Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

Το θέμα της οριστικής λύσης του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά του Ηρακλείου, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.
Ο βουλευτής αναφέρει οτι τα προβλήματα του καταυλισμού όπου διαμένουν, στο Ηράκλειο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε ένα χώρο που δεν είναι οργανωμένος για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και μάλιστα χωρίς καμιά υποδομή.
Η επικρατούσα κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια είναι απαράδεκτη για τους ίδιους τους Ρομά, και το επίπεδο του πολιτισμού μας και δεν συνάδει με τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.
Οι όποιες προσπάθειες της Πολιτείας, διαχρονικά, δεν καλύπτουν στο σύνολο τους τις απαιτήσεις των κατοίκων του καταυλισμού, όπως προκύπτει από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και την ορατή σε όλους κατάσταση.
Σύμφωνα με τον κ.Στρατάκη, ως αποτελεσματική και αποκλειστική λύση, προβάλλει η ενσωμάτωση των κατοίκων του καταυλισμού στο κοινωνικό ιστό της πόλης, λύση που σε πολλές περιπτώσεις έχει δώσει θαυμάσια αποτελέσματα.
Επισημαίνει επίσης, οτι αν και είναι γνωστό ότι είχε συμφωνηθεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας και έχουν εκταμιευθεί χρήματα για εξήντα περιπτώσεις, εν τούτοις το πρόβλημα παραμένει και διάφορες αιτιάσεις για την άσχημη κατάσταση, που δυστυχώς συνεχίζεται έχουν αρχίσει να προβάλλονται.
Η Πολιτεία οφείλει να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά, ενδεχομένως να διευρύνει κατά περίπτωση τα όρια δανεισμού και να επιβλέψει την απόκτηση κατάλληλης κατοικίας για κάθε οικογένεια.
Τέλος ο βουλευτής τονίζει οτι η διαχρονικά άσχημη κατάσταση για τους ίδιους τους κατοίκους του καταυλισμού, τον πολιτισμό μας και την εικόνα του τόπου μας πρέπει κάποτε να τελειώνει, και καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό εάν προτίθεται να δώσει εντολές για συστηματική και οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των κατοίκων του καταυλισμού προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής τους αλλά και η εικόνα του τόπου μας.
Οσο και αν ο Βουλευτής,δεν αναφέρεται και σε άλλα κεφαλαιώδη προβλήματα που προκύπτουν από τα περιβόητα δάνεια, βάζει θέματα στην παρέμβαση του. Ισως γιατί δεν είναι γνώστης, δεν αναφέρει για παράδειγμα, τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε τοπικές κοινωνίες που τους "κλήρωσε" επιτήδειοι εργολάβοι να επιλέξουν οικόπεδα εντός τους, για να αναγείρουν εν είδη νέου καταυλισμού, κατοικίες με την πρόσθεση των ποσών που εδικαιούντο βάσει των περιβόητων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ποσά που ένα οικόπεδο δεν είναι δυνατό να αγοράσει κανείς, πόσο μάλλον κατοικία που θα πρέπει να στεγάσει πολυμελείς οικογένειες...
Αυτή είναι η πολιτική η δήθεν ευαίσθητη κοινωνικά, ότι δήθεν δόθηκαν και χρήματα για αξιοπρεπή διαβίωση εκτός καταυλισμού...Ας είναι και η παρέμβαση Στρατάκη μια αρχή μπορεί να είναι. Ουσιαστική, όμως γιατί απο δήθεν έχουμε δει πάμπολλες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: