Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΒΙΚΑ

του Γιάννη Παπατσάκωνα
΄Οσοι ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται το βάθος των πολιτικών εξελίξεων και μπορούν να προβλέψουν τα γεγονότα στην πολιτική σκηνή , πιστεύω ότι δεν έχουν δίκιο. Κινούμενη άμμος είναι , μύλος που αλέθει , το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας και είναι άγνωστο , την επόμενη ημέρα ποιοι και πόσοι θα είναι οι χαμένοι . Το ζήτημα δεν είναι τα , συγκυριακά, διαμορφούμενα δημοσκοπικά ποσοστά των πολιτικών κομμάτων , των οποίων την σημασία δεν παραβλέπω , αλλά , που είναι - και ποιος είναι - ο λύκος που μπήκε στο μαντρί και κυνηγάει τους βοσκούς και όχι τα πρόβατα . Κάτι αόρατο , σαν να υπάρχει ,το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει το πολιτικό προσωπικό σε κομπάρσους , να αχρηστέψει τις επικοικοινωνιακές μηχανές των κομμάτων και να οδηγήσει με την δική του δυναμική τα πολιτικά πράγματα . Μακάρι να κάνω λάθος, πάντως, δεν διακατέχομαι από κάποιο φοβικό σύνδρομο.
Κατά τα λοιπά , ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει , με την απόλυτη συμφωνία και κάλυψη του πρωθυπουργού . Δεν θα υποτιμούσα τον καθηγητή - υπουργό Οικονομίας , σε ό ,τι αφορά την γνώση του σε θέματα εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής . Αυτό , όμως , τον καθιστά περισσότερο υπεύθυνο για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας . Από την αρχή αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την οικονομία για την εξυπηρέτηση των κομματικών της συμφερόντων , πρώτα για την κατάκτηση της εξουσίας και στη συνέχεια για την διατήρησή της . ΄Ετσι , ξεκίνησε από το καταστροφικό εφεύρημα της απογραφής που έφερε την επιτήρηση, συνέχισε με άστοχες –χαριστικές πράξεις και απαλλαγές προς οικονομικά ισχυρούς της φίλους, κατέστησε αδρανείς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και έφθασε σήμερα στην ομολογία ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τον προύπολογισμό, χάριν του οποίου οδήγησε την χώρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές . Αποτέλεσμα αυτής της ασύντακτης οικονομικής πολιτικής είναι τα απάνθρωπα , αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που επιχειρεί με το νέο νόμο να επιβάλλει η κυβέρνηση , με τα οποία στοχεύει στην πρόσκαιρη ανακούφιση των οικονομικών δεικτών με τίμημα όχι μόνο την οικονομική εξόντωση επαγγελματιών και μικρομεσαίων αλλά και την εξαφάνιση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής , κόντρα σε όσα επιχειρούν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών της ΄Ενωσης για την διατήρηση σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος , όσο διαρκούν οι διεθνείς οικονομικές αναταράξεις .
Από τη άλλη πλευρά στο Πασοκ υπάρχει ευφορία από τις πρόσφατες δημοσκοπικές μετρήσεις και η ευχή είναι να ερμηνευθούν και αξιολογηθούν πολιτικά από την ηγεσία του γιατί η εσφαλμένη εξαγωγή συμπερασμάτων μπορεί να σφραγίσει κάθε ελπίδα για το μέλλον . Η πρόταξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και των πολιτών , αποτελεί , κατά την γνώμη μου , μονόδρομο, για την διατήρηση , στο βαθμό που διαπιστώνεται και επαύξηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που τείνει να διαμορφωθεί, έναντι του κυβερνώντος κόμματος .
Σε ό,τι αφορά τα άλλα πολιτικά κόμματα , λογική είναι η διαπιστούμενη ανήσυχη ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται .
Τέλος , ο χορός των σκανδάλων, υπαρχόντων , ερχομένων και εξαγγελλομένων, καλά κρατεί. Κάτι μου λέει , όμως , ότι το αδηφάγο κοινό αρχίζει να κουράζεται από την υπερπαραγωγή «σάπιου» υλικού, γιατί διαπιστώνει ότι , πλέον , τίποτα δεν το ξαφνιάζει . Κάτι μου λέει , όμως , ότι το αδηφάγο κοινό αρχίζει να κουράζεται από την υπερπαραγωγή «σάπιου» υλικού, γιατί διαπιστώνει ότι , πλέον , τίποτα δεν το ξαφνιάζει . Καιρός , λοιπόν, να αλλάζει , αν μπορεί να αλλάξει ,η ατζέντα όσων επενδύουν στις , ούτως ή άλλως , θλιβερές αποκαλύψεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια: