Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

13 Δεκέμβρη – Μέρα Κινητοποίησης Κατά των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Πολιτικών για τη Μετανάστευση

Η Ευρώπη-Φρούριο ορθώνει το πιο σκληρό της τείχος απέναντι σε μετανάστες-τριες και πρόσφυγες. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που επικυρώθηκε τον Οκτώβρη που μας πέρασε συμπυκνώνει και επεκτείνει όλες τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές των τελευταίων ετών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εντείνει την καταστολή και την επίβλεψη στα σύνορα, θέτει αυστηρά όρια στις δυνατότητες νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης, εξωτερικοποιεί τα σύνορά της, επιτίθεται στο άσυλο και περιορίζει τη χορήγησή του ακόμα περισσότερο.Σε συνδυασμό με την περίφημη "Ντιρεκτίβα του Αίσχους", και τη βαρβαρότητα που φέρνει στα ζητήματα κράτησης, απέλασης και επανεισόδου των προσφύγων που απελπισμένοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ, επίσης δημιούργημα του χρόνου που τελειώνει σε λίγο, αποτελούν τη νομική έκφραση του πολέμου που έχει κηρυχθεί κεντρικά Ευρωπαϊκά απέναντι στη μετανάστευση.


Το Ελληνικό κράτος, όχι απλά δεν πάει βήμα πίσω σε όλα αυτά, αλλά φροντίζει να πρωτοπορεί στις εξελίξεις και στις προτάσεις για το σχεδιασμό τους. Άλλωστε, στην πρακτική του έχει αποδείξει πως δε χρειάζεται ντιρεκτίβες της Κομισιόν για να ασκήσει την πλεόν μισάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική. Συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα σε όσους και όσες μετανάστες και μετανάστριες δικαιούνται νόμιμα την άδεια παραμονής, καθυστερώντας εξοργιστικά την ανανέωσή της, αρνείται το δικαίωμα της εργασίας και συνεπώς της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο επαναφέροντας σε ισχύ διατάξεις για χρόνια θαμμένες, κάνει τα στραβά μάτια (και πιστεύει πως είμαστε και οι υπόλοιποι-ες "στραβοί") απέναντι στο τεράστιο ζήτημα της χορήγησης υπηκόοτητας και ίσων δικαιωμάτων στα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής, προτείνοντας τώρα, μετά από χρόνια διεκδικήσεων του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος, λύσεις ήδη παρωχημένες και ξεπερασμένες από την κατάσταση.


Η συγκυρία μας επιβάλλει ένα σχόλιο, που χρόνια επαναλαμβάνεται, αλλά ήρθε με τραγικό τρόπο η ώρα να το κάνουμε με τη δυσάρεστη αίσθηση της επαλήθευσης. Οι σφαίρες του Σαββάτου που σκότωσαν τον 15χρονο Αλέξη, ήταν οι ίδιες που σκοτώνουν χρόνια τώρα μετανάστες! Το ξεσάλωμα του αστυνομικού κράτους και των δυνάμεων καταστολής προετοιμάζεται και εξασκείται καιρό τώρα πάνω στο σάκο του μποξ που αποτελείται από μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνους, ομογενείς και κάθε άλλον που παρουσιάζει "εκ γενετής αποκλίνουσα συμπεριφορά". Σε προκήρυξη του 2000, με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Λεωνίδη, πρόσφυγα από την πρώην ΕΣΣΔ, γραφόταν: "Κινδυνεύουμε από την ρατσιστική αστυνομική βία όλοι μας, μετανάστες και μη. Δυστυχώς ο Λεωνίδης και ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς (17χρονος Σέρβος μαθητής, δολοφονημένος από σφαίρα μπάτσου το '98) δεν ζουν για να το επιβεβαιώσουν....". Το μόνο που παρενέβη μεταξύ αυτού και της σημερινής συγκυρίας ήταν (μεταξύ άλλων) πολλοί ακόμα θάνατοι προσφύγων στον πάτο του Αιγαίου και στις νάρκες του Έβρου, η δολοφονία του Τόνυ Όνουα, ο εξευτελισμός και το ξύλο στο ΑΤ Ομόνοιας, οι απαγωγές των Πακιστανών, η μόλις πριν από μια βδομάδα δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη λίγο παραπέρα από το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Η ευκολία με την οποία πατήθηκε η σκανδάλη από τον ειδικό φρουρό το περασμένο Σάββατο, δημιουργήθηκε από και στηρίχτηκε στη σιωπή που σε γενικές γραμμές διάλεξε η ελληνική κοινωνία απέναντι σε όλα αυτά τα περιστατικά.




Για όλα αυτά,το Σάββατο 13 Δεκέμβρη συγκεντρωνόμαστε στη 1μμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στις 3μμ διαδηλώνουμε στο κέντρο της πόλης!


-Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών χωρίς όρους
-Υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα
-Να καταργηθούν οι τελευταίες Ευρωπαϊκές Αντιμεταναστευτικές Συμφωνίες


Μας εκμεταλλεύονται τα ίδια αφεντικά,μας σκοτώνουν οι ίδιες σφαίρες, ας βρεθούμε σε κοινούς αγώνες!


ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
www.socialcenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: