Πρόσκληση απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής. Αυτό που, μεταξύ άλλων, τονίζει στην πρόσκληση που απευθύνει σε φίλους και μέλη, είναι ότι, αυτό που πρέπει να κερδίσει είναι, η φωνή του πολίτη, όπως κατέκτησε την άποψη της μέσα από συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, στον διάλογο που προηγήθηκε. Γιατί αυτό που χρειάζεται είναι, μια νέα πολιτική και ιδεολογική ενότητα και, έναν διάλογο, πολιτικό, ουσιαστικό, δημοκρατικό, για την ελληνική κοινωνία. Λέει λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου:
Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, τους ανήσυχους πολίτες, που θέλουν να έχουν λόγο στις ανοικτές μας διαδικασίες, να ξεπεράσουν αμφιβολίες, αναστολές και πικρίες, να πάρουν μέρος σ' αυτή την μεγαλειώδη, δημοκρατική εκλογική διαδικασία, με ανοιχτό τον νου και την καρδιά. Δεν περισσεύει κανείς. Όλοι έχουν λόγο, όλοι έχουμε λόγο για όλα. Όλοι νοιαζόμαστε για το καλύτερο. Η μεγάλη συμμετοχή στις 11 του Νοέμβρη, σημαίνει και δυναμική, νέα αρχή στις 12 του Νοέμβρη.»
Κέρδισε ο διάλογος
«Ο χρόνος στην πολιτική λειτουργεί υπέρ των ιδεών. Η συζήτηση, η διαβούλευση, η συμμετοχή μπορεί να είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι όμως διαδικασίες που εξασφαλίζουν ότι θα ακουστεί η φωνή του πολίτη. Η πολιτική χωρίς τη φωνή του πολίτη είναι απλή διευθέτηση. Όσοι ήθελαν γρήγορες διαδικασίες, ήθελαν διευθέτηση. Όσοι ήθελαν περισσότερο χρόνο, ήθελαν διάλογο. Κέρδισε ο διάλογος και έτσι κέρδισε και το ΠΑΣΟΚ.»
Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αντι-Καραμανλή
«Ο λαός μας, μας θέλει ξανά μακριά από καθεστωτισμούς και κυβερνητισμούς. Δεν θέλει, να γίνουμε Καραμανλής στη θέση του Καραμανλή, δεν θέλει, απλώς να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλει να κερδίζουμε τις εκλογές, για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του, να στεριώνουμε τις προσδοκίες του, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και αγωνίες του, να του επιτρέπουμε να είναι ο λαός της δημιουργίας, του ταλέντου και της κοινωνικής αλλαγής που αξίζει.
Πρώτιστη απαίτησή μας, η άσκηση μιας ισχυρής προγραμματικής αντιπολίτευσης, απέναντι σε μια κυβέρνηση κι ένα πολιτικό σύστημα, που δεν κατανοεί τις παγκόσμιες αλλαγές, που κλέβει δικά μας συνθήματα για να κρύψει το δικό της σκληρό πρόσωπο, αυτό που καλλιεργεί τον φόβο, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια. Που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες διεθνούς δράσης της Ελλάδας, στα πλαίσια μιας νέας εποχής. Που δεν κινητοποιεί τις εθνικές δυνάμεις της Ελλάδας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για την καθημερινότητα του πολίτη.»
Νέος εκλογικός νόμος ενάντια στις πελατειακές σχέσεις
«Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική, για την αλλαγή του δημοκρατικού μας συστήματος. Με αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα απαλλάξει το πολιτικό προσωπικό από σχέσεις πελατειακής εξάρτησης. Ένας νόμος, που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Ταυτόχρονα, θα ενισχύει την αναλογικότητα.
Η ενίσχυση όλων των μηχανισμών διασφάλισης- και όταν χρειάζεται- η επιβολή της διαφάνειας στην πολιτική ζωή, με άμεσο χτύπημα της διαφθοράς. Με την προώθηση ενός νέου κύματος «Καποδίστρια», για ισχυρούς δήμους και εκλεγμένη περιφέρεια. Με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και έλεγχο της τοπικής διαφθοράς. Με τον εμπλουτισμό του πολιτεύματος, με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, την ενεργοποίηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων δημοψηφίσματος. Με την εισαγωγή, σε όλα τα επίπεδα, λαϊκής πρωτοβουλίας.»
Μεταρρυθμίσεις με περιεχόμενο
"Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη μεταρρύθμιση χωρίς να λέμε για ποιον την κάνουμε. Ακούσαμε να μιλάει η Νέα Δημοκρατία για μεταρρύθμιση στην παιδεία. Δεν εννοούσε τους γονείς. Δεν εννοούσε τους καθηγητές. Σίγουρα δεν εννοούσε τους μαθητές και τους φοιτητές. Εννοούσε κάποιους που θέλουν να βγάλουν λεφτά από την παραπαιδεία.
Αν θέλεις να μιλήσεις για την παιδεία πρέπει να ξεκινήσεις από τον βρεφονηπιακό σταθμό και το νηπιαγωγείο. Εκεί που ορίζεται η σχέση του παιδιού, του δασκάλου και του γονέα με την παιδεία. Και να προχωρήσεις προς τα πάνω. Αν δεν κάνεις αυτό, τότε δεν είναι μεταρρύθμιση."
Η νέα κοινωνική συμμαχία: Παραγωγικές δυνάμεις και ασθενέστερες τάξεις
«Η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη συμμαχία των ανερχόμενων κοινωνικών δυνάμεων με τις ασθενέστερες τάξεις. Ούτε χωρίς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που τους δίνει την ασφάλεια και τη σιγουριά για να είναι δημιουργικές, παραγωγικές και συμμέτοχες στη διανομή του εθνικού εισοδήματος. Μόνο μια δεξιά διακυβέρνηση, που διαχειρίζεται την εξουσία εξυπηρετώντας την κερδοσκοπία, μπορεί να τρέφει την αυταπάτη μιας ανάπτυξης που περιθωριοποιεί τους αδύνατους, απορυθμίζει το κοινωνικό κράτος, παράγει αδικία και τελικά αποδυναμώνει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Απάντησή μας, είναι η συμπαράταξή μας στο πλευρό των εργαζομένων και των οικονομικών μεταναστών, που αντιμετωπίζουν χαμηλές αμοιβές και αβέβαιες προοπτικές. Των γυναικών, που μάχονται να συνδυάσουν τη μητρότητα, με την εργασία και την οικογένεια. Και της παραμελημένης ελληνικής μεσαίας τάξης, που συμπιέζεται όλο και περισσότερο. Απάντησή μας, είναι η συμπαράταξή μας με τους καταναλωτές, που δικαιούνται ποιότητα και λογικές τιμές. Με τους δημιουργικούς επιχειρηματίες, που διαθέτουν επενδυτικούς στόχους, κοινωνική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση. Με τα ανήσυχα, ταλαντούχα, πρωτοπόρα στοιχεία της εργασίας, των δημόσιων υπηρεσιών, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης και του αθλητισμού. Με την ανασφαλή γενιά, των χαμηλόμισθων νέων των 400, 500, 700 ευρώ, που καλείται να τα βγάλει πέρα με τον βασικό μισθό, χωρίς όμως προϋποθέσεις και προοπτικές, μιας ζωής με νόημα και όραμα. Το ΠΑΣΟΚ, στέκεται απέναντι στην κοινωνία των δύο τρίτων, στην ανεργία, στην έλλειψη μορφωτικών προοπτικών, στην απουσία απαραίτητων κοινωνικών παροχών.»
Για μια νέα σχέση κράτους-αγοράς
«Σήμερα, οι χώρες της Δύσης αναζητούν τρόπους και μεθόδους, να ελέγξουν τις ξένες επενδύσεις. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να λεηλατηθεί ο πυρήνας του παραγωγικού τους ιστού, των υποδομών τους, των στρατηγικών επιχειρήσεών τους. Επιδιώκουν να διασφαλίσουν, στρατηγικά, δημόσια αγαθά. Γι' αυτό, θέτουμε κι εμείς το ζήτημα αγοράς και κράτους, με έναν νέο τρόπο.
Γι' αυτό, θα φέρουμε ειδικό σχέδιο νόμου στη Βουλή για την προστασία των κλάδων εθνικής στρατηγικής σημασίας στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεγάλες υποδομές. Αυτό αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας και δημοκρατικού σχεδιασμού, αλλά επίσης, αποτελεί ζήτημα διασφάλισης της καθολικότητας των ποιοτικών δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.»
Η δομή του ΠΑΣΟΚ αλλάζει
Ολιγομελή, αποτελεσματικά κεντρικά όργανα
«Στα κεντρικά όργανα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφασιστικές αλλαγές. Τα κεντρικά όργανα πρέπει να είναι ολιγομελή, λειτουργικά και αποτελεσματικά. Να δίνουν χώρο έκφρασης, διαλόγου στο διαφορετικό, αλλά να παίρνουν και σαφείς αποφάσεις, μ' ένα δημοκρατικά, νομιμοποιημένο από το Συνέδριο, ισχυρό πολιτικό κέντρο, ευέλικτο, αποτελεσματικό και νικηφόρο.
Με κεντρικά γραφεία, που δεν λειτουργούν γραφειοκρατικά, πελατειακά, ως κακέκτυπη δημόσια υπηρεσία, αλλά λειτουργούν με συνεχή υποστήριξη επιμόρφωσης, πληροφόρησης, διαλόγου και υποστήριξης υποδομών για τις περιφερειακές μας Οργανώσεις και τα δίκτυά μας.»
Οργανώσεις παντού
«Αποδείχθηκε, ότι οι Δημοτικές μας Οργανώσεις, όπως λειτούργησαν, δεν έδωσαν τη δυνατότητα στα μέλη, να συμμετάσχουν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Πρέπει να πάμε πιο κοντά στο λαό. Να στήσουμε δίκτυα και Οργανώσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς.
Οι Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εκεί όπου γεννιέται η ανάγκη για πολιτικό διάλογο και δράση. Αυτή, είναι η πρώτη πρότασή μου: Οργανώσεις παντού. Οργανώσεις που ανασυντίθενται, και σε γεωγραφική, και σε τομεακή βάση. Συντονισμός στο δημοτικό επίπεδο.
Η συνεργασία μας με την κοινωνία των πολιτών, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με φορείς Εθελοντισμού, πρέπει να είναι μέλημα και ευθύνη των Οργανώσεών μας. Θέλουμε ένα κόμμα, του οποίου οι οργανώσεις, τα δίκτυά μας, να αντιστοιχούν στα σύγχρονα, δυναμικά και καινούργια κοινωνικά Κινήματα, όπως είναι τα Κινήματα της Νεολαίας, της Οικολογίας, του διαδικτύου, των Καταναλωτών, της υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Το κόμμα αλλάζει αλλά μερικά μένουν ίδια... Τι το ήθελε ο ΓΑΠ να παραλληλίσει τα Ζωνιανά με το ΠΑΣΟΚ; τι κοινό έχουν και τι είδους πολιτική παρέμβαση ήταν αυτή, ότνα το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν πήρε θέση επί του θέματος; Ημαρτον....
η κοπελιά που προλόγισε τονΓιωργάκη στο Ηράκλειο λέγοντας το ΠΑΣΟΚ στις 12 στρίβει αριστερά, τι εννοούσε; Δια του αρραβώνος; Κι όταν είπε δεν ακολουθούμε τα φαβορί, δεν κοίταξε γύρω της να δει ποιοι συνωθούνταν δίπλα στον Γιώργο που μήτε να τον φτύσουν δεν ήθελαν μέχρι να διαπιστώσουν από τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα ότι ο κύβος είχε ριφθεί υπέρ του; Αρα...ως γκόμενες εξουσίας έτρεξαν με τον νικητή για να πιστωθούν τάχα μου την επ΄μενη ημέρα ενώ ετοιμάζχουν την μεθεπόμενη πορεία τους; Και τέλος πάντων με τα αουτσάιντερ ποιος πάει ακριβώς...τς τς τς!!!είπαμε νιάτα αλλά και λίγη προσοχή στις πατάτες που πετούν..δεν είναι όλα χαριτωμενιές!!
Ποια Ζωνιανά να πάει, να απολογηθεί για τον Παπαδόπουλο, ή την Βάσω που τα έκαναν σαν τα μούτρα τους στην περιοχή και ζητούν τα ρέστα όταν τα χατήρια των Ανωγειανών έκαναν επί 10ετίες; Που είναι ο Σμπώκος αλήθεια που είχε καταργήσει το Σύνταγμα και τους νόμους επί 8 χρόναι στην περιοχή γιατί οι χωριανοί του δεν ήθελαν τα Ζωνιανά στο Δήμο Ανωγείων; γιατί δεν μιλάει τώρα;; Ασε που περισσεύει η υποκρισία από όλους, Μόνο ο Λουκάκης τόλμησε από το βήμα της βουλής να πει τα πράγματα με το όνομά του για τα καρτέλ, και τον έφαγε η μαρμάγκα απο τα συντρόφια του, που επενδύοντας στην περιοχή και εναντίον του Λουκάκη το παίζουν τώρα τιμητές....
Δημοσίευση σχολίου