Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Η άλλη όψη του νομίσματος στον Ψηλορείτη

Τα πρώτα τοπικά εμπορικά σήματα, σε επιχειρήσεις της περιοχής του Ψηλορείτη, απονέμονται σήμερα το απόγευμα, σε κέντρο των Ανωγείων.
Το τοπικό εμπορικό σήμα ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΚΡΗΤΗ, αποτελεί τμήμα ενός συμφώνου ποιότητας, μεταξύ του ΑΚΟΜΜ- ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ και των φορέων κι επιχειρήσεων της περιοχής.
Στόχος της καθιέρωσής του σήματος, είναι η διαφοροποίηση και αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη, καθώς και η ανάδειξη της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής τους αξίας.
Το σήμα, είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των μιτάτων, και λειτουργεί ως σύμβολο, χωροθετώντας προϊόντα και υπηρεσίες, αναδεικνύει όμως παράλληλα, και προβάλει την ταυτότητα της περιοχής που αναφέρεται, προσδίδοντας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, επιπλέον προστιθέμενη αξία.
Το παρόν γιατί Κρήτη και Ψηλορείτης δεν είναι μόνο οι χασισοκαλλιέργειες και κάθε λογής παραβατικότητες.
Γιατί οι τοπικές κοινωνίες, μόνες τους, χωρίς την καθοδήγηση του κράτους που θα μελετήσει, θα καταγράψει, θα κατευθύνει πολιτικές και δράσεις, παίρνοντας τις τύχες τους στα χέρια τους, οδεύουν με ταχύτητες που το Κράτος, ασθμαίνοντας, ακολουθεί- αν ακολουθεί- σε εναλλακτικές διαδρομές ανάπτυξης...
Ο ΑΚΟΜΜ μάλιστα, έχει καταφέρει βήμα βήμα να αναδείξει πτυχές της καθημερινότητας στην συγκεκριμένη περιοχή, που στηριζόμενες στο τι παράγει ο χώρος, και στο τι πολιτισμικά έχει κληρονομήσει, να δίδει το εναλλακτικό μοντέλο τουριστικών επιλογών, αλλά κι επιλογή διαβίωσης, υπό αντίξοες συνθήκες είναι αλήθεια, εκεί όπου άλλοι, με την αδράνεια, την ολιγωρία, τον ωχαδελφισμό, την αθηνοκεντρικότητα, τον μικρομεγαλισμό, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την αδυναμία παραγωγής πολιτικής, καμιά φορά ακυρώνουν στην πράξη, όσα τα λόγια τους αφήνουν ως έπεα πτερόεντα.
Και γιατί στο τέλος, η περιοχή που δυσφημεί η έλλειψη της ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρουσίας των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, έχει και άλλη όψη, όπως το νόμισμα που έχει τρεις, αλλά βία τις δυο αναγνωρίζουμε.... και στα γράμματα κολλάμε...όταν το στρίβουμε.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: