Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Οι αλλαγές και ο ΣΥΡΙΖΑ του Γ. Νιράκη

ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Ζούμε αυτές τις μέρες τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα εργασιακά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο σύνολο των εργαζόμενων.
Μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση για άλλη μια φορά διατυπώνει την ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Πολιτική αντίθετη στα συμφέροντα των ανθρώπων και στη ζωή τους. Το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα ένα μέτρο που πλήττει τους νέους ,τις γυναίκες τους εργαζόμενους, πλατιά στρωματά της κοινωνίας.,χωρις στην ουσία να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνικής ασφαλισης.,αλλα αντιθέτως την υπονομεύει.
Με την πολιτική της η κυβέρνηση βάλθηκε να ξεθεμελιώσει κάθε τι το Δημόσιο ΔΕΗ, ΟΤΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. ΟΣΕ. ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ., συνεχίζει και διευρύνει την ακρίβεια που κατάτρωει μισθούς και συντάξεις, οδηγεί ειδικά τους αγρότες του νόμου στο τέλμα και τον αφανισμό..
Αυτή η πολιτική προσθέτει αδιέξοδα προκαλεί αγωνιστικές διαθέσεις και οδηγεί –όχι βέβαια από μόνη της-σε κινήματα σε αγώνες σε διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις.
Στις διεργασίες αυτές συμβάλλουν τα κινήματα οι αντιστάσεις, συνέβαλε σημαντικά η πολιτική και η δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπάλεψε με συνέπεια τις πολιτικές και την τύχη που επιφύλαξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,σε πλατιά λαϊκά στρώματα.
Μέσα από την καθημερινότητα, τις πικρές εμπειρίες και τους αγώνες τους την πολιτική αποκάλυψη του δικομματισμού, οι εργαζόμενοι και οι νέοι διαπίστωσαν ότι τα κόμματα που εξουσίασαν τον τόπο και τις τύχες τους ΑΠΕΤΥΧΑΝ . Δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες τους και αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις οποίες αυταπάτες είχαν για αλλαγές προς όφελος τους από την εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στην κυβέρνηση.
Καθημερινά με τη στάση και δράση τους στην κοινωνία στους φορείς στους αγώνες χιλιάδες άνθρωποι της αριστεράς πείθουν όλο και περισσότερους για την συνέπεια και την φερεγγυότητα της Αριστεράς. Μαζί με την πανθομολογούμενη επιτυχή παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχημένη ηγετική δράση του συντρόφου Αλαβανου, πανελλαδικά και τοπικά.
. Δεν είναι υπερβολή αν έλεγα ότι αναγνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πραγματική Αξιωματική Αντιπολίτευση ,.γιατί στην ολιγόχρονη πορεία του αναδείχθηκε συνεπής δύναμη ενάντια στο δικομματισμό ,τον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές τους. Με τις θέσεις και προτάσεις του τη δράση του μέσα και έξω απ τη βουλή προκαλεί γόνιμες διεργασίες στην κοινωνία ανακατατάξεις και αλλαγές συσχετισμών υπέρ του.
Να γιατι ο δικομματισμός κλονίζεται. Να γιατί ο συναινετικός ,άνευρος και στην ουσία ταυτόσημος πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ με τον κυβερνητικό δεν πείθει. Να γιατί οι πολίτες στρέφονται μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποτελεί παράδοξο πολιτικό φαινόμενο η τάση πρωτόγνωρης ενίσχυσης του που αναδεικνύουν οι σφυγμομετρήσεις.. Φτάνει να μην θεωρήσομε την τάση αυτή πραγματικότητα. και φουσκώσουν τα μυαλά μας.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταξιώνεται στις συνειδήσεις ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας για αυτό εναποθέτουν ελπίδες στο ενωτικό μας εγχείρημα και μας αναθέτουν μεγαλύτερες ευθύνες. Αυτή τη δοκιμασία την αναλαμβάνουμε και την αποδεχόμαστε
Αυτές οι εξελίξεις μας γεμίζουν αισιοδοξία, χαρά αλλά και πίστη να συνεχίσουμε αταλάντευτα το πρωτόγνωρο εγχείρημα της Ενωτικής Αριστεράς.
Αυτή είναι η χαρά των στιγμών που ζούμε.
Για μια χαρά διαρκείας όμως έχουμε πολλά να κάνουμε .ακόμα
Σε ένα κατά την γνώμη μου κρίσιμης πολιτικής σημασίας ζήτημα που αναδεικνύει η ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθώ Και αυτό δεν είναι άλλο από .την συγκρότηση- διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ ,του Πολιτικού Φορέα της Ριζοσπαστικής Αυτόνομης Οικολογικής Ενωτικής Αριστεράς.,ως άμεσης και επείγουσας πολιτικής και οργανωτικής ανάγκης.
Πώς θα γνωρίσουμε, πώς θα έρθουμε σε επαφή, επικοινωνία με τους Αριστερούς ανθρώπους ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...Πως θα συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του., με όλους που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για το σήμερα και το αύριο της χώρας, κοινούς πολιτικούς προβληματισμούς και απόψεις για το παρών και το μέλλον της και έχουμε κοινές προσδοκίες για καλύτερη ζωή. και ένα καλύτερο μέλλον. Με όλους που τόσα χρόνια βαδίσαμε στους δρόμους των κινημάτων, παλαιότερων εξεγέρσεων, στις σημερινές απεργίες και διαδηλώσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ στους ΟΤΑ και στην απεργία στις 19 ΜΑΡΤΗ για το ασφαλιστικό.
Με αυτούς που βρεθήκαμε στην κάλπη με τα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ανθρώπους άλλων ρευμάτων σκέψης δράσης και ιστορικής διαδρομής σοσιαλιστές, οικολόγους, νέους που δίνουν νέα δυναμική .Μες όλους εκείνους που αρνούνται να συνεχίσουν λαθεμένες επιλογές πολιτικής εκπροσώπησης τους και υποστήριξης κομμάτων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα τους.
Με όλους αυτούς που νοιάζονται για κοινή δράση της Αριστεράς ευρύτερα και θέλουν να ανιχνεύσουν και να συμβάλουν μαζί με εμάς και εμείς μαζί με αυτούς. στην μεγάλη ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παραμερίζοντας εδώ και τώρα τις ιδεολογικές διαφορές μας
Σε αυτή την υπαρκτή ανάγκη έρχονται να απαντήσουν οι προσπάθειες για την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις που δεν αποτελούν πυροτέχνημα στιγμής ,. δεν είναι μια εφήμερη πολιτική εξόρμηση, μια καταμέτρηση για εκλογικές ανάγκες αλλά αποσκοπούν σε κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό, τη συγκροτημένη δράση-παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ (¦στους τόπους και κλάδους) του Ανοιχτού Πολιτικού Φορέα της Ενωτικής Αριστεράς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτή η ανάγκη είναι πρωτίστως , ανάγκη των ανθρώπων της αριστεράς των κινημάτων , της κοινωνικής αριστεράς των νέων ανθρώπων .
Οι ενεργοί αριστεροί πολίτες, είναι πολιτικά υποκείμενα που απαιτούν ουσιαστική συμμετοχή στον πολιτικό τους φορέα .αρνούνται την δια εκπροσωπών διαχείριση των υποθέσεων της Αριστεράς και απαιτούν την δικιά τους συνεισφορά στην συνδιαμορφωση των θέσεων και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ , του πολιτικού του προγράμματος και της εναλλακτικής πολιτικής του πρότασης.
Αυτό τον ρόλο τον διεκδικούν δημιουργικά και δεν είναι διατεθειμένοι να τον παραχωρήσουν και να τον απεμπολήσουν .
Σε πρώτο επίπεδο είναι οι ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η πλατιά συμμετοχή από τα κάτω των αριστερών ανθρώπων που διασφαλίζουν αυτό τον ρόλο και αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα για την θετική πορεία του εγχειρήματος μας..
Σε ένα δεύτερο επίπεδο οι ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν αντίγραφα κομματικών δομών των συνιστωσών του ούτε άλλων κομμάτων της Αριστεράς Οι συνελεύσεις του ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα του ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι και παραμένουν ανοιχτές ,παράγουν πολιτική και θέτουν σε δράση τους συμμετέχοντες στο μέτρο που το επιθυμούν , το θέλουν ,το μπορούν και αυτά τα καθορίζουν οι ίδιοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και των πρωτοβουλιών τους.
Επιδίωξη μας είναι όσοι συμμετέχουν στις συνελεύσεις , και αυτές καθαυτές , να αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις αγωνίες του χώρου τους ,της κοινωνίας που απευθύνονται να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των κινημάτων των αντιστάσεων, των αγώνων, επιβεβαιώνοντας στη πράξη τον κινηματικό χαραχτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κινημάτων και των φορέων τους.
Ενστερνιζομενοι τη θέση ότι οτιδήποτε νέο δημιουργικό σε επίπεδο αγώνων, θέσεων, προτάσεων, πολιτικών, δεν μπορεί να γεννηθεί χωρίς την συμμετοχή των ανθρώπων . .Και η αλήθεια αυτής της θέσης θέλουμε να διέπει την λειτουργία μας και τον τρόπο διαμόρφωσης των αποφάσεων μας .
Επομένως οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και παραμένουν ανοιχτές χωρίς αποκλεισμούς ,διαχωρισμούς, περιχαρακώσεις, χωρίς ύποπτες ματιές ,Είναι ανοιχτές προς όλους τους αγωνιστές της κινηματικής, κοινωνικής Αριστεράς. Σε όλους που θα μας χτυπήσουν την πόρτα και δεν θα συναντήσουν κλειστές ομάδες και επιτελεία. ,αλλά ανοιχτές διαδικασίες και συσπειρωσεις.Σε όλους που ομνύουν στο όνομα της Αριστεράς και την ακολουθούν ενταγμένοι η μη σε άλλους φορείς της. Με ανοιχτό μυαλό, σκέψη απευθυνόμαστε σε όλους. για κοινή δράση σήμερα.
Αν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το όραμα μας είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθέρια δεν μπορεί παρά και όλη η πολιτική δράση λειτουργία μας και οι διαδικασίες ευρύτερα που ακολουθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ να αποτελούν υπόδειγμα αυτής μας της αντίληψης και πραχτικής στις ανοιχτές συνελεύσεις και ευρύτερα στην κοινωνία.
Είμαστε στην αρχή αυτού του εγχειρήματος για μια Ενωτική Αριστερά. Δεν ξεκινάμε απ το μηδέν η μόλις τώρα Υπάρχουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανένταχτοι. Υπάρχουν οι ιστορικές μας διαδρομές, εχουμε τις παραδοσεις και την ιστορια της Αριστερας στην χώρα μας και παγκοσμίως με την κριτικη σταση του καθενα η και συλλογικα σε αυτήν.
Έχομε την κοινή τετράχρονη πορεία ,δράση και εμπειρία στο ΣΥΡΙΖΑ .Έχομε καταχτήσει μια κοινή γλώσσα διαμορφώσαμε μια νέα κουλτούρα συνεργασίας μια νέα συντροφικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι το κοινό αξιακό φορτίο που κουβαλάμε. Είναι οι διάφορες μας ,που δεν τις κρύβουμε αλλά και δεν μας εμποδίζουν στον κοινό μας βηματισμο..Ειμαστε το χθες μας και το σήμερα που δεν μοιάζει με το χθες μας.
Βασίζουμε την συμμετοχή μας στο ΣΥΡΙΖΑ στη στερεή βάση της πολιτικής συμφωνίας των συνιστωσών και των ανένταχτων που αποτελεί για σήμερα, για τώρα τον κοινό μας πολιτικό τόπο.
Αλλά ταυτόχρονα επιχειρούμε κάτι νέο κάτι πρωτόγνωρο, ένα πολιτικό εγχείρημα σημαντικών διαστάσεων .Ένα πολιτικό πείραμα Και σε αυτό το πείραμα καλού μαστέ να αντιμετωπίσομε πολλές άγνωστες παραμέτρους. Αλλά το άγνωστο , η δυσκολία το ρίσκο αν θέλετε που ενέχει το πολιτικό μας εγχείρημα δεν πρέπει να μας πτοήσει. Δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ολιγωρία και απραξία και ιδιαίτερα οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποφύγουν κάθε μικρότητα και επιφύλαξη ,
στηρίζοντας αποτελεσματικά αυτή την προσπάθεια.
Αυτή την διαδικασία συνεχίζομε την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΡΤΗ στις 6.30 μ.μ. στον ΚΡΟΝΟ εν όψη της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ στις 14 -15- 16 ΜΑΡΤΗ στην ΑΘΗΝΑ όπου το πλαίσιο των θέσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα αναδείξομε τους αντιπροσώπους για την σύσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: