Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Το ΠΑΣΟΚ και η ανάπτυξη της Κρήτης

Συνέδριο στο τέλος του χρόνου, όπου θα παρουσιαστούν οι τελικές και συνθετικές προτάσεις που θα προκύψουν ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της Κρήτης, προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις που ανέπτυξε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ηράκλειο, το ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος Δημοσίων Εργων του κόμματος Γιάννης Μαγριώτης: «H περίοδος μετά το 2004 έπρεπε να είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα της ελληνικής περιφέρειας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ με την πολιτική και τις επιλογές της οδήγησε σε οικονομική και κοινωνική υποχώρηση τις ελληνικές περιφέρειες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κλιμακούμενη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως είναι γνωστό το ΠΔΕ χρηματοδοτεί τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Η Ν.Δ ως Νεοφιλελεύθερο Κόμμα, δεν πιστεύει στις δημόσιες πολιτικές, στις δημόσιες παρεμβάσεις. Πιστεύει πως την ανάπτυξη θα την φέρει μόνο η αγορά και ειδικότερα οι Τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η ιδεολογική της ταυτότητα και πολιτική. Αυτή η πολιτική είδαμε τι αποτελέσματα έφερε στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Έκρηξη της κερδοσκοπίας και της ακρίβειας. Καταλήστευση του εισοδήματος των μεσαίων και των λαϊκών τάξεων.
Η Ελληνική περιφέρεια δεν μπορεί να αναπτύξει οικονομίες κλίμακος γι’ αυτό και δεν είναι ελκυστική για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο χρειάζεται η υποστήριξη της πολιτείας. Ειδικότερα ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η Κρήτη θα χάσει περίπου το 1/3 του Γ΄ ΚΠΣ που είχε δεσμευτεί για να επενδυθεί σε αυτή, λόγω της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του δραστικού περιορισμού του ΠΔΕ.
Στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2007-2013 της Κυβέρνησης, δηλαδή για το Δ΄ ΚΠΣ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
α) Η απορρόφηση κονδυλίων θα ξεκινήσει με τουλάχιστον 2,5 χρόνια καθυστέρηση. Μέχρι τώρα δεν έχουν διαμορφωθεί ούτε οι διαχειριστικές αρχές. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως αυτό δεν θα έχει επιτευχθεί παρά στους πρώτους μήνες του 2009.
β) Το Διαχειριστικό Πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ, όπως το θεσμοθέτησε με νόμο στη Βουλή η Κυβέρνηση, είναι πολύ πιο συγκεντρωτικό στην διαχείριση του από το Γ΄ ΚΠΣ και πολύ πιο γραφειοκρατικό, παρ’ ότι το Δ΄ ΚΠΣ είναι αποκλειστικά Κοινοτικό Πλαίσιο για τις Περιφέρειες.
γ) Σε πραγματικές αξίες είναι το 50% του Γ΄ ΚΠΣ.
Η Κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά το έχει τάξει πάνω από 5 φορές μέχρι τώρα, σε κάθε πόλη και σε κάθε Νομό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμα δεν έχει ονοματίσει τα έργα. Κανείς δεν ξέρει πιο έργο θα γίνει και που. Έχει τάξει τα πάντα στους πάντες.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο κ. Σουφλιάς στην Κρήτη, τόσο για τον ΒΟΑΚ όσο και για το Αεροδρόμιου του Ηρακλείου, επανέλαβε τις ίδιες αόριστες δηλώσεις της τελευταίες πενταετίας. Δεν δεσμεύεται ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά και το μοντέλο χρηματοδότησης, τόσο του Οδικού Δικτύου της Κρήτης, όσο και του αεροδρομίου».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι προτεραιότητες για τις δημόσιες αναπτυξιακές υποδομές της Κρήτης, μεταξύ άλλων είναι:
«α) Για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών απαιτείται η ριζική αλλαγή του Διοικητικού και Αναπτυξιακού Μοντέλου. Λίγες αιρετές και αυτοδύναμες οικονομικά περιφέρειες. Ισχυροί και αυτοδύναμοι επίσης, οικονομικά, δήμοι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ένα σύστημα διοικητικό και οικονομικό όπου όλοι οι πόροι συγκεντρώνονται στην κεντρική κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει για τα πάντα.
β) Ριζικός επανασχεδιασμός του Δ΄ ΚΠΣ με απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες.
γ) Γενναία ενίσχυση του ΠΔΕ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: