Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Σχόλιο του Γ. Νακρατζά, με αφορμή την επιστολή Γ. Δούδου κατά εκπομπής

Με την κατωτέρω επιστολή διαμαρτυρίας ο κύριος Δούδος φωτογραφίζει την ψυχασθένεια της ελληνικής κοινωνίας, με την οποία κατατυραννείται αδιάκοπα τους τελευταίους δύο αιώνες, μία κοινωνία η οποία μας διδάσκει τον μύθο ότι είμαστε τάχα απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων.
Λόγω της εθνικιστικής πλύσης εγκεφάλου, παράλληλα βέβαια με τις αντίστοιχες υλικές ή ψυχικές απολαβές, τόσο ο κύριος Λάμπρου όσο και ο κύριος Παϊτέρης πείσθηκαν να αρνηθούν την πολιτιστική Ρομά ιδιοπροσωπία τους και να την ανταλλάξουν με την ελληνικότητα τους, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν και τις δύο.
Ο τελευταίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι οι Τσιγγάνοι προέρχονται από τους στρατιώτες του μεγάλου Αλεξάνδρου που παρέμειναν στις Ινδίες, έστω και εάν ο Αλέκος δεν πήγε ποτέ στην χώρα αυτή.
Αλήθεια τι θλιβερή ταπείνωση το να αρνείται κανείς την πολιτιστική και γλωσσική του παράδοση, για ένα πιάτο φακής.
Σήμερα προσπαθεί η επίσημη Ελλάδα να επιβάλει, με έναν θλιβερό εθνοφασιστικό τρόπο, στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την αποεθνικοποίηση της, ζητώντας να αλλάξει την ονομασία της με έναν όρο αποκλειστικά γεωγραφικό.
Την τερατώδη αυτή απαίτηση προσπαθεί να επιβάλει βιαίως ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, ονόματι Καραμανλής, και η Υπουργός Εξωτερικών, ονόματι Μπακογιάνη – Μητσοτάκη ισχυριζόμενοι προς τον έξω κόσμο ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες, διότι είναι λέει πραγματικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι οι πρόγονοι του Πρωθυπουργού πρέπει να ήρθαν κάποτε στην Μακεδονία από την Καππαδοκία, ως εξελληνισμένοι ορθόδοξοι καππαδοκικής - ιρανικής καταγωγής.
Επίσης οι πρόγονοι της Υπουργού Εξωτερικών προέρχονται από τα Χανιά, μια πόλη ανύπαρκτη πριν από το 1204, και αυτό διότι δημιουργήθηκε από τους Ενετούς με 60.000 κατοίκους προερχομένους από την Βενετία (Βόρεια Ιταλία) και Αρμενίους.
Και μόνο η επισκόπηση του προσώπου του πατρός της κυρίας Υπουργού καταδεικνύει ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά Ανατολίτη, πιθανότατα Αρμενίου.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιστολή Διαμαρτυρίας του Δικηγόρου Θεσσαλονίκης
κυρίου Γεωργίου Δούδου


Για την εκπομπή «έχει γούστο» της ΝΕΤ αφιερωμένη στους Ρομά (8/4/08)

Η 8η Απριλίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια των Ρομ (Τσιγγάνων) και η κυρία Μπήλιω Τσουκαλά την σημερινή εκπομπή της στη ΝΕΤ πολύ σωστά την αφιέρωσε στους Έλληνες Ρομ . Συμμετείχαν ο γνωστός Ρομ τραγουδιστής και πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Παϊτέρης, η βρετανικής μορφώσεως πολιτευτής της Ν.Δ. κυρία Χριστίνα Χαλιλοπούλου, η συμπαθέστατη επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας κυρία Μαρία Δημητρίου, ο ακτινολόγος κ. Χρήστος Λάμπρου, όλοι τους Ρομά και ο Δήμαρχος Τρικκαίων.

Χωρίς αμφιβολία οι προσκεκλημένοι της κυρίας Τσουκαλά ανήκαν σε μια προνομιούχο ομάδα Ρομά της χώρας μας, οι οποίοι δήλωναν, τουλάχιστον ο κ. Παϊτέρης και ο κ.Λάμπρου, ότι πρώτα είναι Έλληνες και κατόπιν Τσιγγάνοι και ότι θα προτιμούσαν να απεμπολήσουν τη ρομανί ιδιοπροσωπία τους μπροστά στην ελληνικότητά τους. Μάλιστα ο κ. Παϊτέρης υποστήριξε, πως οι καταγωγή των Τσιγγάνων έχει σχέση με τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που απομονώθηκαν στην Ινδία κ.λπ, κ.λπ..

Οι προνομιούχοι Έλληνες Τσιγγάνοι της εκπομπής της κυρίας Τσουκαλά, μάλλον ελάχιστα εκπροσωπούν τους ταλαίπωρους αμόρφωτους Ρομά, που είναι οι συνήθεις ύποπτοι των αρχών της κρατικής καταστολής, που όντας σκηνίτες ή παραπηγματοδίαιτοι είναι ανοχύρωτα εκτεθειμένοι στα ακραία φυσικά φαινόμενα ή στις διαθέσεις ρατσιστών "ηγεμόνων" της τοπικής αυτοδιοίκησης.... Το ότι οι προσκεκλημένοι της κυρίας Τσουκαλά μορφώθηκαν και εν πάσει περιπτώσει διακρίθηκαν και απομακρύνθηκαν από τα λασμπόνερα δεν αποτελεί μομφή σε βάρος τους. Εκείνο που προσωπικά μου προκάλεσε θλίψη, είναι η μιμητική προσαρμογή αυτών των σίγουρα ελάχιστων Ρομά, προς αυτό που θεωρεί σαν πρότυπο 'Έλληνα' η κρατούσα κοντόφθαλμη εθνικιστική και ρατσιστική παραζάλη που χαρακτηρίζει πλείστους όσους από τους Νεοέλληνες. Σε μια Ελλάδα, που δυστυχώς είναι ελάχιστα ανεκτική στις κάθε λογής μειονότητες ή πιο σωστά σε ομάδες συμπολιτών που διαφοροποιούνται ως προς την ταυτότητά τους από αυτό που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, η "ελληνοποίηση" των Ρομά που είδα στην παραπάνω εκπομπή ήταν, λυπάμαι που θα το πω, σαν καρικατούρα. Γιατί κανένας δεν είπε σ' αυτούς τους ανθρώπους, ούτε οι ίδιοι θέλησαν να το μάθουν, ότι μπορούν να είναι υπέροχοι Έλληνες πολίτες, να μετέχουν στην ελληνικότητα και ταυτόχρονα να αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτισμική ομάδα (με δική τους γλώσσα, με δικά τους έθιμα και ήθη, με δική τους κουλτούρα και δικές τους σελίδες στην ιστορία), έχοντας λόγω αυτής της ιδιοπροσωπίας τους σχέση συγγένειας με τους Ρομά όλου του πλανήτη.

Στην ευγενέστατη κυρία Τσουκαλά θα πρότεινα να επισκεφθεί τον ιστοτόπο:
http://www.greekhelsinki.gr/dikaiomatika/06/fakelos/roma/09.htm και
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=284

Η εκπομπή της ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά λειψή.

Γιώργος Δούδος
Δικηγόρος
Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: