Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

"Η κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου συνεχίζεται και με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και σήμερα. Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια ακόμα συνάντηση των Βουλευτών Ηρακλείου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που θα κληθεί να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση σήμερα επίσης, του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για το θέμα. Την ίδια ώρα, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η ομολογία μέσω παρέμβασης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κου Ποντικάκη, για τον ρόλο του επιτίμου Προέδρου της Ν.Δ. και στον ρόλο του στην εμπλοκή του θέματος. Ο κος Ποντικάκης είναι ενοχλημένος και το δείχνει σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που απλώς λέει τα πράγματα με το όνομά τους για το θέμα. Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η επιλογή του χρόνου αλλά και ο εμπνευστής του αιτήματος φορέων του Νομού Λασιθίου πλην του Δικηγορικού Συλλόγου, για ίδρυση Εφετείου.. στη Νεάπολη. Το θέμα είχε θέσει παλαιότερα ο Βουλεύτής Μιχάλης Καρχιμάκης και φαίνεται ότι βρήκε έδαφος ΤΩΡΑ να εγείρει και πάλι την ίδια αξίωση. Κουβαλώντας νερό στον μύλο ποιου άραγε; Ωστόσο οι δικηγόροι Ηρακλείου και Λασιθίου βρίσκονται σε αποχή από όλα τα καθήκοντα τους έως και τις 15 Οκτωβρίου.
Εχει ενδιαφέορν η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπου αναφέρεται:
¨Η τωρινή κινητοποίηση είναι το αποκορύφωμα ενός υπέρ εικοσαετούς αγώνα με αίτημα την ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη, με έδρα το Ηράκλειο... Το αίτημα αυτό, όχι μόνο στηρίζεται ομόφωνα από τους δικηγόρους της Ανατολικής Κρήτης, τους Βουλευτές των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι έχουν θέσει στη διάθεση μας τις παραιτήσεις τους, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά τους τοπικούς φορείς, αλλά και έχει αναγνωρισθεί ως δίκαιο από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και από όλα τα κόμματα σε κεντρικό επίπεδο.

Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης, υποκύπτοντας σε εξωθεσμικές πιέσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (αρ. 6/2008) για την ίδρυση 4 νέων Εφετείων, μεταξύ αυτών και αυτού της Ανατολικής Κρήτης, εξαιρώντας προκλητικά το τελευταίο, ενώ προωθεί την ίδρυση των άλλων 3. Για τη στάση αυτή του Υπουργού και της Κυβέρνησής του, που αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο λαό της Ανατολικής Κρήτης και ένδειξη περιφρόνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, απέχουμε από τα καθήκοντα μας και έχουμε καταλάβει το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Ενδυναμωμένοι από τη μαζική συμμετοχή στις Γενικές μας Συνελεύσεις και τη λαϊκή στήριξη που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και με συλλογή υπογραφών (πάνω από 11.000 έως σήμερα) και με πίστη στο δίκαιο του αιτήματός μας, συνεχίζουμε τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση.

Για να σταματήσει η ομηρία των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης.

Για σύντομη και ασφαλή πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Για την ισονομία, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια όλων μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: