Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα

Θυμάστε την παλιά εκείνη παραβολή με την κατσίκα του γείτονα. Ο … «καλός» άνθρωπος της ιστορίας αυτής είχε τουλάχιστον τη λεβεντιά να καταβάλει το αντίτιμο της μισαλλοδοξίας του. Στην περίπτωση της ίδρυσης εφετείου Ανατολικής Κρήτης, οι φίλτατοι ταγοί της κοινωνίας των Χανίων υπό την προστατευτική σκέπη του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. εμφανίζονται ανερυθρίαστοι να απαιτούν παράλογα και ανήθικα το όλον. Και γιατί να μη το κάνουν, αφού άλλωστε επιτυγχάνουν προς δόξαν της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών μιας κατά τα λοιπά ευνομούμενης, σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Η ανακίνηση των διχαστικών αντιδράσεων του πολιτικού προσωπικού του Ν. Χανίων που συνόδευσε τη θετική για την ίδρυση εφετείου Ηρακλείου εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την απόφαση εν συνεχεία της ολομέλειας του Αρείου Πάγου θέτει πρωταρχικής σημασίας ερωτήματα προς πολλούς αποδέκτες.
Φαντάζομαι πως μια πολιτεία και μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και βιώνει συνειδητά τις ουμανιστικές αρχές του διαφωτισμού και τις δημοκρατικές κατακτήσεις ως τις μέρες μας στον τομέα των ανθρώπινων και προσωπικών δικαιωμάτων, θα θεωρούσε αυτονόητο πως το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες απονομής της δικαιοσύνης κάθε πολίτη δεν μπορεί να εξαρτάται από το σοβινισμό και τα οικονομικά –επαγγελματικά συμφέροντα κάποιας ομάδας άλλων πολιτών.
Για άλλη μια φορά τα οικονομικά συμφέροντα μιας κάστας (δικηγόροι Χανίων, εν προκειμένω) συναντιούνται με την πολιτική επένδυση του συνόλου σχεδόν, δυστυχώς, των πολιτικών και δημόσιων προσώπων των Χανίων ποντάροντας στον πιο ευτελή λαϊκισμό.
Ποιος όμως αλήθεια το περίμενε πως από τις φαιδρές αντιδράσεις των ταγών της κοινωνίας των Χανίων και τις υβριστικές για όλους τους Κρητικούς δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης περί επαπειλούμενου αιματοκυλίσματος της Κρήτης, εξαιτίας της ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στο νησί, θα φτάναμε στην τρομοκρατική ανατίναξη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ; Η υιοθέτηση μαφιόζικων – παρακρατικών μεθοδολογιών για την εξυπηρέτηση ενός ακραία σοβινιστικού αιτήματος που διαθέτει όμως τη «νομιμοποίηση» της συντριπτικής διακομματικά πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού του τόπου, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει δέος. Η ασυγχώρητη ελαφρύτητα του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου να χαρακτηρίσει των Αλέκο Αλαβάνο ως ανεπιθύμητο για τα Χανιά, πέραν της ανοησίας, προσδίδει και χαρακτηριστικά προτροπής σε πράξεις βίας προς όσους έχουν άλλη άποψη.
Και για την ιστορία, κατ΄ αντίστοιχο ανόητο κι εξόχως «δημοκρατικό» τρόπο, η δημοτική αρχή Σητείας είχε χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο για τη Σητεία πρόσωπο τον προκάτοχο της βουλευτικής έδρας του κ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο, για τη στάση του στη σκανδαλώδη «επένδυση» στη Μονή Τοπλού.
Η διαχρονική στάση όλων των κυβερνήσεων στο θέμα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης προσβάλλει όλους μας κι είναι χαρακτηριστική της ποιοτικής κρίσης του πολιτικού μας συστήματος.
Θέλω να επισκέπτομαι κατ’ επιλογή μου τα θαυμάσια Χανιά και τους αδερφικούς μου εκεί φίλους κι όχι ακολουθώντας τον ιδιότυπο αυτό «υποχρεωτικό δικαστικό τουρισμό».
Κι ήρθε η ώρα της αφύπνισης της κοινωνίας των Χανίων που θα αποδείξει τις ευαισθησίες, τις αρχές και τις αξίες της.



Σπύρος Δανέλλης
Δήμαρχος Χερσονήσου

1 σχόλιο:

busy bee είπε...

Ορθότατη η τοποθέτηση του Δημάρχου μας!
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η στάση των βουλευτών, αν εξαιρέσουμε βέβαια αυτή του κ. Αλαβάνου!
Θα έλεγε κάποιος, ίσως,ότι λες και υπάρχει μόνο ένας βουλευτής....χωρίς υπερβολές!!
Ωρα καλή!