Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση για το ΣΕΚΕ

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα το Σάββατο 1 Νοέμβρη στις 7μ.μ. οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση στην Αίθουσα “Ανδρόγεω” αφιερωμένη στα 90 Χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ(Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το Νοέμβρη του 1918. Ομιλήτρια στην εκδήλωση , θα είναι η Μαρία Στύλου από το περιοδικό “Σοσιαλισμός Από τα Κάτω”.

Στο ΣΕΚΕ έχει της ρίζες της η Αριστερά στην Ελλάδα μιας και το ΣΕΚΕ ήταν το πρώτο επαναστατικό κόμμα. Η αντιπολεμική και εργατική δράση του ΣΕΚΕ ίδρυσή του και καθ όλη την πρώτη δεκαετία της ύπαρξής του αποτελεί έμπνευση για όλους τους αγωνιστές του σήμερα που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Το ΣΕΚΕ ιδρύθηκε σε μια περίοδο που μοιάζει με αυτή που ζούμε σήμερα, με την οικονομική κρίση και τον πόλεμο να οργιάζουν αλλά και τεράστιους εργατικούς αγώνες να εκτυλίσσονται. Κατάφερε να οργανώσει τους πρωτοπόρους εργάτες και σοσιαλιστές της δεκαετίας του '10 και λίγο πριν ιδρυθεί τα μετ έπειτα μέλη του να ιδρύσουν την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος(Οκτώβρης του '18). Το ΣΕΚΕ το 1921 πρόσθεσε το Κομμουνιστικό στο όνομά του και εντάχθηκε στην Τρίτη Διεθνή των Λένιν και Τρότσκυ. Πρώτος του Γραμματέας εκλέχθηκε ο Παντελής Πουλιόπουλος που όμως λίγα χρόνια μετά διαγράφεται από το (πλέον) ΚΚΕ μετά την επικράτηση του σταλινισμού στη Ρωσία και την πολιτική των ΚΚ παγκοσμίως.

Με ένα μπαράζ εκδηλώσεων σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα το ΣΕΚ επαναφέρει τη συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς μέσα από τη λαμπρή ιστορία αγώνων που έγραψαν οι επαναστάτες του ΣΕΚΕ και η εργατική τάξη 90 χρόνια πριν. Με αφορμή το κλείσιμο των 90 χρόνων πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και το βιβλίο “ΣΕΚΕ: Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα” του Λέανδρου Μπόλαρη το οποίο και θα παρουσιαστεί και θα διατίθεται στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: