Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Ενα βραβείο για τον πολιτισμό...

Στις 24 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα απονεμηθεί το Βραβείο LUX , ένα βραβείο που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει μέσω αυτού τον πολιτισμό.
Στόχος του Βραβείου LUX είναι να δώσει έμφαση στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης στον τομέα του πολιτισμού και να διευκολύνει την διάδοση των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών έργων στην ΕΕ. Το Βραβείο LUX θα χρηματοδοτήσει, στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, τον υποτιτλισμό και την προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες του βραβευθέντος έργου. Η γλώσσα στην οποία γυρίστηκε θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός υποτιτλισμού προσαρμοσμένου στα άτομα με προβλήματα ακοής. Τα τρία κινηματογραφικά έργα του διαγωνισμού επέλεξε μια επιτροπή της οποίας τα 17 μέλη προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χώρο του κινηματογράφου. Αυτά είναι:
· Auf der anderen Seite (Στην άκρη του παραδείσου) του Fatih Akin
· 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 ημέρες) του Cristian Mungiu
· Belle toujours (Πάντα ωραία) του Manoel de Oliveira
Κάθε κινηματογραφικό έργο θα προβληθεί 9 φορές, από την 1η ως την 18η Οκτωβρίου, στο κτίριο του ΕΚ στις Βρυξέλλες. Το Βραβείο LUX θα απονείμει ο Πρόεδρος του ΕΚ, Hans-Gert PÖTTERING.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Λεωνίδας (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου (+30) 6943 100 303 (κινητό)
(+33-3) 881 74356 (Στρασβούργο)
e-mail : leonidas.antonakopoulos@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: