Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Διότι δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις....

Κόκκινη κάρτα, με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον έως το καλοκαίρι από το χρηματιστήριο ρύπων έδωσε ο ΟΗΕ στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή με απόφασή της- που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της και επιβάλλει ως ποινή την απαγόρευση συμμετοχής της Ελλάδας στους προβλεπόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο...». Η απόφαση ελήφθη στις 4-5 Μαρτίου στη Βόννη, όπου κρίθηκαν ανεπαρκείς οι εξηγήσεις και οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων. Ήδη, από τις 18 Ιανουαρίου ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε «αναξιόπιστο το σύστημα που επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταγράφει τους αέριους ρύπους των ελληνικών βιομηχανιών», επισήμανση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Όπως έγινε χθες γνωστό από τη WWF, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στους μηχανισμούς που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο- που υπέγραψαν 141 χώρεςέως ότου προβεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος καταγραφής εκπομπών αερίων ρύπων».
Μπαλάκι οι ευθύνες
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχονται το πρόβλημα αλλά επιρρίπτουν ευθύνες - γι΄ άλλη μια φορά- στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην πρώην ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Λάλα που συνέταξε τις εκθέσεις για τους αέριους ρύπους από το 1995 έως πέρυσι- οπότε και ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΧΩΔΕ η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Ο ίδιος ο κ. Λάλας γνωρίζοντας ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την ομάδα του, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει επαρκές σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών της χώρας μας, στρεφόμενος ευθέως όχι κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κατά της Ελλάδας», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης. «Η καταδίκη αφορά αποκλειστικά και μόνο τους χειρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την ομάδα αυτή», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης και η ευρωβουλευτής του Κινήματος κ. Άννυ Ποδηματά. Σύμφωνα με τους ίδιους, «το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως παραμάγαζο του υπουργείου Δημοσίων Έργων».
Η WWF
Σύμφωνα με το WWF, «η μη συμμόρφωση της Ελλάδας στις επιταγές του ΟΗΕ ενδέχεται να επηρεάσει και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του». Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλας, «Η Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια καταγραφής των εκπομπών. Εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή εκθέτει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο». Το σύστημα προβλέπει ότι κάθε χώρα της Ε.Ε. καταρτίζει εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία και μοιράζει σε καθεμία από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέχρι ένα ορισμένο πλαφόν. Όποια εταιρεία υπερβεί το πλαφόν, «αγοράζει» τα δικαιώματα που περισσεύουν από άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καλύψει τον στόχο τους στο χρηματιστήριο ρύπων.
Πλήγμα στην αξιοπιστία
«Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας ρύπων, το 2012 οι χώρες και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα θα πρέπει να πληρώσουν τους επιπλέον ρύπους που παρήγαγαν κατά μέσο όρο την περίοδο 2008-2012. Οι εταιρείες όμως έχουν αρχίσει από τώρα να υπογράφουν τα σχετικά συμβόλαια. Η απόφαση του ΟΗΕ μπορεί να μην έχει άμεση οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα, είναι όμως πλήγμα στην αξιοπιστία της», επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

busy bee είπε...

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για τις παρακαταθήκες που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές!Ας σκεφτούμε όλοι, ότι αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει τον έχουμε απλά δανειστεί από τα παιδιά μας,και αυτά από τα δικά τους!Ας ξεκινήσουμε κάτι,γαλουχίζοντας τους νεότερους,με παιδεία,γνώση και σοφία! και ότι προλάβουμε!!

Ανώνυμος είπε...

Να αντισταθούμε τότε!! Να γίνουμε περισσότεροι....

Ανώνυμος είπε...

Μια Επιστολή γραμμένη το έτος 2070
Κάποιοι τη θεωρούν υπερβολική. Δεν ζουν όμως στο 2070 για να ξέρουν...
Είμαστε στο έτος 2070. Είμαι 50 χρονών μα φαίνομαι 35. Είμαι υγειής γιατί πίνω πολύ νερό. Νομίζω πως είμαι έφηβος, μου μένει πολύς καιρός ακόμη. Σήμερα, είμαι ένας από τους πολλούς ενήλικες γεμάτους ζωτικότητα στην κοινωνία που ζω.
Θυμάμαι όταν ήμουν 5 χρονών, υπήρχαν λίγα δέντρα στα πάρκα, τα σπίτια είχαν άσχημους κήπους και μπορούσα να είμαι κάτω από το ντουζ περίπου μια ώρα. Τώρα χρησιμοποιούμε καθαρό νερό για να πλυθούμε.

Αγαπητοί μου Φίλοι έχω την γνώμη πως ό,τι ''κουβαλάμε'' στο νου μας αυτό ενισχύεται και υλοποιείται αργότερα ( αν πιστεύεις πως θα αρρωστήσεις ,αυξάνεις τις πιθανότητες να συμβεί αυτό ). Την άποψη αυτή υποστηρίζει σήμερα η σύγχρονη ψυχολογία , αυτό υποστηρίζει η κβαντική Φυσική , αυτό υποστηρίζει και η πασίγνωστη πλέον ταινία DVD '' Το μυστικό '' ( μπορώ να την αποστείλω σε όποιον την θέλει ).
Αν διαβάσει ένα παιδί την αρνητικότατη ατυτή επιστολή θα πάθει sok, κουλούμπρα , θα του κοπούν τα πόδια ....θα απογοητευθεί και θα μειωθεί η δύναμη αντίστασης στην μόλυνση, για μια παραπέρα βελτίωση της ποιότητας του Περιβάλλοντος .Πιστεύω πως αν θέλουμε να ''δουλέψουμε '' για το περιβάλλον οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για μια σταδιακή ανάκαμψη, να συσπειροθούμε σε ομάδες για ''δουλειά'' σε ένα ορατό δημιουργικό έργο ...και να μειώσουμε όσο μπορούμε το μπλοκάρισμα της ενέργειας με αρνητικές καταστροφικές ''σκεπτομορφές ''
Οι 2 Επιστολές έχουν κομμάτια αλήθειας . Όμως από εμας ΤΩΡΑ εξαρτάται η επιλογή της θετικής ή αρνητικής στάσης για την ποιότητα του Περιβάλλοντος στο μέλλον. Νομίζω πως οφείλουμε στα παιδιά μας μια αισιόδοξη και θετική στάση ζωής.

Επιστολή γραμμένη το έτος 2070 Εκδοχή 2η...
Κάποιοι τη θεωρούν υπερβολική. Δεν ζουν όμως στο 2070 για να ξέρουν...
Είμαστε στο έτος 2070. Είμαι 50 χρονών μα φαίνομαι 85. Έχω πολλά προβλήματα γιατί πίνω πολύ λίγο νερό. Νομίζω πως δε μου μένει πια πολύς καιρός. Σήμερα, είμαι ένας από τους πιο ηλικιωμένους στην κοινωνία που ζω.
Θυμάμαι όταν ήμουν 5 χρονών, υπήρχαν πολλά δέντρα στα πάρκα, τα σπίτια είχαν ωραίους κήπους και μπορούσα να είμαι κάτω από το ντουζ περίπου μια ώρα. Τώρα χρησιμοποιούμε πετσέτες με ορυκτέλαιο για να πλυθούμε.

Πριν, όλες οι γυναίκες επιδείκνυαν τα όμορφα μαλλιά τους. Τώρα, πρέπει να ξυρίζουμε το κεφάλι για να το διατηρούμε καθαρό χωρίς να χρησιμοποιούμε νερό.
Πριν, ο πατέρας μου έπλενε το αυτοκίνητο με το λάστιχο του ποτίσματος. Σήμερα, απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο τέτοια χρήση.
Θυμάμαι πως υπήρχαν πολλές διαφημίσεις που έλεγαν ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, αλλά κανείς δεν έδινε προσοχή. Οι άνθρωποι πίστευαν πως το νερό είναι ανεξάντλητο.
Σήμερα, όλα τα ποτάμια, τα φράγματα, οι λίμνες και οι υδροφόροι ορίζοντες είναι ανεπανόρθωτα μολυσμένα ή αποξηραμένα. Το τοπίο τριγύρω δεν είναι πια παρά μια απέραντη έρημος. Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, οι δερματοπάθειες και οι κακώσεις του ουροποιητικού είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου.
Η βιομηχανία έχει παραλύσει και το ποσοστό ανεργίας είναι δραματικά υψηλό. Τα εργοστάσια αφαλάτωσης θαλασσινού νερού είναι ο κύριος τομέας απασχόλησης.
Δίνουν στους εργαζόμενους πόσιμο νερό αντί για μισθό. Οι επιθέσεις για ένα μπιτόνι νερό είναι συνεχείς μέσα στους έρημους δρόμους.
Η διατροφή είναι 80% συνθετική.

Πριν, συνιστούσαν να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Σήμερα, δεν μπορώ να πιω παρά μισό ποτήρι.
Επειδή δεν μπορούμε να πλύνουμε τα ρούχα μας, τα πετάμε, κάτι που αυξάνει τον όγκο των σκουπιδιών.
Ξαναγυρίσαμε στη χρησιμοποίηση των βόθρων όπως τον προηγούμενο αιώνα, επειδή οι υπόνομοι δε δουλεύουν πια εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το φόβο: τα σώματά τους είναι ασθενικά, ζαρωμένα από την αφυδάτωση, πληγιασμένα εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας που δε φιλτράρεται πλέον από την ατμόσφαιρα εξαιτίας της τρύπας του όζοντος.
Εξαιτίας της ξηροδερμίας, μια νέα γυναίκα 20 χρονών φαίνεται 40. Οι επιστήμονες κάνουν έρευνες, αλλά δεν υπάρχει καμιά λύση ορατή. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε νερό...
Το οξυγόνο επίσης έχει μειωθεί εξαιτίας της έλλειψης δέντρων, κάτι το οποίο μειώνει το νοητικό επίπεδο των νέων γενεών.
Η μορφολογία των σπερματοζωαρίων ενός μεγάλου αριθμού ατόμων έχει αλλάξει, κάτι το οποίο επιφέρει πολλές γεννήσεις παιδιών θυμάτων της ανεπάρκειας, των μεταλλάξεων και των δυσμορφιών.
Η κυβέρνηση μάς υποχρεώνει να πληρώνουμε για τον αέρα που αναπνέουμε, 137 m3 το άτομο την ημέρα. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν διώχνονται από τις 'ζώνες αερισμού', που είναι εξοπλισμένες με γιγάντιους μηχανικούς πνεύμονες που δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια.

Ο αέρας δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αναπνέουμε.
Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 35 χρόνια.
Μερικές χώρες πέτυχαν να διαφυλάξουν νησίδες βλάστησης με καθαρό τρεχούμενο νερό. Αυτές οι ζώνες επιβλέπονται πολύ στενά από τον στρατό.
Το νερό έγινε ένα είδος σπάνιο, ένας θησαυρός ανεκτίμητος, πολύ περισσότερο από τον χρυσό ή τα διαμάντια. Εδώ όμως, δεν υπάρχουν πια δέντρα γιατί δε βρέχει σχεδόν ποτέ. Και όταν αρχίζει να βρέχει, δεν πέφτει παρά όξινη βροχή.
Δεν υπάρχουν πλέον εποχές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών (φαινόμενο του θερμοκηπίου) από τις δραστηριότητες του ανθρώπου του 20ου αιώνα που μόλυναν το περιβάλλον.
Και όμως είχαμε προβλέψει ότι έπρεπε να φροντίσουμε το περιβάλλον μας, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.
Όταν η κόρη μου με ρωτάει να της αφηγηθώ πώς ήταν όταν εγώ ήμουν νέος, της διηγούμαι πώς τα δάση ήταν όμορφα.
Της μιλάω για τη βροχή, τα λουλούδια, την ευχαρίστηση του να κολυμπάς και να ψαρεύεις στα ποτάμια και τις λίμνες και του να πίνεις όσο νερό θέλεις! Και για την καλή υγεία των ανθρώπων...
Με ρωτάει:
- Μπαμπά! Γιατί δεν υπάρχει πια νερό;
Έχω λοιπόν ένα κόμπο στο λαιμό...
Δεν μπορώ να σταματήσω να με θεωρώ ένοχο, γιατί ανήκω στη γενεά που ολοκλήρωσε την καταστροφή του περιβάλλοντος, μη παίρνοντας στα σοβαρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις.
Ανήκω στην τελευταία γενεά που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά αποφάσισε διαφορετικά.
Σήμερα τα παιδιά μας το πληρώνουν ακριβά...
Ειλικρινά, πιστεύω πως η ζωή πάνω σ' αυτή τη γη δε θα είναι δυνατή από δω και πέρα γιατί η καταστροφή του περιβάλλοντος έφτασε σ' ένα σημείο όπου δεν έχει επιστροφή.
Πώς θα ήθελα να γυρίσω πίσω και με κάποιο τρόπο να έκανα να καταλάβει ολόκληρη η ανθρωπότητα... Στη στιγμή εκείνη που μπορούμε ακόμα να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τον πλανήτη μας!

Εγώ... είπε...

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά, άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας και του ωχαδερφισμού από τα πλέον αρμόδια πόστα της χώρας μας.
Τα χειρότερα έρχονται αν δεν αλλάξουμε μυαλά...
Φταίμε και εμείς φταίτε και εσείς φταίει και ο Χατζηπετρής.