Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Και η άποψη του Η. Καστανά για το Π.Κ.

Χαίρομαι που γιά πρώτη φορά, συλλογικά όργανα Πανεπιστημίου κατάφεραν να αρθούν πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και παιχνίδια «δουναι και λαβείν», ανεξάρτητα από ποιούς ψηφίστηκαν και σε ποιούς «χρωστούν». Χαίρομαι που γιά πρώτη ίσως φορά δεν ντρέπομαι και δεν χρειάζεται να δικαιολογώ τα αδικαιολόγητα. Χαίρομαι γιατί ίσως, η απόφαση της Συγκλήτου, για αναστολή της οιασδήποτε ακαδημαϊκής διαδικασίας έρχεται να αποκαταστήσει τα αυτονόητα, την μόνη δυνατότητα που έχουμε να αντιδράσουμε στην φασιστική προσπάθεια επιβολής των αποφάσεων μιάς μικρής μειοψηφίας, στο συνολο της ακαδημαϊής κοινότητος.
Ελπίζω, οι Πρόεδροι των Τμημάτων να αρθούν στο ύψος τους και να εκτελέσουν στο ακέραιο το καθηκον τους, αναστέλοντας την οιαδήποτε ακαδημαϊκή διαδικασία (και ιδιαίτερα τόσο τα μαθήματα όσο και την Κλινική ή άλλη άσκηση που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας).
Εύχομαι κάποτε να καταλάβουμε όλοι πως το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μαθήσεως και όχι προθάλαμος κομματικών ή άλλων πολιτικών διεργασιών. Πως οιαδήποτε διοικητική ή θέση σε συλλογικά όργανα σκοπό έχει την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος, και την προαγωγή της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, ώστε τα Ακαδημαϊκά μας Ιδρύματα να αποτελέσουν ισάξια μέλη της παγκόσμιας ερευνητικής και διδακτικής οικογένειας, και όχι τους παρίες της.
Καλώ τους φοιτητές μας να αναλογισθούν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους αντί να επιδίδονται σε υβρεολόγια και να επαναλαμβάνουν άταιρα ξύλινα συνθήματα μιάς άλλης εποχής.
Ολοι μαζί, ας στοχεύσουμε στο αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του αύριο και όχι σε ιδρύματα τριτοκοσμικού τύπου, υποβαθμισμένα και εξισωμένα πρός τα κάτω με «δημοκρατικές» κραυγές.
Προσωπικά, δηλώνω πως θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Ιδρύματος που υπηρετώ για πάνω από 20 χρόνια, ώστε να είμαι περήφανος στο τέλος της θητείας μου και να μήν θεωρήσω «χαμένη» την υπερ-20-ετή μου προσπάθεια σ’ αυτό.
Δηλώνω τέλος πως δεν εκχωρώ το δικαίωμα της Δημοκρατικής ή «Δημοκρατικής» εκφράσεως σε ΚΑΜΙΑ παράταξη ή κόμα. Η ακαδημαϊκη μου ελευθερία και το καλώς εννοούμενο Πανεπιστημιακό Ασυλο μου το επιβάλουν και με προστατεύουν.

Η. Καστανάς
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kalhmera sas,
Pleon proste8hka kai egw sth lista twn 8ymatwn klopwn. Mesa sto Sabbatokyriako
anoiksan to grafeio moy (G100) kai eklepsan enan ypologisth kai mia o8onh. Den
xreiazetai na milhsw kai egw opws kai oi prohgoymenoi gia proswpikh doyleia,
gia arxeia me kwdikoys gia systhmata k.l.p. Profanws ayta einai axrhsta stoys
kleftes alla aparaithta se emena gia th doyleia moy. Sygxarhthria se oloys emas
(bazw kai ton eayto moy giati toso kairo diabaza ola ayta ta mails gia tis
klopes kai den antidroysa) poy frontizoyme gia thn eikona toy panepisthmioy
mas, gia tis aparadektes syn8hkes poy epikratoyn mesa sth sxolh, se ai8oyses,
grafeia, apo8hkes, ypai8rioys xwroys, omws to pio epikindyno einai h sapila poy
epikratei sta myala orismenwn. Pisteyw kai elpizw oti syntoma??? 8a do8ei lysh
kai 8a lhksei ayth th koroidia.