τις σχετικές Αποφάσεις του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της Αθήνας, που περιγράφουν τις προτεραιότητές μας για παγκόσμια δράση.
Για εμάς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι μια νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και πιο βιώσιμες οικονομίες.
Για εμάς, η κοινωνική πρόνοια δεν είναι βάρος, αλλά μια αναγκαία ελευθερία για την ανάπτυξη.
H Σοσιαλιστική Διεθνής βλέπει την οικονομική και διατροφική κρίση, όπως και την κρίση των καυσίμων, που έχουν απλωθεί από ήπειρο σε ήπειρο, ως ένα κάλεσμα για απαντήσεις μέσω κοινών στρατηγικών. Έχει αποδειχθεί πως οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να προστατεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους από το να χτυπηθούν από τη φτώχεια.
O κόσμος είναι αρκετά πλούσιος σε πρώτες ύλες, γνώση, επιστημονικά μέσα και καινοτομία για πιο αποδοτικές τεχνολογίες, ώστε να ανταποκριθεί στις διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Aυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση να προωθηθούν πιο δίκαια και βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα. Μια αποτυχία θα είναι στο τέλος μοιραία για το μέλλον όλου του πλανήτη.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και επιταγή για όλες τις χώρες και περιοχές. Κάθε ένας από τους σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δικαιούται τις ίδιες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή.
Δεν υπάρχει προτεραιότητα πιο επείγουσα από την ικανοποιητική απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Έχουμε μόνο 10-15 χρόνια ή λιγότερο, για να αντιστρέψουμε τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να αποφύγουμε τις πιο οδυνηρές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Aυτές συμπεριλαμβάνουν τη σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την εξάλειψη πολλών ειδών και ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην πραγματικότητα, απειλείται με εξαφάνιση ο πολιτισμός μας όπως τον γνωρίζουμε. Δεν έχουμε καν το ελάχιστο περιθώριο να επιτρέψουμε να ανέβει πάνω από δύο βαθμούς Kελσίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία.
H Σοσιαλιστική Διεθνής υιοθέτησε αυτόν τον στόχο ως ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το Πρωτόκολλο του Kιότο.
Απομένει λιγότερο από ενάμισι έτος, προκειμένου να φτάσουμε σε μια συνολική, διεθνώς δεσμευτική συμφωνία, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του 2009.
Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία μια άνευ προηγουμένου συλλογική προσπάθεια όλων των κρατών του κόσμου.
Για την εξασφάλιση ενός διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης, ικανού να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις, απαιτείται πολιτική βούληση και πρωτοβουλία και πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.
H συνεργασία αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση, τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε εκείνες τις χώρες ή περιοχές που έχουν λιγότερες δυνατότητες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Tα εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών πρέπει να είναι ευέλικτα και ποικίλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα.
Aνοίγονται μεγάλες δυνατότητες στην ελεγχόμενη χρήση κατάλληλων μηχανισμών της αγοράς, όπως η εμπορία εκπομπών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λύσεις μόνο από την αγορά δεν θα προσφέρουν την οικονομική στήριξη και τους αναγκαίους πόρους για να επιτύχουμε τον απαιτούμενο συνδυασμό σημαντικών περικοπών εκπομπής αερίων και προσαρμογής στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής με ενεργειακή ασφάλεια και φιλική στο περιβάλλον οικονομική ανάπτυξη.
Πολιτικές αποφάσεις και δημόσιες ή κοινές στρατηγικές, είναι αναγκαίες για την παροχή κινήτρων και την καθιέρωση κατευθυντήριων γραμμών για την αγορά, ώστε να λειτουργεί προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, του περιβάλλοντος και της δίκαιης ανάπτυξης.
Kάθε περιβαλλοντικά επιζήμια συμπεριφορά θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα καταδικαστέα.
Oι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν μια πιο σαφή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων φιλόδοξων αλλά επιτεύξιμων στόχων, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις κρατικές επιχειρήσεις.
Oι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην εκπαίδευση, την υποδομή και την έρευνα και να ενθαρρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
H προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να είναι ασύμβατες.
Aντίθετα, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά συμφέρουσες.
Ωστόσο, η παγκόσμια ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με μεγαλύτερες προσπάθειες για την μείωση της φτώχειας, καθώς και των φραγμών στο εμπόριο, παρέχοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες καλύτερη πρόσβαση στις αγορές.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εθνικών και διεθνών στρατηγικών ανάπτυξης.
H εμπέδωση της ειρήνης είναι μια ακόμα βασική διάσταση μιας υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής.
H ενδυνάμωση και μεταρρύθμιση των πολυμερών διεθνών Oργανισμών και η αναζήτηση λύσεων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούμε κάθε φορά που η ειρήνη και η σταθερότητα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Χαίρομαι που η Ιαπωνία έχει θέσει την εμπέδωση της ειρήνης ως προτεραιότητα για το G8 και επικροτώ τις πρωτοβουλίες της ώστε να προωθήσει και να ενισχύσει την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των στρατηγικών εξοπλισμών. Πρόκειται για μια σημαντική προτεραιότητα για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.
Ιδίως τώρα, που πολλοί καλούν για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα.
Το G8 έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, αν επιδείξει την κατάλληλη πολιτική βούληση.
Εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνω έκκληση στο G8 να αναλάβει συλλογικές πρωτοβουλίες για αυτά τα θέματα. Oλόκληρος ο κόσμος αναμένει σημαντικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Kορυφής.
Το G8 πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε πραγματικές δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, προκειμένου να αναστρέψει τις αποτυχίες της αγοράς, που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, πριν είναι πολύ αργά.
Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με συνταρακτικές αλλαγές στη δική μας, αλλά πολύ περισσότερο στη ζωή των παιδιών μας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Kαι δεν μπορούμε να αποτύχουμε.
Mε τις καλύτερες ευχές μου για μια επιτυχημένη Σύνοδο,
Γιώργος A. Παπανδρέου
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Ο Χ.Ροδιτάκης θέτει ερωτήματα

Προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Γ. Κουράκη, ότι τα μεγάλα λάθη και τις παραλείψεις του σαν πρόεδρος του ενιαίου συνδέσμου, μονίμως τα χρεώνει σε άλλους, αποδίδει ο Δήαμρχος Επισκοπής Χάρης Ροδιτάκης . Σε επιστολή που διένειμε και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο κος Ροδιτάκης, σημειώνει ότι: οι λέξεις αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών απουσιάζουν από την καθημερινή του πρακτική(του κου Κουράκη), και για άλλη μια φορα χρεώνει στους δημάρχους το ότι δεν υιοθέτησαν την μελέτη,(του Πολυτεχνείου Κρήτης), αποφεύγοντας να αναφερθεί στις προσωπικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει τις οποίες ουδέποτε ικανοποίησε...Ειδικότερα, τονίζει ο κ. Ροδιτάκης, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, το γεγονός ότι αποκρύπτει τις δεσμεύσεις του να προετοιμάσει μέσα από διαδικασίες επιστημονικής ενημέρωσης διαλόγου, διαβούλευσης κλπ. στις τοπικές Αρχές και τις τοπικές κοινωνίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων (και ουδέν έπραξε), δεν το αναφέρει γιατί δεν βολεύει.Αντιθέτως διαδίδει ότι οι δήμαρχοι είχαν αποδεχτεί να υιοθετήσουν το αποτέλεσμα της μελέτης προφανώς υπονοώντας αυτό να γίνει χωρίς κριτική, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς άποψη. Εννοεί τη συνήθη προσφιλή του μέθοδο για “λευκή επιταγή διαχείρισης θεμάτων”. Ο χώρος της Aυτοδιοίκησης όμως οφείλει να έχει και λόγο και αντίλογο και όχι κατ΄επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες για να δικαιολογήσουν προσωπικές αποφάσεις στη συνέχεια.Οι συνήθεις αναφορές του για πιθανή αποχώρηση από την προεδρία του ΕΣΔΑΚ σε συνδυασμό με τη μη συνέχιση φιλοξενίας των απορριμμάτων πολλών δήμων στους Πέρα Γαλήνους, μόνο σαν κίνηση εκφοβισμού μπορεί να ερμηνευτεί καθώς και σαν προσπάθεια “ομηρείας” των δημάρχων αποσιωπώντας ότι με τη δική τους συναίνεση εγκρίθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαμορφωθουν οι αναγκαίες συνθήκες φιλοξενίας τους στους Πέρα Γαλήνους.Θα πρέπει να απαντήσει βεβαίως και επί της ουσίας όσον αφορά στην βιασύνη και στην σκοπιμότητα άμεσης εξεύρεσης θέσης πριν από την επιλογή της μεθοδολογίας επεξεργασίας. Αυτό αποτελεί βεβαίως Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία αλλά όχι και σοβαρή προσέγγιση εκτός εάν αυτός ξέρει τι θα γίνει μετά, κι εμείς όχι.Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε (όπως ακούγεται) αν πάμε σε καύση και παραγωγή ενέργειας. Αν προχωρούμε και σ άλλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο νομό Ηρακλείου, εκτός από το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στην Κορακιά κ.λπ.Καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζουμε αν ισχύει ο νόμος του Ελληνικού Κράτους που απαγορεύει σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο (στην περίπτωσή μας το στρατιωτικό και το σχεδιαζόμενο πολιτικό διεθνές του Καστελίου που απέχει μόλις 6.500 χμ.) να υπάρχουν και να λειτουργούν όπως στην προτεινόμενη θέση εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο Καστελίου ακυρώνεται.Τέλος εκτιμώντας ότι ο κ. Κουράκης έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο να παρουσιάζει τα πράγματα πλάθοντας μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική, κάτι που εγώ δεν έχω σαν στόχο ούτε σαν δυνατότητα, θα επιδιώξω να μην συμβάλω σε μια εικόνα της Αυτοδιοίκησης που δεν κολακεύει κανένα, επανερχόμενος και απαντώντας σε αφορισμούς όπως αυτούς που αναφέρονται σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και που πιστεύω ότι θα επαναληφθούν.Όσον αφορά την απουσία μου κατά την παρουσίαση της μελέτης του Πολυτεχνείου θα ήθελα να απαντήσω ότι δεν ήταν ταξίδι αναψυχής αλλά βρέθηκα στη Γαλλία εκπροσωπώντας την Αναπτυξιακή Ηρακλείου μαζί με Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Πορτογάλους προκειμένου να αποφασιστούν συνεργασίες και σχεδιασμοί που αφορούν την ενδοχώρα και τις χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2015.

Περιοδείες του ΠΑΣΟΚ σε έργα...

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Τομέας Δημοσίων έργων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Μαγκριώτη, τον γραμματέα του τομέα κ. Μανώλη Όθωνα, Βουλευτές του Κινήματος, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τοπικά στελέχη θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε περιοχές που εκτελούνται ή σχεδιάζονται Δημόσια Έργα.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Ηράκλειο περιφερειακή σύσκεψη με θέμα:
« Αξιολόγηση των δράσεων των Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ στην Κρήτη - Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο - Δημόσιες Υποδομές για την Ανάπτυξη και το περιβάλλον της Κρήτης ».
Το πλήρες πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κλιμακίου, περιλαμβάνει σήμερα : Επίσκεψη του Κλιμακίου στον ΒΟΑΚ στην περιοχή Καλό Χωριό, του Νομού Λασιθίου.
Επίσκεψη στο Δρόμο Ηρακλείου - Βιάννου, στον Κόμβο Πεζών – Αλάγνι, και επισκέψεις στη Νομάρχη και στον Δήμαρχο Ηρακλείου.
Το κλιμάκιο στις 18:00 θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ΠΑΣΙΦΑΗ 1 του Ξενοδοχείου Ατλαντίς. και στις 19:00 θα παραστεί στην Περιφερειακή σύσκεψη με στελέχη και φορείς με θέμα «Αξιολόγηση των δράσεων των Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ στην Κρήτη - Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο - Δημόσιες Υποδομές για την Ανάπτυξη και το περιβάλλον της Κρήτης», (στην αίθουσα ΠΑΣΙΦΑΗ 1 του Ξενοδοχείου Ατλαντίς.)
Αύριο, το πρωί το κλιμάκιο θα επισκεφτεί το έργο βελτίωσης – συντήρησης ΒΟΑΚ Ρεθύμνου. (παράκαμψη) και στη μία θα βρεθεί στο έργο φράγμα Βαλσαμιώτη, Νομού Χανίων.
Ε, αυτά είναι τα έργα, (μαζί με τα έργα στην Παπαναστασίου και στο δρόμο προς Επισκοπή)που εκτελούνται αυτήν την στιγμή στην Κρήτη.
Θα έχει ενδιαφέρον όχι η κριτική που θα ασκηθεί, θεωρείται άλλωστε αυτονόητη, αλλά η αυτοκριτική για όσα δεν προετοιμάστηκαν, ή βρήκαν τρικλοποδιές στην υλοποίησή τους, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, για όσα μη ώριμα έργα έμειναν στις εξαγγελίες, και για όσες χρηματοδοτήσεις από την Κρήτη όδευσαν αλλού.
Κι επειδή η φορολογία στον τόπο δεν σταμάτησε, θα έχει ενδιαφέρον η αναμενόμενη επίσης απάντηση, από την άλλη πλευρά, για την ανταποδοτικότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία που απολαμβάνουν( καλά ντε είπαμε κι ένα αστείο να περάσει η ώρα) οι Κρήτες....

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Διαβάστε τώρα!!!
Στο:

www.manosbee.blogspot.com/

"Σαράντα χρόνια φούρναρης!!! - ξαπλώστρες!!!

Γιατί....δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω!!!!!

Οι πράσινες πολιτικές του Δήμου Χερσονήσου

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί μια από τις κεντρικές αξίες του Δήμου Χερσονήσου. Πιστεύουμε ότι η ευθύνη πρέπει να συμβαδίζει με όλες τις πολιτικές μας. Ως Δημοτική αρχή έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική θωράκιση του Δήμου μας. Οι πολιτικές μας εμπεριέχουν ως κυρίαρχο παράγοντα την βιωσιμότητα περιβαλλοντικά, ώστε να διαφυλάξουμε το παρόν, το μέλλον μας και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.
Ο Δήμος Χερσονήσου έχει θέσει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους τους οποίους υλοποιεί, εφαρμόζοντας τεχνολογικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και παραμερίζοντας λαϊκισμούς και πολιτικό κόστος, αναλογιζόμενος την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους δημότες.
Η κοινωνική ευθύνη του Δήμου αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζούμε. Αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, μικρές ή μεγάλες που με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, μπορούν να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές τους επιδόσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Αφορά στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις για τους οποίους μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ανταποδοτικού και δημιουργικού.
Αφορά στις τοπικές κοινωνίες, στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές που προσδοκούμε να ζήσουν σε ένα κόσμο που σέβεται τον άνθρωπο και την φύση….

Αντλώντας από την εμπειρία προσφέρουμε στην κοινωνία. Η συστηματική καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των πρακτικών που εφαρμόζονται από άλλους Δήμους στην Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό συμβάλλει στην διάδοσή τους στα όρια του Δήμου Χερσονήσου αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη.
Παραδείγματα της προσπάθειας αυτής είναι μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Που έχει εκπονηθεί από μελετητική εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη της Δανίας. Σκοπός της δράσης είναι να μεταφερθεί τεχνογνωσία και τεχνολογικές λύσεις δηλαδή εμπειρία, στον τόπο μας, με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με δοκιμασμένες μεθόδους οι οποίες θα λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα και θα αποτελέσουν πηγή εσόδων για το Δήμο.
Η συνεχής επιμόρφωση των στελεχών του Δήμου σε περιβαλλοντικά θέματα και τεχνολογίες, με την συμμετοχή σε σεμινάρια, επισκέψεις επί τόπου για την μελέτη λύσεων και επισκέψεις σε εκθέσεις του κλάδου, συμβάλλει στην διάχυση και την μεταφορά της εμπειρίας στον τόπο μας.
Συμμετοχή σε διακρατικά προγράμματα για την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην διαχείριση του περιβάλλοντος.

Δέσμευση για το περιβάλλον.
Από το 2003 ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με το Δήμο Μαλίων ίδρυσαν την Διαδημοτική επιχείρηση Χ.Υ.Τ.Α. Χερσονήσου – Μαλίων, με σκοπό την διαχείριση του χώρου υγειονομικής ταφής, που έχει χωροθετηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Χερσονήσου. Με διορατική σκέψη και όραμα οι δύο Δήμοι συνεργάστηκαν στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουν τον μοναδικό αδειοδοτημένο Χ.Υ.Τ.Α. στον νομό Ηρακλείου σε έκταση 200 περίπου στρεμμάτων. Ο Χ.Υ.Τ.Α. σήμερα δέχεται τα απορρίμματα του Δήμου Χερσονήσου, Δήμου Μαλίων, από το 2007 του Δήμου Γουβών και στο άμεσο μέλλον τα απορρίμματα του Δήμου Καστελίου, ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο έργα ύψους 3 εκατ. € περίπου και αφορούν στην επέκταση των κυττάρων εναπόθεσης απορριμμάτων, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων, δίκτυο πυροπροστασίας του χώρου και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διαχείριση και την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Η διαδημοτική επιχείρηση σήμερα διαθέτει την τεχνογνωσία και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό για την διαχείριση του χώρου και τον σχεδιασμό και υλοποίηση νέων δράσεων στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ο διαδημοτικός φορέας έχει εφαρμόσει δείκτες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπτώσεων και των επιδόσεων στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η εγκατάσταση του συστήματος ανακύκλωσης στο Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και η επιτυχία που έχει το σύστημα στην συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, είναι από τα πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία, που καταδεικνύουν πως η πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος είναι στην σωστή κατεύθυνση και κοινά αποδεκτή. Το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά στο Δήμο Χερσονήσου και αφορά τις τουριστικές περιοχές. Η μαζική συμμετοχή των δημοτών και η σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη του συστήματος, μέσω της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος, αποδεικνύουν πως η κοινωνία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων και των πολιτικών αν αυτές είναι ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες.

Το πρόγραμμα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών υλοποιείται με την ανάπτυξη κάδων για τις μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σε στρατηγικά σημεία του Δήμου, την εγκατάσταση ειδικού κοντέϊνερ το οποίο δέχεται τις ογκώδεις συσκευές .

Εκπονούνται δύο μελέτες, για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας μπάζων και υλικών κατεδάφισης καθώς και πράσινων (κλαδέματα από ελιές και καλλωπιστικά) και της λυματολάσπης από το βιολογικό καθαρισμό για την δημιουργία βελτιωτικού εδάφους, με την διαδικασία των ΣΔΙΤ ( Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χερσονήσου δημιουργεί υποδομές για τις σημερινές αλλά και για μελλοντικές ανάγκες των δημοτών σε υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης, παραμένοντας όμως σταθερή στις αρχές όσο αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη .
Ακολουθεί πρωτοποριακές μεθόδους, σχεδιάζει με σύγχρονες αντιλήψεις και μελετά εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας.
Στα πλαίσια της εξοικονόμισης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος , η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χερσονήσου, προτίθεται να εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκό Πάρκο 19,87 KWp.
Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε έκταση 2.743 m2. Οι αυξανόμενες ανάγκες της επιχείρησης σε ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία των αντλιοστασίων των λυμάτων, της αντίστροφης ώσμωσης, νέες γεωτρήσεις, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Το νερό είναι αγαθό κολοσσιαίας αξίας για τη ζωή. Όταν λοιπόν οι επιστημονικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα μας λείψει τα επόμενα χρόνια, πιθανώς και με δραματικό τρόπο, τότε η πολιτεία οφείλει να προνοήσει για τη διασφάλιση του. Βεβαίως με τον οικολογικότερο δυνατό τρόπο, ο οποίος σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εφικτός. Η αφαλάτωση μπορεί θαυμάσια να συνδυαστεί με σύνολο μέτρων εξοικονόμησης και ανακύκλωσης νερού με σύγχρονους βιολογικούς καθαρισμούς.
Επομένως, η υψηλή αξία χρήσης του νερού που θα προέρχεται από την αφαλάτωση, δεν συγκρίνεται με το κόστος του να γίνει φράγμα στον Αποσελέμη για την ύδρευση του Ηρακλείου ή να φέρει νερό η Αθήνα από τον Αχελώο. Κόστος το οποίο υποκρύπτει ένα τερατώδες εξωτερικό κόστος, το οποίο δεν ενσωματώνεται στην τελική τιμή, αλλά τελικά η κοινωνία – και οι μέλλουσες γενιές καλούνται να καταβάλλουν.
Εμείς στη Χερσόνησο είμαστε πρωτοπόροι στην αξιοποίηση των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
Έτσι με την ανακύκλωση των αστικών λυμάτων της περιοχής και την επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Βιολογικού για άρδευση ελαιόδεντρων και καλλωπιστικών φυτών, εξοικονομούμε περί το 1.500.000 κυβικών μέτρων από άρδευση για ύδρευση.
Πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΠΕΠΕΡ (Περιφέρεια Κρήτης – ΥΠ. ΑΝ. – Γ.Γ,Ε.Τ.) πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κατασκευή Βιομηχανικού Προτύπου Συνδυασμένης Μονάδας Υπερδιήθησης και Αφαλάτωσης για την Επεξεργασία Νερού Εκροής Βιολογικού Καθαρισμού» συνολικού προϋπολογισμού 356.000 €.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΔΕΥΑΧ, η εταιρεία Σάιχεμ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό το παραγόμενο νερό να είναι κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές άρδευσης, όπως το πότισμα χλοοτάπητα με ψεκασμό ή το πότισμα λαχανικών, δηλαδή θα επιτρέπεται η άνευ περιορισμού χρήση του, όπως το νερό ύδρευσης.
Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια μονάδας αντίστροφης όσμωσης για την αποσκλήρυνση του ιδιαιτέρως προβληματικού νερού των γεωτρήσεων που υδρεύουν του Δ.Δ. Χερσονήσου.
Τη μονάδα αυτή δυναμικότητας 1000 m3/day συμπληρώνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 19,87 KWp, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΠΑΝ της Περιφέρειας Κρήτης. Για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων των δημοτικών κτιρίων και του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Έχουμε δε καταθέσει δύο προτάσεις στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας ) για την εγκατάσταση δύο μονάδων φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 150 KW και για την διασύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Ο Δήμος Χερσονήσου, κατ’ εξοχήν πράσινος Δήμος εφαρμόζει τις πολιτικές εκείνες που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Καθημερινά όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα και όχι μόνο τις μελλοντικές γενεές. Το πρόβλημα δεν είναι πλέον μακριά από εμάς και είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης όλων μας.

Σπύρος Δανέλλης
Δήμαρχος Χερσονήσου
(δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
στης 17/12/2007)

Αυτοδιοίκηση και Διαχείριση Απορριμμάτων - Αξιοπιστία και Λαϊκισμός

του Σπύρου Δανέλλη
Δημάρχου Χερσονήσου

Η χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, της οποίας δεν γνωρίζουμε την τεχνολογία, είναι μια από τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Πώς είναι δυνατόν να αναζητούμε χώρο για να χωροθετήσουμε κάτι, το οποίο δεν γνωρίζουμε τι είναι. Επιπλέον, η μέθοδος αντί να είναι ξεκάθαρη και να εκφραστεί στην τοπική κοινωνία για διαβούλευση και εποικοδομητικό διάλογο, πλανάται στα πηγαδάκια πολιτικού στοχασμού. Οι φήμες πως ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη της μονάδας, οργιάζουν.
Ως μέλος της Εκτελεστικής του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., δεν γνωρίζω κάτι περί της ανάθεσης της μελέτης, άρα αυτό είναι αδύνατον να συμβαίνει. Άλλωστε, πως είναι δυνατόν, να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν δεν εξηγήσουμε στην κοινωνία, ποιο θα είναι το κόστος.
Το κόστος που έχει δύο άξονες:
Ø οικονομικό κόστος
Ø περιβαλλοντικό κόστος
Είμαστε άραγε σε θέση να το επωμιστούμε;
Μπορούμε να το καταβάλλουμε και τελικά δεν πρέπει να αναρωτηθούμε ακόμα και στην περίπτωση που μπορούμε να το καταβάλλουμε, το γιατί θα πρέπει να το καταβάλλουμε.
Για να υποκύψουμε, στις πρακτικές του λόμπι των εργοστασίων καύσης, τα οποία προωθούν εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους στόχους τους.
Το οικονομικό κόστος ανέρχεται σε 500 – 700 εκατ. €.
Με τέτοια ποσά μπορούμε να κατασκευάσουμε μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για κάθε ρεύμα απορριμμάτων, όπως:

Οργανικά απορρίμματα
Ανακυκλώσιμα
Ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές
Περισυλλογή ορυκτελαίων
Περισυλλογή ελαστικών αυτοκινήτων
Επεξεργασία υλικών κατεδάφισης
Επεξεργασία πράσινων αποβλήτων από τη γεωργία, κ.λ.π.

Το λειτουργικό κόστος της μονάδας καύσης, ανέρχεται στα 220-250€/τόνο. Ποιος άραγε, έχει τη δυνατότητα να το καταβάλει και γιατί;
Από την άλλη πλευρά, το περιβαλλοντικό κόστος, είναι ακόμα σημαντικότερο από το οικονομικό.
Η παραγόμενη τέφρα, χρήζει ειδικής μεταχείρισης, λόγω των βαρέων μετάλλων και όλων αυτών των τοξικών ουσιών, που καταλήγουν εκεί.
Η μέθοδος διαχείρισης της τέφρας είναι εξελιγμένη. Τη θάβουμε σε στεγανούς χώρους υγειονομικής ταφής υλικών (Χ.Υ.Τ.Α.), και περιμένουμε έως ότου βρούμε κάποιες μεθόδους απενεργοποίησής της. Η έκλυση διοξινών στην ατμόσφαιρα και η ανάγκη λειτουργίας φίλτρων απορρύπανσης των εκλυόμενων αερίων με πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος και τον κίνδυνο να ελλοχεύει, καθώς όπως γνωρίζουμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν στη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, η καύση είναι μη συμβατή με όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Κοινοτική Νομοθεσία.
Ø Μέχρι το 2011, πρέπει να γίνεται ανάκτηση του 60% και ανακύκλωση του 55%-80% των συσκευασιών που σήμερα πετιέται στα απορρίμματα.
Ø Μέχρι το 2010, πρέπει να μειωθούν κατά 25%, τα βιοαποδομήσιμα αστικά απορρίμματα.
Ø Μέχρι το 2013, το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει στο 50% και μέχρι το 2020 στο 65%.
Ø Θεσπίζει υποχρεωτικά την ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων, όπως τα οχήματα, τα ελαστικά, οι καταλύτες, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα ορυκτέλαια, αδρανή υλικά, ογκώδη υλικά, κ.λ.π.
Με κοινή τους απόφαση, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο, μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν ότι, μέχρι το 2020, το ποσοστό ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων, πρέπει να φθάσει το 50%.
Γεγονός που σημαίνει ότι, δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τη λύση της καύσης, διότι έρχεται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις αυτές.
Δυστυχώς, η συζήτηση μετά την πρόταση της μελέτης του Πολυτεχνείου, για τη χωροθέτηση, δεν είναι προωθητική, διότι δεν ασχολείται με τη μεθοδολογία αλλά διολισθαίνει στη δοκιμασμένη μέχρι σήμερα στείρα άρνηση, της λογικής: «μακριά από τον τόπο μου και όπου θέλει ας πάει».
Το παράδειγμα της Χερσονήσου, που φιλοξενεί τα απορρίμματα της ίδιας, των Μαλίων, των Γουβών και του Καστελίου, με τρόπο υποδειγματικό, αλλά και ο σε εξέλιξη σχεδιασμός για ολοκληρωμένη διαχείριση, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο επίλυσης του μεγαλύτερου προβλήματος της Κρήτης, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης του τόπου.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Οχι άλλη κάθαρση του Π. Μπουκάλα


Πού να οφείλεται άραγε η εδραία μαζική πεποίθηση, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις με τη σαφήνεια των αριθμών, ότι το σκάνδαλο Ζήμενς θα κουκουλωθεί; Δεν φαίνεται δύσκολο να προσδιοριστούν οι σκέψεις και τα αισθήματα που οδηγούν το 80% των πολιτών να δηλώνει βέβαιο ότι στην υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος ούτε πλήρης διερεύνηση θα γίνει, από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, ούτε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών θα υπάρξει. Το ποσοστό αυτό δεν απορρέει από κάποια αντανακλαστική δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, όπως πιστεύουν αυτοαπαλλασσόμενοι οι κομματικοί ηγέτες, αλλά από πικρή γνώση και πείρα.
Πάνω από δέκα είναι τα σκάνδαλα που συντάραξαν το πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια: από το Χρηματιστήριο στις υποκλοπές, στους «κουμπάρους», στις απαγωγές Πακιστανών, στα ομόλογα, στο υπουργείο Πολιτισμού. Κανένα τους όμως δεν διελευκάνθηκε πλήρως και σε καμία περίπτωση δεν τιμωρήθηκαν οι πολιτικώς ένοχοι. Από αδυναμία άραγε ή από πολιτική σκοπιμότητα, από μια ωμή υστεροβουλία που συν τοις άλλοις ποντάρει στην κόπωση της συλλογικής μνήμης; Προφανώς, αν αναθέσεις τρία μείζονα σκάνδαλα στον ίδιο εισαγγελέα, επικουρούμενο από μία και μοναδική γραμματέα, θα αποδειχθεί ανήμπορος να ερευνήσει όλες τις υποθέσεις όσο βαθιά απαιτείται και να τις διεκπεραιώσει επιτυχώς. Ηδη όμως αυτή η επιλεκτική ανάθεση, αυτός ο δικαστικός συγκεντρωτισμός, έχει πολλά να πει, τουλάχιστον σε όσους δεν τον θεωρούν τυχαίο.
Αφού λοιπόν δεν καταφέραμε (επειδή δεν θελήσαμε να τα καταφέρουμε) να μάθουμε ποτέ ποιος υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου, κι αφού θεωρήσαμε αυτονόητο δικαίωμα του κάθε κομματικώς διορισμένου προέδρου να διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ταμείων σαν να ήταν δικά του λεφτά, γιατί να στενοχωρηθούμε τώρα για τα καταγγελλόμενα «εταιρικά ταξίδια» με προμηθευτές του Δημοσίου, για τις αποδεδειγμένες δωρεές οικοσκευών (τέτοια μιζέρια πια) ή για τα μαρτυρημένα εκατό εκατομμύρια ευρώ που διανεμήθηκαν για να κλειστούν συμφωνίες επωφελείς για τη Ζήμενς και τους μιζολήπτες και για κανέναν άλλον;
Στις εκλογές του 2000, ο κ. Καραμανλής είχε μετατρέψει σε πολιτικό του πλεονέκτημα μια φλύαρη και άνευ ουσιώδους ερείσματος ηθικολογία. Στις περυσινές εκλογές αυτό που θεωρούσε «ηθικό πλεονέκτημά» του ήταν ήδη βαριά τραυματισμένο. Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, κάθε φορά που θ’ ακούγεται η λέξη «κάθαρση» από την εξέδρα, οι ακροατές θα κλίνουν το ρήμα «κουκουλώνω» σε όλους τους χρόνους. Οι πιο σπουδαγμένοι θα κλίνουν το «συγκαλύπτω».(το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 04.07.08)

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Το μοιραίο κρυφτό του ρατσισμού

Μεσημέρι στο Παγκράτι. Ο Γιωργάκης παίζει με την Αννούλα και η μητέρα τους δουλεύει στο σπίτι. Τα παιδιά παρασυρμένα από το παιχνίδι χάνονται και η μάνα τρελαμένη ζητάει βοήθεια από την αστυνομία. Ξεσηκώνεται αμέσως όλη η γειτονιά. Ψάχνουν παντού, φωνάζουν δημοσιογράφους για να κάνουν τις περιγραφές των παιδιών. Ο επικεφαλής των ερευνών εισαγγελέας είναι δίπλα στη μάνα και της δίνει κουράγιο. Χτενίζουν όλη την περιοχή. Μια μέρα αργότερα βρίσκουν τα παιδιά ταλαιπωρημένα και φοβισμένα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Είχαν παγιδευτεί σε ένα αφύλαχτο φρεάτιο και δεν μπορούσαν να βγούνε...- Μεσημέρι στην Ορεστιάδα. Ο Αχμέτ παίζει με τον Αιχάν. Τα παιδιά παρασυρμένα από το παιχνίδι χάνονται και η τσιγγάνα μάνα τρελαμένη ζητάει βοήθεια. Ανακρίνεται και «ομολογεί», δεν μιλάει καλά ελληνικά, είναι τρομοκρατημένη, φοβάται μήπως φταίει ο πατέρας. Ο πατέρας φυλακίζεται ενώ αρνείται τα πάντα. Η αστυνομία βρίσκει και συνεργούς. Κινητοποιούνται όλοι μέσα από τα γραφεία τους και τα τηλέφωνά τους. Ψάχνουν στα σύνορα. Η γειτονιά βλέπει τηλεόραση ανατριχιασμένη. Ωσπου τα παιδιά πεθαίνουν από θερμοπληξία 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και 40 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Αστυνομία, τηλεοπτικές εκπομπές ανεύρεσης επιζώντων, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού βολεύτηκαν με το σενάριο ότι τα παιδιά πουλήθηκαν από τους ρομά γονείς τους. Από κοντά και τα μέσα ενημέρωσης: «Τσιγγάνα μάνα πουλάει τα παιδιά της», «ο πατέρας πούλησε τα παιδιά με τον κουνιάδο», «κυκλώματα τσιγγάνων εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά». Ολα αυτά μαζί με τις υστερικές φωνές αγανακτισμένων πολιτών. Των πολιτών εκείνων που σωπαίνουν όταν δίπλα τους κάποιος γονιός χτυπάει το παιδί του ή το κακοποιεί πάνω σε ένα μεθύσι ή ακόμα και το βιάζει. Η συλλογική αυτή σιωπή μπροστά στην «ιερή οικογένεια» δεν ισχύει όμως για τα παιδιά μεταναστών ή ρομά. Εκεί ξεφωνίζονται όλα. Ακόμα και μετά το θάνατο των παιδιών οι ηθικοί αυτουργοί του συλλογικού εγκλήματος επιμένουν στα κυκλώματα διακίνησης παιδιών και στα αστυνομικά θρίλερ για να μην υποχρεωθούν να ομολογήσουν ότι άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα διαπράχτηκε κάτω από τα μάτια μας. Αντί να κάνουν όλοι το προφανές, να τρέξουν, να ψάξουν τα δυο παιδιά που έπαιζαν, αντί να θυμηθούν την περίπτωση του Αλέξ, άρχισαν να ερευνούν τα σύνορα και να ενοχοποιούν τους γονείς. Οι αστυνομία απέσπασε ομολογία της μάνας, οι εισαγγελείς προφυλάκισαν τον πατέρα, οι οργανώσεις ψάχνανε τα διεθνή κυκλώματα, οι δημοσιογράφοι ζητούσαν αυστηρότερους νόμους και οι πολίτες έβλεπαν τηλεόραση αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά των τσιγγάνων γονιών.Μέχρι που τα νεκρά παιδιά άρχισαν να μυρίζουν. Μια μυρωδιά που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα του ρατσισμού και της αδιαφορίας.
(Ελευθεροτυπία, 21/6/2008)

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Οι δρόμοι στην Κρήτη, έχουν την δική τους ιστορία

Την γραμμένη με αίμα, ιστορία των δρόμων της Κρήτης, θα ανασυνθέσουν σήμερα ειδικοί και μη, σε ημερίδα που διοργανώνει το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και το ΤΕΕ-ΤΑΚ.
Τα τροχαία ατυχήματα και η οδική ασφάλεια, το αντικείμενο της ημερίδας, που μεταξύ άλλων θα αναφερθεί σε μια νέα προσέγγιση και φιλοσοφία στις μελέτες αυτοκινητόδρομων, και τους νέους κανονισμούς μελετών τους, στη διαχείριση προσβάσεων και την προστασία των νέων οδικών αξόνων, στην αποδοτικότητα των βραχυπρόθεσμων μέτρων χαμηλού κόστους στο οδικό δίκτυο, στο τι λέει η διεθνής εμπειρία και τι η ελληνική πραγματικότητα, ενώ θα παρουσιαστεί μελέτη εντοπισμού και προτάσεων βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στους άξονες Ηράκλειο- Μοίρες, Τυμπάκι- Αγία Γαλήνη, Ηράκλειο- Γούβες- Χερσόνησος- Μάλια, Χανιά - Ρέθυμνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: Στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, από την Σητεία έως το Καστέλι δηλαδή, ο χρόνος που απαιτείται να διανυθούν 300 χιλιόμετρα, είναι 5 ώρες και 10 λεπτά, ενώ αναμένονται ανά 100 χιλιόμετρα 38 θάνατοι από τροχαία.
Στην Ευρώπη, ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους αντιστοιχούν 87 νεκροί απο τροχαία, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 132 νεκροί από τροχαία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην Κρήτη, που δεν ξεπερνά με την τελευταία απογραφή, τους 600.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 206 νεκροί από τροχαία.
Σημαντικό είναι να υπολογίσει κανείς ακόμα ότι, ενώ διεθνώς το οδόστρωμα ευθύνεται 2 έως 3%, μάξιμουμ 8% για τα τροχαία, στην Κρήτη η αντιστοιχία αφορά στο 18 με 19%.
Αυτή η εξέλιξη των τελευταίων χρόνων κατά τον Γιάννη Λιονάκη, διοικητή της ΕΛΠΑ, απαιτεί εγρήγορση, κινητοποίηση, και συλλογική απαίτηση ποιότητας έργων τέτοιων, που η ζωή να μην έχει ημερομηνία λήξης με το που έχει κανείς, πρόσβαση πεζός ή εποχούμενος, στο οδόστρωμα, ούτε και να αποτελεί θέμα τύχης το πόσοι και ποιοι ζούμε ακόμη, κυκλοφορώντας στους δρόμους του νησιού.

Επιπλέον όχι για τα απορρίμματα

Αρνητικοί, και μάλιστα με κάθετο τρόπο, ήταν οι Δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας, και Γόρτυνας( το πως προέκυψε η προσέλευσή του Δημάρχου Γόρτυνας, στην σύσκεψη της Περιφέρειας θα πρέπει να το αποδώσει μάλλον κανείς, στην γειτνίαση με την επιλεγείσα θέση Βουρβουλίτης ) στην επιλογή της τρίτης κατά σειρά θέσης, για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προκύπτει από την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, ( κληθείς για την δεύτερη κατά σειρά επιλογής θέση από την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης) παρά το ότι ήταν αρνητικός επίσης, αναφέροντας ότι τα σκουπίδια οι ίδιοι τα παράγουμε και πρέπει να βρούμε λύση καθώς και δεν μπορεί να μεταφερθούν στην ...Υεμένη, και δεν αναφέρομαι στην δική μου περιοχή, αφήνει πολλά ερωτηματικά, για το αν πραγματικά υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα, αρκεί να μην είναι ο ορίζοντας του Δήμου που άρχει ο καθένας. Η;.....
Πληροφορίες αναφέρουν ότι "παπαγαλάκια" στο Δήμο Αρκαλοχωρίου, κάνουν ήδη αναφορές στο πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν στην τοπική κοινωνία από την λειτουργία του εργοστασίου στα Πάρτιρα, άλλοι λένε ότι ο Δήμαρχος ξέρει το καλό μας, και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί κάτω από το τραπέζι υπάρχει συμφωνία για τον Δήμο Αρκαλοχωρίου...
Ο Δήμαρχος Θραψανού, αν και οι πηγές που υδρεύουν το Ηράκλειο( και όχι μόνο), λέγεται ότι κινδυνεύουν με μολύνσεις από την δημιουργία του εργοστασίου στον Δήμο Επισκοπής, εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος, υπό το πρόσχημα ότι είναι αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ.
Και ο Περιφερειάρχης, ενώ έχει ένα ακόμα ραντεβού για την θέση Γενή του Ρεθύμνου, όπως και με τους κατοίκους των Δήμων Επισκοπής, Γουβών και Καστελλίου που θα διαδηλώσουν κάτω από τα γραφεία της Περιφέρειας προσεχώς, σημειώνει με νόημα, ότι αν η επιλεγείσα( που δεν είναι ακριβώς γνωστή ποια είναι,) λύση δεν βρίσκει σύμφωνους κάποιους, ας αποδεχτούν ( οι κάποιοι) την χωροθέτηση και ας προτείνουν άλλη λύση αποδεκτή...
Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η ενημέρωση προς τους Βουλευτές, για το θέμα, και το αν θα πάρουν θέση για όλα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι πάνω και κάτω από αυτό.

Σε κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί της Κρήτης

Σιωπηλή ένστολη διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι Αστυνομικοί έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, με αφορμή το τίποτα που καταγγέλθηκε στην Παγκρήτια διάσκεψη των 4 Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης, στην διαλεύκανση του φιάσκου των Μαλάδων. Καταγγελίες κατά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας τους εξαπολύθηκε για μια ακόμα φορά, και το ερώτημα ποιος φυλάει τα έρημα αναπάντητο...

Τον Σεπτέμβριο το ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο

Στους επόμενους 3 μήνες, φαίνεται ότι τοποθετείται η λειτουργία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Ηράκλειο. Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια κινητικότητα, με δοκιμές του εξοπλισμού και της παραλαβής των εγκαταστάσεων στον Εσταυρωμένο. Έτσι, οι αναβολές, επί ένα χρόνο, σχεδόν, μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου, που κόστισε περί τα 13 εκ. ευρώ, και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και υπαινιγμούς, για το τι εξυπηρετούσε η συνέχιση της φιλοξενίας των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε ακατάλληλα κτίρια με την καταβολή υπέρογκων ενοικίων, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο. Ως αιτία των καθυστερήσεων προβάλλονται, όσα δεν είχαν προβλεφθεί άμεσα, όπως η κυκλοφοριακή σύνδεση, και οι συνδέσεις με κοινωφελή δίκτυα φαίνεται ότι ολοκληρώνονται και οι αναβολές λαμβάνουν τέλος περί τον Σεπτέμβριο....Να δούμε... και να δούμε τι θα γίνει και με τα ιδιόκτητα κτίρια της Αγίου Μηνά, για τη αξιοποίηση των οποίων ( φιλέτο στο κέντρο της πολης) ακούγονται ήδη διάφορα.

Η ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

Επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων εξαπέλυσε σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση κατά των γραφείων της παράταξης στα Χανιά. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα άνανδρη, ύπουλη και θρασύδειλη ενέργεια της ανατίναξης μέσα στη νύχτα με δυναμίτιδα των γραφείων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στα Χανιά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ευθύτητα, το ήθος και τη φιλοξενία του χανιώτικου λαού. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση της Ν.Δ., γιατί η αξιοποίηση τοπικιστικών εντάσεων για ψηφοθηρικούς λόγους, η αλληλοσυγκρουόμενη θέση των βουλευτών της Ν.Δ. σε Ηράκλειο και Χανιά για το Εφετείο, η κάλυψη του τοπικού παρακράτους, η αναφορά στη Βουλή για "αιματοκύλισμα", λειτούργησαν ως πράσινο φως για τέτοιες ακραίες και επικίνδυνες αντιδημοκρατικές ενέργειες». Σε τοπικό επίπεδο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων γιατί οι εμπρηστικοί του χαρακτηρισμοί ενάντια στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως "πρόσωπο ανεπιθύμητο στα Χανιά" δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα εν όψει της επίσκεψής του γι' αυτούς που επεδίωξαν στην πράξη με δυναμίτιδα να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "ανεπιθύμητος στα Χανιά". Καμιά ενέργεια βίας δεν πρόκειται να ανακόψει στο ελάχιστο και σε κανένα μέρος της Ελλάδας τον αγώνα μας για διάλογο, ελευθερία και δημοκρατία, που σε μεγάλο βαθμό εμπνέεται από τις πολύτιμες παραδόσεις του λαού των Χανίων και όλης της Κρήτης». Η επίσκεψη του Αλ. Αλαβάνου στα Χανιά θα γίνει αύριο όπως είχε προγραμματιστεί. (πηγή ΑΠΕ)

Αντιδράσεις για την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα που αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης κατά των κοινών γραφείων ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, βαρύτατες κατηγορίες ένθεν κακείθεν, με υπονοούμενα για το ποιος ήταν ο στόχος, εκτοξεύονται από στελέχη του κόμματος στα Χανιά. Στα γραφεία του κόμματος, μέχρι αργά βρισκόταν στελέχη και φίλοι του κόμματος, ενώ ο φοιτητής που έμενε στον επάνω όροφο, ευτυχώς απουσίαζε, λένε ορισμένοι, σημειώνοντας ότι η επίθεση ήταν δολοφονική, σε μια οδό πολυσύχναστη.

Οι δηλώσεις ότι ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος που επισκέπτεται αύριο τα Χανιά, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δ. Ποντικάκη, πυροδότησε τους δράστες, λένε τα στελέχη, ενώ, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι θέσεις Αλαβάνου εκτός του Εφετείου, και για το θέμα των ΚΤΕΛ, έχουν ενοχλήσει. "Θα συνεχίσουμε να εενοχλούμε μέσα κι έξω από τη Βουλή", είναι το μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε παραλήπτη.

"Θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια από κυκλώματα και παραεξουσίες, τις οποίες ανέχεται και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, την έκρηξη μηχανισμού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά, και πρόσθεσε ότι "τέτοια γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοξενία και την ευθύτητα του Χανιώτικου λαού, τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο".

Τόσο ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, όσο και η Ν.Ε Χανίων του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν την επίθεση κατά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική και αντιδημοκρατική» και πρόσθεσε: « η ενέργεια, για τη σύλληψη των δραστών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και ότι η τιμωρία τους θα είναι παραδειγματική». Τόνισε δε ότι «η άνανδρη επίθεση εναντίον των Γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων παραπέμπει σε δράστες, οι οποίοι, εκτός από αδίστακτοι εγκληματίες, είναι άτομα που βάλλουν ευθέως εναντίον των θεσμών και της Δημοκρατίας».