Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Το λάδι, η ανάπτυξη, το ΠΑΣΟΚ και ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα βρεθεί στο Ηράκλειο και με την ευκαιρία, ο Ηρακλής Γαλανάκης του απευθύνει μια ενδιαφέρουσα δημόσια επιστολή:

Καλώς ήλθατε στο τόπο μας κ. Χρυσοχοϊδη, Υπεύθυνε του τομέα Ανάπτυξης, του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί και για ποιους όμως ήλθατε στο Ηράκλειο; Ηλθατε για να μας πείτε ότι για την ακρίβεια φταίει η δεξιά διακυβέρνηση; Το γνωρίζομε. Γνωρίζομε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει αγιοποιήσει την ελεύθερη αγορά, μέχρι που πολλοί πίστεψαν ότι αν δεν προλάβαινε η κρίση, θα την αποκαλούσε κάτι μεταξύ Αγίου Πνεύματος και Αγίου Παντελεήμονα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι από τους πολίτες αυτού του νομού ψηφίζουν Πασοκ. Γιατί αυτός ο νομός όπως και άλλοι, έχει άλυτα προβλήματα, περνά δύσκολες ημέρες. Και πιο πολύ από όλους υποφέρουν οι αγρότες. Εκείνοι που με άλλους μη προνομοιούχους προτιμούσαν σχεδόν, στην πλειοψηφεία τους, πάντα το Πασοκ. Να υποθέσουμε ότι γι'αυτό και προπαντός και γι'αυτούς ήλθατε στο Ηράκλειο να τους μιλήσετε απόψε; Αν η απάντησή σας είναι θετική, μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε και κάτι για τους ελαιοπαραγωγούς και τις τιμές του ελαιολάδου;




Ελαιοπαραγωγοί, οι σύχρονοι είλωτες;




Για όποιο έχει πάει απ'άκρου εις άκρον της Κρήτης θα έχει δει “ιδίοις όμμασιν” ότι οι λόφοι και τα βουνά της σκληροτράχηλης και απαιτητικής κρητικής γης έχουν γίνει ελαιώνες. Χάρις σ'αυτούς στους αγρότες που δάμασαν και μέρεψαν τη φύση και τη γη και που στον καταμερισμό εργασίας εξεπλήρωσαν με το άριστα την αποστολή και το μερίδιο που τους αναλογεί. Και όχι μόνο, αλλά και εξασφαλίζουν και κατοχυρώνουν: Ενα πολύτιμο ελληνικό προϊόν. Τη διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών, γιατί ο καταναλωτής γνωρίζει τι αγοράζει και από ποιον; Την ασφάλεια της ενδοχώρας διότι εκεί ζει και εργάζεται. Γνωρίζετε όμως ότι υποχρεώνεται να το διαθέσει στην εξευτελιστική τιμή των 2 και 30 ευρώ το κιλό, δηλ. τα 1000 γραμμάρια, το παρθένο ελαιόλαδο, και στο διπλανό μαγαζί της γειτονιάς του, πωλείται το λίτρο του ίδιου λαδιού, δηλ. τα 912 γραμμάρια του παρθένου ελαιολάδου από 5 και 50 έως 7 και 30 ευρώ;

Κι ενώ η τιμή του ελαιολάδου κατακρυλά, το κόστος παραγωγής του έχει τριπλασιαστεί;

Και αν για το κόστος παραγωγής φταίει η υπέρμαχος της “ελεύθερης” αγοράς κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μήπως για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου φταίνε και “άλλοι”, με τους οποίους ενδεχομένως μετά την ομιλίας σας να πάτε σε κάποιο ρακοκάζανο;




Ζητείται πολιτικό κουράγιο.




Φοβάμαι πως ναι Κύριε Χρυσοχοίδη. Η μάλλον δεν έχω καμία αμφιβολία. Γνωρίζετε ότι ένας από τους ελάχιστους δήμους της Κρήτης που δεν συμμετέχουν στην παγκρήτια προσπάθεια για την προστασία και την υποστήριξη του κυρίαρχου και ζωτικότερου προϊόντος της Κρήτης, του ελαιολάδου, στο Σύνδεσμο Ελαιοκωμικών Δήμων Κρήτης,(ΣΕΔΗΚ),είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Κρήτης, το Ηράκλειο; Απ'ότι γνωρίζω η δημοτική αρχή και πλειοψηφεία του δήμου Ηρακλείου, δεν ανήκει ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΚΚΕ. Γνωρίζετε επίσης το ρόλο των στελεχών του Πασοκ στη διαμόρφωση των τιμών του ελαιολάδου μέσα από τις Ενώσεις, τους Συνεταιρισμούς, τον Αγροτοσυνδικαλισμό κτλ; Ακούσατε ποτέ κάποιο δημαρχο, Νομάρχη Ηρακλείου εν ενεργεία , Βουλευτή ή επώνυμο αιρετό του Πασοκ, να σας έχει διαμαρτυρηθεί για τη στάση αυτή εις βάρος της τάξης αυτών των σύγχρονων ειλώτων, των αγροτών; Γνωρίζετε ότι πολλοί αγρότες εξ αιτίας αυτών των εξευτελιστικών τιμών, και την ανύπαρκτη πολιτική υποστήριξη, σε συνδυασμό με την κυβερνητικό ποντιο-πιλατισμό ή και ανεπάρκεια, σκέφτονται να αφήσουν στην τύχη τους τους ελαιώνες γιατί δεν “πάει άλλο πια;” Μήπως αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της ενδοχώρας και υπονόμευση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας; Μήπως αυτό σημαίνει επιδείνωση της τοπικής αγοραστικής δύναμης, εις βάρος της βασικής κατανάλωσης, του εμπορίου και κατά συνέπεια και της απασχόλησης; Μήπως γι'αυτό δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση;




Οχι στο μύθο της υπερπαραγωγής




Βέβαια για όλα αυτά “τα κακόβουλα” που γράφονται μια είναι η “αποστομωτική”απάντηση!
Η υπερπαραγωγή. Γέμισε ο κόσμος λάδι! Σε λίγο θα προσπαθήσουν να μας κάνουν να πιστέψουμε μέσα από την καταιγιστική επικοινωνιακή τους παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, ότι όπου νάναι θα χιονίζει στις Αλπεις και στα Πυρηναία λάδι! Σ'αυτά και σε άλλα, θα σας υπενθύμιζα ότι όπως ίσως θυμάστε, ή θα έχετε ακούσει Κύριε Χρυσοχοϊδη, αν το Πασοκ πήγε από το 13% στο 28% των ψήφων του ελληνικού λαού και από το 28% στα διπλάσια περίπου ποσοστά, είναι γιατί τότε αγκάλιαζε τα πραγματικά προβλήματα των μη προνομοιούχων Ελλήνων και τα αναδείκνυε. Γιατί αγωνιζόταν για την ελπίδα μιας άλλης κοινωνίας, μιας άλλης Ελλάδας, ενός άλλου Κράτους, μιας άλλης αγοράς, όπου ο και η πολίτης αυτού του τόπου, θα μπορούσε να εργάζεται και να ανταμείβεται ανάλογα με την προσφορά τους,αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια του αμοιβαίου συμφέροντος και μιας αξιοπρεπούς ανθρώπινης ζωής.

Θα σας γνωρίσω επίσης ότι η λεγόμενη “υπερπαραγωγή” προωθείται από τους ίδιους που κάποτε ισχυριζόταν ότι αν το λάδι δεν τυποποιείται και αν δεν κατακτιούνται αγορές εκτός Ελλάδας είναι γιατί δεν το επιτρέπει η “ιταλική μαφία”! Η “ιταλική μαφία” σήμερα ονομάζεται “υπερπαραγωγή”. Και όμως στην παγκόσμια κατανάλωση λιπαρών το ελαιόλαδο κατέχει μόνο το 2%!!!.

Επίσης, αν έχετε το χρόνο Κύριε Χρυσοχοίδη, Υπεύθυνε του Τομέα Ανάπτυξης πηγαίνετε σε ένα ελαιοτριβείο ή ένα καφενείο, χωρίς “κολλητούς” και ζητείστε από ένα αγρότη να σας μιλήσει ανοικτά. Μετά πηγαίνετε και σε ένα υπερκατάστημα να αγοράσετε ή να δείτε την τιμή του ελαιολάδου.

Αν όμως δεν έχετε χρόνο, τότε πες τε για τη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση αυτά που γνωρίζομε κι εμείς γιατί τα ζούμε, και μετά πηγαίνετε σε κανένα ρακοκάζανο με εκείνους που προανέφερα. Αλλά μη ξεχάσετε ότι με “φαγοπότια”, με “ρακοκάζανα”, με μονόφθαλμες προσεγγίσεις των προβλημάτων, των αιτιών και των λύσεών τους, μπορεί να επανέλθει στη διακυβέρνηση το Πασοκ, και εσείς και η παρέα σας να διαιωνίζεστε στις θέσεις. Μπορεί ορισμένοι από τους "πρωτοκλασάτους" συντρόφους σας να δουν με ικανοποίηση το κ. Γιώργο Παπανδρέου να έχει τη σημερινή τύχη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε οι μη προνομοιούχοι, ούτε η χώρα θα δει “καλύτερες μέρες”!

Ολοι όσοι επιμένουν στο Πασοκ του ΕΙΝΑΙ, της ελπίδας, και των παναθρώπινων αξιών, και όχι του ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ , του πρασινοντυμένου κομματιού του άπληστου ελληνικού κατεστημένου, θα είμαστε πάντα εδώ για να σας το υπεθυμίζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: