Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Απλές Διαπιστώσεις
του Γιάννη Παπατσάκωνα


Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που διατρέχει την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει αρνητικά και τα οικονομικά μεγέθη στην χώρα μας . Θα ήταν σφάλμα , όμως , να δεχθούμε πως η οικονομική κρίση είναι αποκλειστικά εισαγόμενη και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού των συνεπειών της .

Υπάρχει , μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας , για την μετάθεση , στο μέλλον , της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων της δημόσιας διοίκησης, για την έλλειψη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, με σκοπό την αναδιάταξη των επιπέδων εξουσίας και στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους , την ορθολογική ανάπτυξη , την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών .

Το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας μας , όπως το περιπλέκουν , οι εκάστοτε , κυβερνώντες , με αποσπασματικές , ή περιττές ή άστοχες ή αντιφατικές νομοθετικές επεμβάσεις , είναι ο κακός μας δαίμονας .

Για κάθε μορφή επένδυσης , έχει χτυπήσει καμπανάκι και όσοι προτίθενται να επενδύσουν στην χώρα μας , τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι μπορεί να μπλέξουν στον λαβύρινθο της πολυνομίας και στην απροσδιοριστία των ενδεχόμενων αρμόδιων .

Αυτό εισπράττω από την συχνή επαφή μου , λόγω επαγγέλματος , με ξένους επενδυτές και , ομολογουμένως , δυσκολεύομαι να τους εξηγήσω γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στη χώρα μου .

Αφού υπάρχει εθνικό χωροταξικό σχέδιο , με ρωτούν , γιατί προκύπτουν αμφισβητήσεις , σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων και γιατί πρέπει κάθε φορά να προσφεύγει ο ιδιοκτήτης στις δασικές υπηρεσίες , δεν υπάρχει δασολόγιο , με καταγεγραμμένα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ; Και , εν πάση περιπτώσει , γιατί αυτή η διαδικασία πρέπει να απαιτείται δύο, τρία ή και παραπάνω χρόνια για να ολοκληρωθεί ;

Και αφού έχει εξαγγελθεί πρόγραμμα παραγωγής ηλιακής ενέργειας , με φωτοβολταϊκά συστήματα και έχει εκδηλωθεί τόσο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλη την Ελλάδα , ποιοί και γιατί δεν αφήνουν τις διαδικασίες να εξελιχθούν ; Και γιατί στον αναπτυξιακό νόμο οι διαδικασίες είναι τόσο αργές , ώστε να ανατρέπεται ο προγραμματισμός μιας επιχείρησης ; Και γιατί πρέπει να αλλάζουν τόσο συχνά οι νόμοι , ώστε το επιχειρηματικό τοπίο να είναι θολό και αβέβαιο ;

Η απάντηση για όλα αυτά θα ήταν , ίσως , ότι «φταίει η τουρκοκρατία» , αλλά το εθνικό μου φιλότιμο δεν μου επιτρέπει την επίκληση αυτού του λόγου .

Αν και ο λόγος αυτός δεν είναι κενός περιεχομένου . Αν, μάλιστα , ληφθεί , υπόψη , ότι πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για την επίλυση εμπράγματης διαφοράς του δημοσίου με ιδιώτες , επιστρατεύει διατάξεις της Συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως» του 1832 και νόμου του 1837 «περί διακρίσεως δημοσίων κτημάτων».

Για να μη θυμηθώ και τον Μεταξικό νόμο που ρυθμίζει την προδικασία σε περίπτωση αντιδικίας πολιτών με το δημόσιο , σχετικά με την αναγνώριση κυριότητας σε ακίνητα .

Για τους κυβερνώντες την χώρα μας , γενικώς , ο χρόνος εξακολουθεί να παραμένει στάσιμος στους περασμένους αιώνες . Το νομικό καθεστώς , φαίνεται , ότι δεν χρειάζεται προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα .

΄Οσα αναφέρονται , είναι απλά παραδείγματα . Μπορεί κανείς να συγγράψει βιβλίο , αν έχει το κουράγιο να το κάνει . Το σύνθημα , επομένως , «επανίδρυση του Κράτους», ήταν εμπνευσμένο και παραμένει επίκαιρο αλλά αποτελεί και το μέτρο αποτυχίας της Πολιτικής (το ‘π’ κεφαλαίο) να εκσυγχρονίσει το Κράτος .
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ
Του Γιάννη Γ. Σκουλά
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες και αποτυπώνεται σε πληθώρα δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, δημιουργεί όπως είναι φυσικό τριγμούς στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και αισιοδοξία στους πολίτες που βλέπουν ότι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχει το ΠΑΣΟΚ είναι υλοποιήσιμη.
Απέναντι λοιπόν στις πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις που καθημερινά πλέον το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει, ο Πρωθυπουργός αντιπαρατάσσει τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή της επικοινωνιακής πολιτικής. Μιας πολιτικής κενού περιεχομένου που μοναδικό στόχο έχει να στρεβλώσει την πραγματικότητα και να κρύψει τα υπαρκτά προβλήματα κάτω από το χαλί. Μιας πολιτικής γκεμπελικού χαρακτήρα που ενορχηστρώνεται εδώ και οκτώ χρόνια από τον Υπουργό Επικρατείας τον κ. Ρουσόπουλο. Η διαφορά όμως είναι, ότι τώρα ο Υπουργός βρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα και θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από επικοινωνιακά τεχνάσματα για να μας πείσει για το «αγαθό» των πράξεων του.
Οι πολίτες όμως δείχνουν ξεκάθαρα την αποστροφή τους για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Η υπομονή και η ψήφος ανοχής που έδωσαν πριν από ένα χρόνο έχει πλέον μετατραπεί σε οργή. Οργή για την ακρίβεια που πλήττει τα Ελληνικά νοικοκυριά. Οργή για την φτώχεια που καταδυναστεύει έναν στους πέντε Έλληνες πολίτες. Οργή για τα νέα φορομπηχτικά μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών. Οργή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που απαξιώνεται καθημερινά. Οργή για την κατ’ επίφαση Δημόσια Παιδεία. Οργή για την κρατική μηχανή διαπλοκής και σκανδάλων που έχουν δημιουργήσει. Ο τίτλος του Economist για την Κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι δίχως σχόλια: «Η Ελληνική Κυβέρνηση Σχολή για Σκάνδαλα» («Greece's Government School for Scandal» Economist, 11.09.2008).
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ με τον πιο πειστικό τρόπο δείχνει ότι είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν. Οι προτάσεις του στον χώρο της Οικονομίας είναι απόλυτα ρεαλιστικές, προοδευτικές και σύγχρονες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Περιβάλλον που δημιουργείται. Η ενσωμάτωση της πράσινης ανάπτυξης και της ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε ως Κυβέρνηση. Το ίδιο ρεαλιστικές και αποτελεσματικές είναι και οι προτάσεις που κάνουμε για την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών. Αντί για μια ισοπεδωτική φορολογία που θα απομυζεί τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά ένα αναλογικό φορολογικό σύστημα στο οποίο ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με το εισόδημα του. Το σύστημα αυτό θα δημιουργήσει ένα περί δικαίου αίσθημα στην Κοινωνία. Και στην Παιδεία όμως, η θέση του ΠΑΣΟΚ για το 5% + 2% (5% για την εκπαίδευση και 2% για την έρευνα) είναι πραγματοποιήσιμη, καθώς οι περικοπές του προϋπολογισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το κόστος της Γραφειοκρατίας που αποτελεί μακροχρόνιο πρόβλημα της χώρας μας μπορούν να δώσουν τους απαιτούμενους πόρους.
Αυτή είναι επομένως η ειδοποιός διαφορά της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Από την μια πλευρά υπάρχει ένα κόμμα εγκλωβισμένο σε σκάνδαλα, σε εσωκομματικές διαμάχες και με πλήρη ανυπαρξία πολιτικής. Μια ανυπαρξία που προσπαθεί να την καλύψει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά υπάρχει μια παράταξη με όραμα και προτάσεις. Με πρωτοβουλίες που στο επίκεντρο τους έχουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για την χάραξη της πολιτικής. Με Πρόεδρο που διαθέτει και την εμπειρία και την θέληση να προχωρήσει σε μια Νέα Αλλαγή.

ΚΑΓΚΟΥΡΩ

Τον Μάρτιο του 2009 θα διεξαχθεί ο μαθηματικός διαγωνισμός ΚΑΓΚΟΥΡΩ. Πρόκειτια για μια διοργάνωση που φέτος συγκέντρωσε συμμετοχή 5 εκατομμυρίων μαθητών απο 42 χώρες ανά την υφήλιο. Ο διαγωνισμός πρωτοήλθε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2007 σε πειραματική μορφή ενώ τον Μάρτιο του 2008 επεκτάθηκε σε όλη την χώρα. Η επιτυχία του στην Ελλάδα,όπως άλλωστε παγκοσμίως, ήταν πρωτοφανής. Η φιλοσοφία του "Καγκουρό", είναι τελείως διαφορετική από τους παραδοσιακούς διαγωνισμούς που ανιχνεύουν ταλαντούχους μαθητές. Βασίζεται στην αρχή ότι Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, σε θέματα του επιπέδου τους. Οι ερωτήσεις στις οποίες διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών ούτε απευθύνονται (μόνο) σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Οι ερωτήσεις έχουν, ως επί το πλείστον, διασκεδαστικό χαρακτήρα και είναι ελκυστικές στους μαθητές. Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους. Επίσης, ένας στους έξι μαθητές λαμβάνει επιπρόσθετο συμβολικό βραβείο, με βάση την επίδοσή του. Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό υπάρχει συνδρομή 10 ευρώ. Όμως, η αξία των δώρων που παίρνει στα χέρια του ο κάθε μαθητής υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής. Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό τον Μάρτιο του 2008 έλαβαν 1) Το βιβλίο «Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους, τόμος 2», ISBN 978-960-89703-1-1, 112 σελίδων μεγέθους Α4, τετράχρωμο, που περιέχει α) τα θέματα όλων των τάξεων με συστηματικές λύσεις, β) ενδιαφέροντα μαθηματικά άρθρα και ασκήσεις για κάθε τάξη, γ) γρίφους για όλους, και άλλα συναφή.Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο ώστε τα μαθηματικά να εμφανίζονται ως παιχνίδι, με πλούτο έξυπνων ιδεών, αλλά αποφεύγοντας την στείρα ασκησιολογία. 2) Ένα CD με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες τέχνης με θέμα την επιστήμη, προσωπογραφίες μεγάλων μαθηματικών και άλλα πολλά. 3) Δύο φυλλαράκια από χαρτόνι για να κάνει κανείς ένα ενδιαφέρον μαθηματικό μαγικό τρυκ. 4) Καλαίσθητη βεβαίωση συμμετοχής στον διαγωνισμό, που μπορεί να κορνιζωθεί. Επίσης οι ένας στους έξι μαθητές που πρώτευσαν έλαβαν 1) βεβαίωση διάκρισης, 2) ένα μεγάλου μεγέθους (70 cm x 100 cm) έγχρωμο αμφίπλευρο πόστερ. Η μία πλευρά είχε θέμα τον Αρχιμήδη και η άλλη (για τους μικρούς μαθητές) την προπαίδεια, 3) ένα παιχνιδάκι-γρίφο. Για περισσότερες πληροφορίες, δείγμα παλαιοτέρων θεμάτων και πολλά άλλα, μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα www.kangaroo.gr Ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, στις 9 το πρωί.
Ο Μιχαήλ Λάμπρου καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατά τόπους οργάνωση του διαγωνισμού : «Κέντρα Εξέτασης» και «Υπεύθυνους Εξέτασης» για να τον διεκπεραιώσουν στα Σχολεία τους.Ο διαγωνισμός του 2008 έγινε σε πάνω από 40 «Κέντρα Εξέτασης» σε όλη την Ελλάδα. (Μπορείτε να δείτε το κατάλογό τους στην ιστοσελίδα μας). Το έργο των Υπεύθυνων Εξέτασης περιγράφεται λεπτομερώς στην παραπάνω ιστοσελίδα. Με λίγα λόγια πάντως, χρειάζεται α) να εγγράψουν μαθητές στον Διαγωνισμό, β) να βρουν αίθουσες και επιτηρητές, γ) να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού, δ) να μοιράσουν στους μαθητές τα δώρα τους, και άλλα αυτονόητα. Όσοι ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε ως Υπεύθυνοι Εξέτασης, παρακαλώ να έλθετε σε επαφή μαζί μας γράφοντας e-mail στο kangaroohellas@gmail.com ή στο info@kangaroo.gr Ας σημειωθεί ότι οι Υπεύθυνοι Εξέτασης δικαιούνται τα ίδια δώρα που λαμβάνουν οι μαθητές. Επίσης παίρνουν συμβολική αμοιβή 1,5 ευρώ καθαρά, ανά μαθητή που επιτηρούν. (Εκδίδεται νομότυπη απόδειξη για την Εφορία, με κρατήσεις που βαρύνουν το Καγκουρό.) Τέλος, θα παρακαλούσαμε θερμά να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας (ιδίως τους Δασκάλους και τους Μαθηματικούς), τους μαθητές σας και τους γονείς των για το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής. Επίσης, θα ευγνωμονούσαμε όσους από εσάς έχετε δική σας ιστοσελίδα ή blogg, να αναρτούσατε την σχετική πληροφορία.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΒΙΚΑ

του Γιάννη Παπατσάκωνα
΄Οσοι ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται το βάθος των πολιτικών εξελίξεων και μπορούν να προβλέψουν τα γεγονότα στην πολιτική σκηνή , πιστεύω ότι δεν έχουν δίκιο. Κινούμενη άμμος είναι , μύλος που αλέθει , το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας και είναι άγνωστο , την επόμενη ημέρα ποιοι και πόσοι θα είναι οι χαμένοι . Το ζήτημα δεν είναι τα , συγκυριακά, διαμορφούμενα δημοσκοπικά ποσοστά των πολιτικών κομμάτων , των οποίων την σημασία δεν παραβλέπω , αλλά , που είναι - και ποιος είναι - ο λύκος που μπήκε στο μαντρί και κυνηγάει τους βοσκούς και όχι τα πρόβατα . Κάτι αόρατο , σαν να υπάρχει ,το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει το πολιτικό προσωπικό σε κομπάρσους , να αχρηστέψει τις επικοικοινωνιακές μηχανές των κομμάτων και να οδηγήσει με την δική του δυναμική τα πολιτικά πράγματα . Μακάρι να κάνω λάθος, πάντως, δεν διακατέχομαι από κάποιο φοβικό σύνδρομο.
Κατά τα λοιπά , ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει , με την απόλυτη συμφωνία και κάλυψη του πρωθυπουργού . Δεν θα υποτιμούσα τον καθηγητή - υπουργό Οικονομίας , σε ό ,τι αφορά την γνώση του σε θέματα εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής . Αυτό , όμως , τον καθιστά περισσότερο υπεύθυνο για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας . Από την αρχή αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την οικονομία για την εξυπηρέτηση των κομματικών της συμφερόντων , πρώτα για την κατάκτηση της εξουσίας και στη συνέχεια για την διατήρησή της . ΄Ετσι , ξεκίνησε από το καταστροφικό εφεύρημα της απογραφής που έφερε την επιτήρηση, συνέχισε με άστοχες –χαριστικές πράξεις και απαλλαγές προς οικονομικά ισχυρούς της φίλους, κατέστησε αδρανείς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και έφθασε σήμερα στην ομολογία ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τον προύπολογισμό, χάριν του οποίου οδήγησε την χώρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές . Αποτέλεσμα αυτής της ασύντακτης οικονομικής πολιτικής είναι τα απάνθρωπα , αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που επιχειρεί με το νέο νόμο να επιβάλλει η κυβέρνηση , με τα οποία στοχεύει στην πρόσκαιρη ανακούφιση των οικονομικών δεικτών με τίμημα όχι μόνο την οικονομική εξόντωση επαγγελματιών και μικρομεσαίων αλλά και την εξαφάνιση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής , κόντρα σε όσα επιχειρούν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών της ΄Ενωσης για την διατήρηση σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος , όσο διαρκούν οι διεθνείς οικονομικές αναταράξεις .
Από τη άλλη πλευρά στο Πασοκ υπάρχει ευφορία από τις πρόσφατες δημοσκοπικές μετρήσεις και η ευχή είναι να ερμηνευθούν και αξιολογηθούν πολιτικά από την ηγεσία του γιατί η εσφαλμένη εξαγωγή συμπερασμάτων μπορεί να σφραγίσει κάθε ελπίδα για το μέλλον . Η πρόταξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και των πολιτών , αποτελεί , κατά την γνώμη μου , μονόδρομο, για την διατήρηση , στο βαθμό που διαπιστώνεται και επαύξηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που τείνει να διαμορφωθεί, έναντι του κυβερνώντος κόμματος .
Σε ό,τι αφορά τα άλλα πολιτικά κόμματα , λογική είναι η διαπιστούμενη ανήσυχη ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται .
Τέλος , ο χορός των σκανδάλων, υπαρχόντων , ερχομένων και εξαγγελλομένων, καλά κρατεί. Κάτι μου λέει , όμως , ότι το αδηφάγο κοινό αρχίζει να κουράζεται από την υπερπαραγωγή «σάπιου» υλικού, γιατί διαπιστώνει ότι , πλέον , τίποτα δεν το ξαφνιάζει . Κάτι μου λέει , όμως , ότι το αδηφάγο κοινό αρχίζει να κουράζεται από την υπερπαραγωγή «σάπιου» υλικού, γιατί διαπιστώνει ότι , πλέον , τίποτα δεν το ξαφνιάζει . Καιρός , λοιπόν, να αλλάζει , αν μπορεί να αλλάξει ,η ατζέντα όσων επενδύουν στις , ούτως ή άλλως , θλιβερές αποκαλύψεις .