Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ημιπαράνομο το λατομείο στο Βαχό παραδέχεται το ΕΒΕΗ

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης με αρκετούς αποδέκτες, έστειλε το ΕΒΕΗ. Περιεχόμενό της το Λατομείο στο Βαχό, συμφερόντων Κεγκέρογλου(αδελφού του Βουλευτή).. Η επιστολή δημοσιεύεται αυτούσια παρακάτω. Εχει ενδιαφέρον να αναγνωστεί σωστά και, κυρίως, η αναφορά περί της παραδοχής της ημιπαρανομίας του λατομείου και πως οι κάτοικοι θα πρέπει να την ανεχτούν, την ημιπαρνομία και να ζήσουν αρμονικά μαζί της.
Τα σχόλια είναι περιττά.Η επιστολή λοιπόν:


Θέμα: «Λειτουργία Λατομείων στην περιοχή Βιάννου Ηρακλείου» .



Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Την τελευταία περίοδο πολύς θόρυβος γίνεται με τις μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας αδρανών υλικών και ιδιαίτερα στην Α’ λατομική περιοχή Βαχού στο Δήμο Βιάννου. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από το μέλος μας, εταιρεία STANDARD BETON ΟΕ τόσο για το ιστορικό της υπόθεσης και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όσο και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς της.

Εν προκειμένω αυτό που θέλουμε να καταθέσουμε είναι ότι, πράγματι, έχουν υπάρξει περιστατικά, όπου επιχειρήσεις εξόρυξης λειτουργώντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον όσο και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής που δραστηριοποιούνται. Είναι κοινή λογική δε, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο κατά γράμμα και να είναι προσεκτικές στο θέμα των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, τέτοιων περιπτώσεων.

Από την άλλη υπάρχει και η οικονομική πραγματικότητα, που θέλει την ζήτηση των αδρανών υλικών στο Νομό Ηρακλείου να είναι πολλαπλάσια από την προσφορά τους. Ως εύλογη συνέπεια οι τιμές των αδρανών υλικών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, και στο Νομό παρατηρείται η ακριβότερη τιμή σκυροδέματος σε όλο το νησί, με αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία του τόπου. Εταιρείες εκμετάλλευσης λατομείων δεν είναι δίκαιο να κατηγορούνται αδιακρίτως και ανεξάρτητα του γεγονότος αν λειτουργούν νομίμως ή όχι, απλά γατί δραστηριοποιούνται σε ένα επαγγελματικό χώρο που προκαλεί όχληση. Τέτοιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό λόγω παραπληροφόρησης ή λόγω αβλεψιών του χωροταξικού σχεδιασμού. Επιθυμία μας είναι οι επιχειρήσεις να συμβιώνουν ομαλά με τους κατοίκους και να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού κάθε αστικής και μη περιοχής. Είναι πεποίθησή μας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί σήμερα να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό.

Στην συγκεκριμένη περιοχή ένα πραγματικό και σημαντικό πρόβλημα αφορά στη διέλευση μεγάλων οχημάτων μέσα από τη Βιάννο. Έτσι κι αλλιώς η συγκεκριμένη επαρχιακή οδός εξυπηρετεί όλη την περιοχή (μεταφορά εμπορευμάτων, αγροτικών προϊόντων) και είναι απαρχαιωμένη, ενώ το τμήμα που περνά μέσα από την Βιάννο είναι συχνά μπλοκαρισμένο, γεγονός που οξύνεται σε μεγάλο βαθμό και από την λειτουργία του εν λόγω λατομείου. Για όλα τα παραπάνω η επίσπευση κατασκευής του περιφερειακού δρόμου καθίσταται πλέον παραπάνω από επιτακτική. Ο συγκεκριμένος δρόμος αφενός θα ανακουφίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της Βιάννου και θα διευκολύνει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.


Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,




Νικήτας Δολαψάκης
Πρόεδρος Επιμελητήριου Ηρακλείου

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

- Νομάρχη Ηρακλείου κα Σχοιναράκη Ευαγγελία
- Βουλευτές Ηρακλείου
- κ. Αλέκο Αλαβάνο
- κ. Λευτέρη Αυγενάκη
- κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
- κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη
- κ. Κώστα Μπαντουβά
- κ. Γιάννη Σκουλά
- κα. Μαρία Σκραφνάκη
- κ. Μανόλη Στρατάκη
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
- ΟΕΒΕΝΗ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
- Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης
- ΕΟΑΕΝ
- Μέλη Δ. Σ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- ΜΜΕ
- Εταιρεία STANDARD BETON OE (κος Αλέξανδρος Κεγκέρογλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: