Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Βαριά φορτισμένο, συναισθηματικά, είναι το πολιτικό κλίμα και πάλι.
Εσωστρέφεια το λένε κάποιοι κάπου, με όρους ποδοσφαίρου και πασαρέλλας πορεύονται οι περισσότεροι, και εν αναμονή των εισπράξεων οι υπόλοιποι, όσο δεν επιχαίρουν ή δεν επαναπαύονται στα ποσοστά και στη "νίκη" τους.
Και αυτό είναι λάθος στην πολιτική.
Πρώτον, λένε, οι περισσότεροι, ότι έχασε το ΠΑΣΟΚ. Ερώτηση εκ του πονηρού...για μια εναλλακτική προσέγγιση.
Έχασε η παλινωδία που υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ για να χωρέσει το ''όλον".
Η στάση δηλαδή, πότε δεξιά, πότε αριστερά. Η επίπλαστη, όπως φαίνεται, ενότητα, προς χάριν της ανακατάληψης της εξουσίας και του διαμοιρασμού της( καθώς και των κονδυλίων ίσως της 4ης Προγραμματικής περιόδου;)
Εχασε η έλλειψη σαφούς προσδιορισμένου ιδεολογικού προτάγματος και πλαισίου πολιτικής πλατφόρμας επ' αυτού.
Όταν οι πολίτες πήγαιναν αριστερά, και ζητούσαν τη συνεργασία, όχι ως δεκανίκι για την συμπλήρωση "κουκιών' για την ανακατάληψη της εξουσίας, που είχε έλλειψη το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρός του υποχρεώθηκε και σε αναφορές στον Σημίτη να κάνει και ο Λαλιώτης να επιστρέψει, και στην εξέδρα να βγουν όλοι μαζί, και η τηλεοπτική καμπάνια με τα αντιαισθητικά έως ανατριχιαστικά σποτ, να δώσει μια ψήφο αντι...
Και οι πολίτες ζητούσαν μια ψήφο προς...
Το ΠΑΣΟΚ ή έχει μάθει να κουκουλώνει, ή έχει ξεχάσει να συζητά. Ουσιαστικά, ψύχραιμα, και πολιτικά. Ιδεολογικά, άστο καλλίτερα..
Αυτά ( ως μερικά αυτονόητα) τα είπε ο ΓΑΠ στο μήνυμα με τη δήλωση που ακολούθησε την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι λοιποί, (νομίζοντας ότι εκπροσωπούν το "όλον"ως έκφραση συναισθηματικής φόρτισης του χαμένου να φορτωθεί γρήγορα η ήττα κάπου για να τελειώνουμε, ) είπαν να αλλάξουμε Πρόεδρο και να πάμε γιούργια να φάμε εξουσία.... Ε λοιπόν, τίποτα δεν έγινε κατανοητό, αν αυτό πρέπει να γίνει. Η μόνο αυτό.
Ξεκάθαρες λύσεις, πολιτικές, προτάγματα χρειάζονται. Αυτό είπε μεταξύ άλλων η ψήφος του πολίτη την περασμένη Κυριακή. Ακόμα και αν δυσαρεστεί. Όσους δυσαρεστεί.
Η αν κάνει αυτή η επίπονη δουλειά, κάποιους να πλήττουν, καθώς δεν έμαθαν να σκέφτονται, να συζητούν, να καθορίζουν στάσεις και να ξεκαθαρίζουν την ιδεολογική τους και πολιτική τους ταυτότητα. Μήπως είναι ώρα, ΤΩΡΑ όλα στο τραπέζι;
Και γενναίες αποφάσειςχρειάζεται. Και αυτοκριτική από όλους. Με τη διαβάθμιση που αναλογεί στον καθένα. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη που μοιράστηκε για το θέμα ψήφο, διεκδίκηση εξουσίας, οράματος, ή ό,τι άλλο.
Όλοι. Από την άλλη, αυτό το¨μαζί', χάριν της ενότητας,ας μη γελιόμαστε, μαζί, δεν χωράνε. Όλο συμβιβασμούς, δε γίνεται. Όλο, με το τι τάχα μου λέει η μια ή η άλλη δημοσκόπηση, ούτε πορεία, (παρά μόνο ευκαιριακή χαϊδέματος αυτιών, επομένως και κάτω από το πρίσμα ενός ιδιότυπου εκβιασμού, ), ούτε αλλαγή, ούτε εναλλακτική πρόταση, προκύπτει
Ούτε και πλειοδοσίες εξαγγελιών, χρειάζεται ο πολίτης(παρά μόνο μια μερίδα ευκαιριακών ψηφοφόρων, εν δυνάμει ο.φ.α), ούτε μέτρημα για το ποιος μπορεί περισσότερο ή ποιος κλέβει λιγότερο. Φυσικά και η διαπλοκή παίζει τον ρόλο της. Φυσικά και η χειραγώγιση του Δημόσιου λόγου, ακόμα και η καθοδήγησή του όσο επιτρέπεται από την πολιτική έχει τον ρόλο της ενίοτε κυρίαρχο.
Στο ΠΑΣΟΚ, αυτό προκύπτει, ως έκπληξη, και απορίας άξιον λεχθέν, ή κατάπτυστον και καταγέλαστον, γιατί ούτε με το πείραμα Γερονικολού, Πόπωτα, Κοσκωτά, το 89, το 2000, ούτε το 2004 έγινε κουβέντα. Και φυσικά ούτε και φέτος.
Και η έλλειψή της, η επιστροφή εκείνων που έδιωξε ο πολίτης - κυρίαρχος ψηφοφόρος, είχε το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, για το ΠΑΣΟΚ ( μιλώντας πάντα).
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό..
Ακόμα, αν το μαντρί ενώνει μόνο για διασπάθιση εξουσιών, και μοίρασμα των ιματίων των , ε τότε το ποσοστό θα κατεβαίνει και θα κατεβαίνει, όσους Προέδρους και αν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, και όσο δεν συνειδητοποιηθεί ότι η συνιδιοκτησία θέλει να πληρώνουν και όλοι τα κοινόχρηστα.....
Από την άλλη τα κόμματα της αριστεράς, ας μην επαναπαύονται. Θέλει κουβέντα, ανάλυση και δουλειά για το τι ενώνει, προς τα που, και πόσο. Και ποιοι ακόμα χωράνε. Και ο διάλογος και η διεύρυνση δεν έχουν τελειώσει. Και η ταυτότητα προς αναζήτηση είναι για πλείστα όσα θέματα, που αναζητούν, ελπίζω όχι επί ματαίω το πως.....Για ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Παιδεία, Ευρώπη, Κοινοβουλευτισμό για κάποιες συνιστώσες...
Για άλλες, τι είναι πατριωτικό, τί εθνικιστικό, τι Δημόσιο Συμφέρον, και Δημόσιος χώρος μέχρι που χωράει η ανάπτυξη και τι είδους την θέλουμε, και μέχρι που φορολογούμε το περιβάλλον μας γιαυτήν, και ακόμα τι Δημοκρατία...
Η συζήτηση πρέπει να γίνει.. Δεν την αρχίζουμε;

2 σχόλια:

Νίκος Μεντζίνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νίκος Μεντζίνης είπε...

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ Η ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.....