Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Αντίθετο το Κ.Κ.Ε. για το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων

Τις θέσεις του κόμματος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανακοίνωσε με κείμενο που διένειμε, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του, τονίζεται:
Το ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας (καύσης) των απορριμμάτων της Κρήτης είτε αυτό γίνει στην Επισκοπή είτε οπουδήποτε αλλού και αυτό γιατί:
Η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και την διατροφική αλυσίδα.
Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
Έχει μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. Κόστος που θα μεταφερθείς στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Η «λύση» του εργοστασίου καύσης που προτείνουν συνεπάγεται την πλήρη τεχνολογική εξάρτηση από την Πολυεθνική εταιρία κατασκευής. Ωφελεί μόνο τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την καύση των απορριμμάτων και αυτά που μέσω των ΣΔΙΤ θα αναλάβουν την λειτουργία του εργοστασίου.
Κάτω από τις πιέσεις αυτών ακριβώς των συμφερόντων η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα με το πρόσχημα ότι με την καύση μπορεί να παραχθεί ενέργεια ενισχύοντας τις Πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εργοστασίων καύσης.
Οι ευθύνες είναι βαριές τόσο για τη ΝΔ σήμερα όσο και για το ΠΑΣΟΚ χθες γιατί άφησαν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα να διογκωθεί, στρώνοντας έτσι το χαλί στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύσει σε ένα τομέα που είναι ιδιαίτερα επικερδής.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της ΤΑ Α και Β βαθμού, του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΣΔΑΚ που άφησαν όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργούν χωματερές επικίνδυνες για την υγεία του λαού.
Το τελευταίο διάστημα μεθοδεύοντας τη λύση της καύσης παράγγειλαν μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης για το που πρέπει να χωροθετηθεί μια τέτοια μονάδα αποκρύβοντας από τους κατοίκους των περιοχών αυτών τις καταστροφικές συνέπειες για αυτούς και το περιβάλλον που θα έχει η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Μιλούν για αντισταθμιστικά ωφέλη αλλά δεν λένε τι ακριβώς θα αντισταθμίσουν με αυτά.
Οι πεντακόσιες θέσεις εργασίας που υπόσχονται στους κατοίκους των περιοχών που θα εγκατασταθεί η μονάδα αυτή είναι γράμμα κενό από τη στιγμή που τίποτα δεν μπορεί να δεσμεύσει το κεφάλαιο από που θα είναι οι εργαζόμενοι που χρειάζεται και σε τι συνθήκες εργασίας θα δουλεύουν.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα κατεξοχήν πολιτικό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολιτική διαφορετική από αυτή που ακολουθείται σήμερα, που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες, την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μια πολιτική που θα εξυπηρετεί τον λαό και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο μ’ αυτή την πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Καλούμε το λαό της Κρήτης να παλέψει για μια πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που θα στοχεύει:
Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων
Σχεδιασμένη διαχείριση τους και ορθολογική μεταφορά τους με δημόσια εθνική, περιφερειακή ή τοπική ευθύνη.
Διαλογή με διαχωρισμό των τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών – διοξίνες κτλ.
Μέγιστη δυνατή ανακύκλωση, μη χρήση της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων, περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων ταφής και ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων τους. Η κατασκευή τέτοιων χώρων και μονάδων πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας είτε αυτό γίνει μέσω ΣΔΙΤ είτε με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει και τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής μας και του καλεί να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: