Την κατάλληλη πολιτική βούληση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για όσα προκαλούν συγκρούσης και απαιτούν μια περισσότερο δημοκρατική διακυβέρνηση του πλανήτη, θέτει με επιστολή του ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και προεδρεύοντα του G8, Yasuo Fakuda.
Η επιστολη απεστάλη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G8, η οποία πραγματοποιείται στο Hokkaido Toyako της Ιαπωνίας:
Η επιστολή έχει ως εξής:
Α.Ε. κ. Yasuo FAKUDA
Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής των G8
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2008
Aγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας γράφω την παραμονή της Συνάντησης Kορυφής του G8 στο Hokkaido Toyako.
Το G8 καταπιάνεται σήμερα με τα πιο πιεστικά θέματα με τα οποία βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος ο πλανήτης μας. Θέματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις, θαρραλέα παγκόσμια ηγεσία, ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης - δημοκρατικής διακυβέρνησης - για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Aυτά ακριβώς τα προβλήματα - αειφόρος ανάπτυξη, ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και προστασία των φυσικών πόρων μας, επίλυση συγκρούσεων και περιορισμός τους - ήταν οι βασικές θεματικές ενότητες των αποφάσεών μας στο πρόσφατο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το 23ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πραγματοποιήθηκε στην Aθήνα από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. 700 σύνεδροι, από 150 κόμματα και Οργανισμούς, από 120 χώρες, πήραν μέρος στις εργασίες.
Το θέμα μας: "Παγκόσμια Αλληλεγγύη: Το θάρρος να κάνουμε τη διαφορά".
Δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό σύμπτωσης των θεμάτων με αυτά της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του G8, εσωκλείω τις σχετικές Αποφάσεις του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της Αθήνας, που περιγράφουν τις προτεραιότητές μας για παγκόσμια δράση.
Για εμάς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι μια νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και πιο βιώσιμες οικονομίες.
Για εμάς, η κοινωνική πρόνοια δεν είναι βάρος, αλλά μια αναγκαία ελευθερία για την ανάπτυξη.
H Σοσιαλιστική Διεθνής βλέπει την οικονομική και διατροφική κρίση, όπως και την κρίση των καυσίμων, που έχουν απλωθεί από ήπειρο σε ήπειρο, ως ένα κάλεσμα για απαντήσεις μέσω κοινών στρατηγικών. Έχει αποδειχθεί πως οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να προστατεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους από το να χτυπηθούν από τη φτώχεια.
O κόσμος είναι αρκετά πλούσιος σε πρώτες ύλες, γνώση, επιστημονικά μέσα και καινοτομία για πιο αποδοτικές τεχνολογίες, ώστε να ανταποκριθεί στις διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Aυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση να προωθηθούν πιο δίκαια και βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα. Μια αποτυχία θα είναι στο τέλος μοιραία για το μέλλον όλου του πλανήτη.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και επιταγή για όλες τις χώρες και περιοχές. Κάθε ένας από τους σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δικαιούται τις ίδιες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή.
Δεν υπάρχει προτεραιότητα πιο επείγουσα από την ικανοποιητική απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Έχουμε μόνο 10-15 χρόνια ή λιγότερο, για να αντιστρέψουμε τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να αποφύγουμε τις πιο οδυνηρές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Aυτές συμπεριλαμβάνουν τη σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την εξάλειψη πολλών ειδών και ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην πραγματικότητα, απειλείται με εξαφάνιση ο πολιτισμός μας όπως τον γνωρίζουμε. Δεν έχουμε καν το ελάχιστο περιθώριο να επιτρέψουμε να ανέβει πάνω από δύο βαθμούς Kελσίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία.
H Σοσιαλιστική Διεθνής υιοθέτησε αυτόν τον στόχο ως ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το Πρωτόκολλο του Kιότο.
Απομένει λιγότερο από ενάμισι έτος, προκειμένου να φτάσουμε σε μια συνολική, διεθνώς δεσμευτική συμφωνία, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του 2009.
Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία μια άνευ προηγουμένου συλλογική προσπάθεια όλων των κρατών του κόσμου.
Για την εξασφάλιση ενός διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης, ικανού να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις, απαιτείται πολιτική βούληση και πρωτοβουλία και πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.
H συνεργασία αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση, τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε εκείνες τις χώρες ή περιοχές που έχουν λιγότερες δυνατότητες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Tα εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών πρέπει να είναι ευέλικτα και ποικίλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα.
Aνοίγονται μεγάλες δυνατότητες στην ελεγχόμενη χρήση κατάλληλων μηχανισμών της αγοράς, όπως η εμπορία εκπομπών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λύσεις μόνο από την αγορά δεν θα προσφέρουν την οικονομική στήριξη και τους αναγκαίους πόρους για να επιτύχουμε τον απαιτούμενο συνδυασμό σημαντικών περικοπών εκπομπής αερίων και προσαρμογής στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής με ενεργειακή ασφάλεια και φιλική στο περιβάλλον οικονομική ανάπτυξη.
Πολιτικές αποφάσεις και δημόσιες ή κοινές στρατηγικές, είναι αναγκαίες για την παροχή κινήτρων και την καθιέρωση κατευθυντήριων γραμμών για την αγορά, ώστε να λειτουργεί προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, του περιβάλλοντος και της δίκαιης ανάπτυξης.
Kάθε περιβαλλοντικά επιζήμια συμπεριφορά θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα καταδικαστέα.
Oι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν μια πιο σαφή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων φιλόδοξων αλλά επιτεύξιμων στόχων, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις κρατικές επιχειρήσεις.
Oι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην εκπαίδευση, την υποδομή και την έρευνα και να ενθαρρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
H προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να είναι ασύμβατες.
Aντίθετα, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά συμφέρουσες.
Ωστόσο, η παγκόσμια ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με μεγαλύτερες προσπάθειες για την μείωση της φτώχειας, καθώς και των φραγμών στο εμπόριο, παρέχοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες καλύτερη πρόσβαση στις αγορές.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εθνικών και διεθνών στρατηγικών ανάπτυξης.
H εμπέδωση της ειρήνης είναι μια ακόμα βασική διάσταση μιας υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής.
H ενδυνάμωση και μεταρρύθμιση των πολυμερών διεθνών Oργανισμών και η αναζήτηση λύσεων μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούμε κάθε φορά που η ειρήνη και η σταθερότητα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Χαίρομαι που η Ιαπωνία έχει θέσει την εμπέδωση της ειρήνης ως προτεραιότητα για το G8 και επικροτώ τις πρωτοβουλίες της ώστε να προωθήσει και να ενισχύσει την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης των στρατηγικών εξοπλισμών. Πρόκειται για μια σημαντική προτεραιότητα για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.
Ιδίως τώρα, που πολλοί καλούν για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα.
Το G8 έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, αν επιδείξει την κατάλληλη πολιτική βούληση.
Εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνω έκκληση στο G8 να αναλάβει συλλογικές πρωτοβουλίες για αυτά τα θέματα. Oλόκληρος ο κόσμος αναμένει σημαντικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Kορυφής.
Το G8 πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε πραγματικές δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, προκειμένου να αναστρέψει τις αποτυχίες της αγοράς, που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, πριν είναι πολύ αργά.
Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με συνταρακτικές αλλαγές στη δική μας, αλλά πολύ περισσότερο στη ζωή των παιδιών μας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Kαι δεν μπορούμε να αποτύχουμε.
Mε τις καλύτερες ευχές μου για μια επιτυχημένη Σύνοδο,
Γιώργος A. Παπανδρέου
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Τρίτη 8 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου