Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων της Ιεράπετρας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιεράπετρας προτείνουμε να γίνουν έργα στην περιοχή μας, που θα πρέπει να ενταχθούν μέσα σε ένα ευρύτερο σχέδιο της πολιτείας, για την δημιουργία υποδομών σε περιοχές που πλήττονται και θα πληγούν εντονότερα από την ερημοποίηση και τα άλλα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις, των πληγέντων, μέσα από επείγουσες διαδικασίες, λόγω των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση που πλήττει την περιοχή μας και όχι με την χρονοβόρα διαδικασία του ΕΛΓΑ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ιεράπετρας, δεν θα συμβάλουμε στο «διάλογο» που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, για το «ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;» για τις τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές καταστροφές που έγιναν, από τις βροχοπτώσεις της 22ας Νοεμβρίου 2008.
Άνθρωποι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους, δρόμοι και δίκτυα άρδευσης που είναι κοινωνικές υποδομές καταστράφηκαν, κατοικίες πλημύρισαν και δεκάδες νοικοκυριά καταστράφηκαν, χωράφια δέχτηκαν τόνους λάσπης με αποτέλεσμα ανυπολόγιστες καταστροφές ενώ σοβαρότατη ήταν η επίδραση της βροχής κυρίως στο έδαφος, με μετατόπιση τεράστιων ποσοτήτων που παρασύρθηκαν..
Η πολιτεία με τους φορείς της, την Κυβέρνηση με τα αντίστοιχα Υπουργεία και την Περιφερειακή διορισμένη διοίκηση και οι εκλεγμένοι στην Νομαρχιακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση, φέρουν την ευθύνη, γιατί δεν έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν, ότι η κλιματική αλλαγή, που για χρόνια αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι τοπικές οικολογικές κινήσεις, έχει αρχίσει να εμφανίζει τις επιπτώσεις της.
Επιπτώσεις, που θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα. Από τα πρώτα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο της ερημοποίησης. Ένα φαινόμενο με ακραία χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι ενώ θα πέφτουν τα χιλιοστά βροχής που κατά μέσο όρο πέφτουν κάθε χρόνο, οι βροχές θα είναι κατακλυσμιαίες και με πολύ μικρή διάρκεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, το διψασμένο έδαφος, που έχει αποψιλωθεί από κάθε είδους βλάστηση, λόγω πυρκαγιών, ανεξέλεγκτης βόσκησης και κάθε είδους ανθρώπινης παρέμβασης, να μην μπορεί να συγκρατήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού και αυτό, με τη σειρά του, να συμπαρασύρει στο πέρασμά του, χιλιάδες τόνους λάσπης αλλά και κάθε αυθαίρετη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Οι αρμόδιοι παράγοντες θα πρέπει να υιοθετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ξαναδούμε τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Όμως και σαν απλοί πολίτες έχουμε τεράστιες ευθύνες. Το σύνθημα των Οικολόγων Πρασίνων «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» δεν έχει υιοθετηθεί από τους περισσότερους συμπολίτες μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι με την ατομική μας στάση επιδεινώνουμε και εμείς το κλίμα και συμβάλουμε στην κλιματική αλλαγή. Καίμε τα απόβλητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αντί να τα κομποστοποιούμε, εξακολουθούμε να καίμε το νάιλον, ενώ με ένα τηλεφώνημα θα έλθουν να το παραλάβουν από το χωράφι μας, συναγωνιζόμαστε ποιος θα έχει το 4*4 με τα περισσότερα κυβικά χωρίς να σκεφτόμαστε τους τόνους Διοξειδίου του Άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετακινούμαστε ακόμη και στις μικρότερες αποστάσεις χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό μας, ισοπεδώνουμε βουνά ολόκληρα για να κατασκευάσουμε την επιχείρησή μας, χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές και στο ελάχιστο δεν έχουμε στο νου μας ότι αυτή η συμπεριφορά, συμβάλει στο φαινόμενο των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια αστέγους. Η θερμοκρασία της Γης αναμένεται να ανέβει άλλους 1-5 βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα, Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ήδη και θα συνεχίσει την άνοδό της για τα επόμενα χρόνια, κατακλύζοντας πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιφέρειες του πλανήτη.
Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών που δεν εφαρμόζουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ η χώρα μας συστηματικά παραβιάζει την συμφωνία που έχει υπογράψει.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι
Πέρα από τα γενικότερα αιτήματα που θέτουμε, στο να τεθούν σε ισχύ όσα αναφέρει το Πρωτόκολλο του Κιότο στις ανεπτυγμένες χώρες, να εγκαθιδρυθεί διεθνές πλαίσιο καταγραφής για τις εκλύσεις σε διοξείδιο του άνθρακα των πολυεθνικών εταιριών, προωθούμε την επιβολή φόρων στη μη ανανεώσιμη ενέργεια, με διοχέτευση των εσόδων στην προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης, έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Άμεσα για την περιοχή της Ιεράπετρας, που είναι η περιοχή που πρώτη πλήττει η κλιματική αλλαγή:
1. Να δημιουργηθούν μικρά φράγματα σε όλα τα μεγάλα ρυάκια, ύστερα φυσικά από τεχνική μελέτη, που για την κατασκευή τους χρειάζονται πολύ λίγα χρήματα αφού προτείνουμε να γίνουν με υλικά φυσικά και το νερό αφού καθιζάνει να μεταφέρεται στην τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών.με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί το φαινόμενο της κατακλυσμιαίας ροής των υδάτων.
2. Να ξεκινήσουν εντατικές και γενικευμένες δενδροφυτεύσεις, με είδη του κρητικού τοπίου (θάμνοι και δέντρα), που θα στηρίξουν το έδαφος ώστε να μην παρασύρεται από το νερό. Παράλληλα να επιβλέπονται αυστηρά οι δενδροφυτευμένες περιοχές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Οι δενδροφυτεύσεις αυτές να γίνουν με εθελοντική προσφορά φορέων και της σχολικής κοινότητας. Να σταματήσει το δασαρχείο να επιτρέπει αγροτικές ή άλλου είδους εκμεταλλεύσεις να δημιουργούνται μέσα σε δασικές εκτάσεις.
3. Να κατασκευαστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το αντιπλημμυρικό έργο προστασίας των περιοχών Γρα Λυγιάς- Στόμιου - Λιβάδια. Οι υποσχέσεις κάποτε πρέπει να σταματήσουν και να γίνουν πράξεις.
4. Να κατασκευαστεί στην πόλη της Ιεράπετρας αντιπλημμυρικό δίκτυο. Το υπάρχον δίκτυο όμβριων υδάτων, αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί για τις διαμορφούμενες νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Όλοι οι αγωγοί έφραξαν μόλις τα πρώτα καλάμια και σκουπίδια μπήκαν σε αυτούς.
5. Όλα τα παραπάνω έργα θα πρέπει να ενταχθούν μέσα σε ένα ευρύτερο σχέδιο της πολιτείας, για την δημιουργία υποδομών σε περιοχές που πλήγονται και θα πληγούν εντονότερα από την ερημοποίηση και τα άλλα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Άμεσες αποζημιώσεις, στους πληγέντες, μέσα από επείγουσες διαδικασίες, λόγω των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση που πλήττει την περιοχή μας και όχι με την χρονοβόρα διαδικασία του ΕΛΓΑ. Τέτοιο σχέδιο και τέτοιου είδους προτάσεις, ΔΕΝ υπάρχουν από τα κόμματα εξουσίας, ενώ ούτε και τα υπόλοιπα κόμματα, μιλούν ανάλογα, αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστροφές σαν όσες συμβαίνουν σε έκτακτες περιπτώσεις, χωρίς να κατανοούν ότι από εδώ και εμπρός τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνότερα.
6. Ο δήμος Ιεράπετρας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πρέπει να υιοθετήσει όλες τις αρχές ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πόλη στα πλαίσια της αειφορίας. Ποδηλατόδρομοι, εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια και τις δημοτικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα στους πολίτες για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, να αρχίσει επιτέλους η ανακύκλωση και στην πόλη μας με δημοτική πρωτοβουλία, ώστε να κλείσει ο σκουπιδότοπος, που αν και δεν τον βλέπουμε υπάρχει στο ποτήρι μας, στα ρουθούνια μας, στον «πολιτισμό» μας. Να ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης στα φυτικά απόβλητα των γεωργικών επιχειρήσεων αλλά και των υπολειμμάτων από τα κλαδέματα των δένδρων που υπάρχουν στους δρόμους, ατομικά ή με δημοτική πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουμε το εργοστάσιο χουμοποίησης που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει και αν θα γίνει. Δημιουργία δημοτικού φυτωρίου ώστε ο δήμος να είναι αυτάρκης σε φυτά για να γίνονται κάθε χρόνο προγραμματισμένες δενδροφυτεύσεις ενώ παράλληλα πρέπει να σταματήσει η κοπή των δένδρων με αποφάσεις μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου.
7. Τέλος, για να ανασταλεί ή έστω επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει εκτός από τους φορείς της πολιτείας και εμείς οι απλοί πολίτες να συμβάλουμε με συγκεκριμένες ενέργειες και συμπεριφορές.
Οι Κλιματικές καταστροφές μας περιμένουν στη γωνία, αν δεν δράσουμε άμεσα.
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου