Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Συναντήσεις, παρεμβάσεις ερωτήσεις για τα σκουπίδια στην Κρήτη

Τρεις συναντήσεις, με εκπροσώπους των υποδεικνυομένων περιοχών, από την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την φιλοξενία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, στην Περιφέρεια Κρήτης.
Την Τρίτη, πρόκειται να γίνουν οι συναντήσεις με εκπροσώπους των Δήμων Αγίας Βαρβάρας και Αρκαλοχωρίου, και την Τετάρτη των Δήμων Ρεθύμνου και Λάμπης.
Στις συναντήσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνου.
Για το θέμα, αναμένεται να διαμορφώσουν από κοινού θέση, τα Δημοτικά Συμβούλια Γουβών, Επισκοπής και Καστελλίου.
Στο μεταξύ, την πλήρη αντίθεσή του στον περιφερειακό σχεδιασμό, για την διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Ο κος Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου χθες, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για να υπάρξει και άλλος τρόπος αξιοποίησης και μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων, εναλλακτικός από αυτόν που προτείνει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Πιστεύουμε είπε, ότι (το θέμα) θέλει έναν άλλο προγραμματισμό, ότι θέλει αυτό που γίνεται για την Κρήτη, η οποία είναι ένα σημείο της Ευρπώπης αλλά και σημείο συνάντησης Ευρωπαίων από όλες τις χώρες, να μην είναι μέθοδοι οι οποίες έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Την ίδια ώρα οι βουλευτές Ηρακλείου της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης και Κ. Μπαντουβάς ζητούν, ο πρώτος από τους κους Παυλόπουλο και Σουφλιά ο δεύτερος από τον ΥΠΕΧΩΔΕ να μάθουν, για τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Ο κος Μπαντουβάς, μάλιστα, στην παρέμβασή του επισημαίνει τις παρατηρήσεις της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου( θα τις δείτε σε άλλο σημείο του blog) και τονίζει ότι, πρέπει οι πολίτες της Επισκοπής και του Καστελίου να γνωρίζουν τι είδους εργοστάσιο πρόκειται να εγκατασταθεί και ποιες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του. Ρωτά δηλαδή τον ΥΠΕΧΩΔΕ: Ποιο το είδος του εργοστασίου που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή της Επισκοπής και ποιες οι ενδεχόμενες συνέπειες του και κατά πόσο έχει εξεταστεί η εναλλακτική της μηχανικής ανακύκλωσης και βιολογικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Ενα σχόλιο θα μπορούσε να κάνει κανείς για όλα τούτα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, όποτε ασχολήθηκε με το θέμα, το έκανε παρουσία πάντοτε των βουλευτών της Κρήτης. Και στις 2 πρόσφατες φάσεις συζήτησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, είναι εύκολο από τον Τύπο της εποχής, και ανασκαλεύοντας την μνήμη όσων πήραν μέρος και διαθέτουν τέτοια, - και πάντως όχι οι κάτοικοι των 7 αρχικά, 4 στη συνέχεια περιοχών- να μάθει κανείς, τι αποφάσισε, για πόσα κονδύλια έκανε πρόταση και που, τι εξασφάλισε, τι έχασε στην πορεία ολιγωρώντας με ευθύνη ποιων, και τι τελευταία ανέθεσε με ποιες προδιαγραφές και για την κάλυψη ποιων βασικών αρχών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το τι στην πορεία κάθε φορά, χάθηκε ή συρρικνώθηκε ας αναζητηθεί επί τόπου με άσκηση ελέγχου στο συγκεκριμένο όργανο, και σε όσους το απάρτησαν στις φάσεις αυτές.
Τα υπόλοιπα είναι δήθεν ενδιαφέρον, δήθεν ευαισθησία επίλυσης ενός προβλήματος, που από τον Κουρουπητό μέχρι τον Σκαφιδαρά, τους Πέρα Γαλήνους, τον Μαρουλά και το Αμάρι, και την πάντα απούσα στη συμμετοχή διαχείρισης Μεσσαρά, απλώς μετατίθεται διογκούμενο και άλυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: