Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Σε συνέχεια των πρώτων επιδεικτικών ενεργειών τηλεδιάγνωσης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Δ.Δ. Γερακίου Δήμου Καστελλίου (Μάρτιος 2008), και επιδιώκοντας την παροχή λύσεων ολοκληρωμένου χαρακτήρα όχι μόνο στην αγροτική κοινότητα της ενδοχώρας του Δήμου Καστελλίου, αλλά και του νομού η της Περιφέρειας Κρήτης συνολικότερα, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 17.30 γίνεται η παρουσίαση της πλατφόρμας τηλεδιάγνωσης την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, (αγρότες, γεωπόνοι, στελέχη ΟΤΑ) με στόχο την έγκαιρη πρόληψη ασθενειών και διάγνωση προσβολών σε πραγματικό χρόνο από τους αγρότες.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος RURAL WINGS στο οποίο συμμετέχει η FORTHNET και η Αναπτυξιακή Καστελλίου όπως και άλλοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου έρευνας).
Από τις πρώτες ενέργειες του προγράμματος ήταν η δημιουργία στο Γεράκι πιλοτικού κέντρου ασύρματης δορυφορικής πρόσβασης στο internet ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3 τηλεδιασκέψεις με θεματικό περιεχόμενο (κτηνοτροφία) με μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του πιλοτικού σημείου στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού σε καθημερινή βάση τις υπηρεσίες Internet χρησιμοποιεί ο τοπικός αγροτικός πληθυσμός, ενώ συμμετέχει και σε εξειδικευμένα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη πλέον πλατφόρμα τηλεδιάγνωσης την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι οι αγρότες ενώ θα πραγματοποιηθούν και επιδεικτικές ενέργειες εφαρμογής σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ (τοπικό Παράρτημα Φυτοπαθολογίας).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Έναρξη - Χαιρετισμοί
Παρουσίαση του έργου: Σπετσίδης Νικόλας Γενικός Δ/ντής Αναπτυξιακής Καστελλίου
Παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου Rural Wings (Τα Φτερά της Γνώσης): Μανόλης Στρατάκης, Δ/ντής ερευνητικών έργων FORTHNET A.E
Επίδειξη του συστήματος τηλεδιάγνωσης: Δημήτρης Βακαλουνάκης – ΕΘΙΑΓΕ, Τμήμα Φυτοπαθολογίας)
Ερωτήσεις - Συζήτηση

Όλες οι ενέργειες αποτελούν το επιτυχημένο αποτέλεσμα υποδειγματικής συνεργασίας τοπικών φορέων και Ιδιωτικού τομέα (FORTHNET, Αναπτυξιακή Καστελλίου, Δήμος Καστελλίου) με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της ενδοχώρας, ειδικά στην τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε για την αγροτική οικονομία της Κρήτης και του νομού μας.

Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η βιώσιμη λειτουργία καινοτόμων έργων από τον αγροτικό πληθυσμό με τη λειτουργία πιλοτικών κέντρων απομακρυσμένης ασύρματης πρόσβασης, τη λειτουργία εύχρηστων portals αγροτηλεδιάγνωσης, και πληροφόρησης, και διαρκούς υποστήριξης και τη διαρκή τηλε-εκπαίδευση των ενδιαφερομένων στην ενδοχώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: