Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Καταγγελίες για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Σειρά καταγγελιών γύρω από την κατασκευή και λειτουργία του Πολιτιστικού- Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, έκανε η Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου. Προανήγγειλε μάλιστα ένα νέο σκάνδαλο στο Δήμο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα η Δημοτική παράταξη, καταγγέλλει ότι πρόκειται για "Γαλαζοπράσινο σκάνδαλο, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και επιχειρηματίες, με τα στελέχη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας σε πρώτο ρόλο.
Την περασμένη βδομάδα καταθέσαμε προσφυγή στην Περιφέρεια και στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Στείλαμε σε όλα τα Μ.Μ.Ε. την καταγγελία, αλλά την αγνόησαν με την εξαίρεση μιας τοπικής εφημερίδας."
Η παράταξη, κατήγγειλε ότι, "με την τοποθέτηση Διευθύνοντα Συμβούλου στη ΔΕΠΤΑΗ – που με πρώτη ματιά δε φαίνεται κάτι «πονηρό» – στην ουσία επιβάλλεται πραξικοπηματικά μια παράνομη αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της κατασκευής του Π.Σ.Κ.Η.
Παραμερίζονται τα νόμιμα όργανα διοίκησης και επίβλεψης της κατασκευής του Π.Σ.Κ.Η. και ο έλεγχος της κατασκευής του περνά - παράνομα - στο προσωπικό περιβάλλον του Δημάρχου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος που ανέλαβε, απαγόρευσε οποιαδήποτε επικοινωνία των μηχανικών του έργου με τον εργολάβο, χωρίς τη δική του υπογραφή ! !

Είναι γνωστό σε όποιο γνωρίζει έστω και λίγο από δημόσια έργα, πως απαγορεύεται η άμεση ανάμιξη των πολιτικών εκπροσώπων της δημόσιας αρχής που κατασκευάζει ένα έργο στη δουλειά των υπαλλήλων που το διευθύνουν και το επιβλέπουν. Τέτοιες παρεμβάσεις βέβαια γίνονται, σε έργα ή ανάλογες περιπτώσεις, όπως κατάγγειλαν προχθές και οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Βατοπεδίου.
Αλλά από το νόμο απαγορεύονται. Τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα ώστε τα νόμιμα υπηρεσιακά όργανα να τηρούν τους νόμους και όχι τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν μόνο την πολιτική ευθύνη ελέγχου και καθοδήγησης των διαδικασιών ενός έργου.

Στην περίπτωση του Δήμου και του Π.Σ.Κ.Η. δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Είναι τόσο χοντροκομμένη η παρανομία που χωρίς καμιά αμφιβολία πολύ σύντομα θα ακυρωθεί και η Δημοτική Αρχή θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση.
Μεγάλη ευθύνη έχει επίσης η Δημοτική Αρχή γιατί αρνήθηκε παράνομα να μας δώσει τα δημόσια έγγραφα (!) που ζητήσαμε από τη ΔΕΠΤΑΗ για να τεκμηριώσουμε την προσφυγή μας, εμποδίζοντας μας στην άσκηση του ελέγχου ως παράταξη αντιπολίτευσης.
Εκτεθειμένη είναι και η Περιφέρεια που έσπευσε αυθημερόν (!) να εγκρίνει την απόφαση του Δήμου, χωρίς να αφήσει ούτε το νόμιμο περιθώριο χρόνου για να υποβληθούν ενστάσεις.

Που αποβλέπει όμως ο παραμερισμός των νόμιμων οργάνων διοίκησης του Π.Σ.Κ.Η.;
Η Δημοτική Αρχή παραπληροφορεί ότι θέλει να επιταχύνει το έργο, να παραμερίσει «αγκυλώσεις» που το καθυστερούν. «Διαρρέει» πληροφορίες ότι αφότου ανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέβηκαν κατακόρυφα οι ρυθμοί, δόθηκε εντολή στον εργολάβο να παραγγείλει εξοπλισμό εκατομμυρίων κλπ.
Το θέμα είναι ακριβώς ότι ήθελε να παραμερίσει τα νόμιμα όργανα για να κάνει ανεξέλεγχτα ό,τι θέλει με τον εργολάβο. Ποιος ελέγχει τις προδιαγραφές του εξοπλισμού που παραγγέλεται; Ποιος ελέγχει την ποιότητα των υλικών και των εργασιών, τις συνθήκες ασφαλείας του εργοταξίου; Ποιος ελέγχει την εφαρμογή της μελέτης;
Προειδοποιήσαμε πως ό,τι γίνεται στο έργο αυτή την περίοδο είναι παράνομο και οι συνέπειες θα είναι βαριές και για το έργο και για το Δήμο.

Όλα τα 26 χρόνια από το 1982 -που έγινε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη μελέτη του Π.Σ.Κ.Η., οι δημοτικές αρχές επέμεναν συνεχώς να αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τη νομιμότητα. Να παραμερίσουν τους μελετητές, την υπηρεσία, να φέρουν απ ευθείας εργολάβους και να έχουν απ ευθείας επαφή μαζί τους.
Χρειάστηκαν μεγάλες μάχες –στις οποίες η παράταξή μας έπαιξε σημαντικό ρόλο - για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και στην κατασκευή και στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Ενός έργου προϋπολογισμού 40 εκατομ. ευρώ, πού θέλουμε να λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας και όχι από κάποιες ελίτ για τα κέρδη κάποιων χορηγών που προωθούν την εμπορευματοποίηση της τέχνης.
Δημόσιος χαρακτήρας προϋποθέτει δημόσια χρηματοδότηση, που άργησε πάρα πολύ να εξασφαλιστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Γι αυτό το έργο άργησε να αρχίσει. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε τελειώνει στις 31-12-2008.
Ο κ.Ασλάνης έφερε ειδικούς ακριβοπληρωμένους συμβούλους, έφτασε στα δικαστήρια με τους μελετητές, προώθησε διαδικασίες που τελικά κρίθηκαν παράνομες από το ίδιο το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Έργων - όπου εμείς είχαμε προσφύγει - και δεν συνεχίστηκαν αφού κόστισαν χρήμα και χρόνο στο Δήμο.
Ο κ.Κουράκης έχασε ένα χρόνο μεθοδεύοντας τον παραμερισμό των μελετητών. Προκήρυξε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό (Πρωτοχρονιά του 2003) για ανάδειξη νέων μελετητών. Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση αφού το ίδιο Σώμα Ελεγκτών έκρινε παράνομες τις διαδικασίες του, πάλι μετά από προσφυγή δική μας.
Μετά από τόσα χρόνια χαμένων περιπλανήσεων, η μελέτη επικαιροποιήθηκε, το έργο δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε τον Απρίλη του 2006, με ασφυκτική προθεσμία ολοκλήρωσης 31-12-2008.
Η κυβέρνηση, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της Αυτοδιοίκησης και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού χρηματοδοτούν μέχρι τώρα το έργο, χωρίς ο Δήμος να έχει βάλει ευθέως ούτε ένα ευρώ.
Στο διάστημα αυτό η Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας που διευθύνει και επιβλέπει το έργο, δηλ., υποβάθμισε την δυνατότητά της να πιέσει τον εργολάβο σε ορθολογικότερη οργάνωση και ταχύτερη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Αγνόησε συστηματικά υποδείξεις της επιτροπής παρακολούθησης για αυστηρότερη στάση απέναντι στον εργολάβο, για έγκαιρη εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης.
Αντίθετα η Δημοτική Αρχή καλλιεργούσε συστηματικά την επανάπαυση, ότι όλα πάνε καλά, χωρίς προβλήματα.
Γι αυτό δεν πείθει τώρα ξαφνικά που δήθεν ανακάλυψε σημαντικές καθυστερήσεις και βιάζεται για να προχωρήσει το έργο.
Ψάχνει για προσχήματα ώστε να μεταθέσει δικές της ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση μπροστά στα επικείμενα προβλήματα των επόμενων μηνών.
Κυρίως όμως ετοιμάζεται –με πρόσχημα τις δυσκολίες χρηματοδότησης - να ξαναρίξει στο τραπέζι όλα τα εκβιαστικά διλλήματα αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα του έργου, όπως :
«Γιατί να μην απευθυνθούμε σε χορηγούς; Ενδεχόμενα στο Συγκρότημα Λαμπράκη που διοικεί το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας; Γιατί να μη συζητήσουμε κάποια ανταλλάγματα με τον ίδιο τον εργολάβο προκειμένου να τελειώσει το έργο και να μην το αφήσει στη μέση;»
Από την άλλη έχει ήδη προταθεί απ’ όλες τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Πολιτισμού η συνέχιση χρηματοδότησης του Π.Σ.Κ.Η. από το ΕΣΠΑ, ή Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο. Είναι όμως γνωστό ότι το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί δημόσια έργα με συμμετοχή ιδιωτών. Κι έτσι φτάνουμε πάλι στην αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα.
Ο πραξικοπηματικός παραμερισμός της νόμιμης διοίκησης του Π.Σ.Κ.Η. επιβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή, με τη γαλαζοπράσινη συναίνεση, θέλει να έχει λυτά τα χέρια από όποιες δεσμεύσεις, για να χειριστεί διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τον ανάδοχο ή άλλους χορηγούς ανεξέλεγχτα, όπως η ίδια νομίζει. Αυτό την ενδιαφέρει και όχι το πώς θα τελειώσει το έργο.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αποδείχτηκε ως η μεγαλύτερη μήτρα των σκανδάλων τα τελευταία χρόνια."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει ενδιαφερον ότι ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ορίζεται μέλος στην Διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ ο απόστρατος Γ. Αναστασάκος, γνωστός για την συμμετοχή του στην διοίκηση επί ΠΑΣΟΚ του ΠΑΓΝΗ, όχι και τόσο επιτυχή για την ακρίβεια, την θητεία του στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία, την διαχείριση της εφημερίδας Αλλαγή, που οδηγήθηκε στο κλείσιμο, και τις συμβουλές επι παντός επιστητού στην παρούσα Δημοτική Αρχή. Το ωραίο είναι ότι ορίζεται και διευθυντής της ΔΕΠΤΑΗ, σε αντικατάσταση του κου Λατρώνη, που φαίνεται ότι δεν τα πάει και τόσο καλά με τον κο Μαμουλάκη που ορίστηκε και ως διευθύνων σύμβουλος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Γιαυτό και τον έπαψαν ενώ είναι σε αναρρωτική άδεια.
Ακόμα πιο ωραίο είναι ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κος Αλαβάνος επισημαίνει ότι όλο αυτό στην διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ δεν είναι σύννομο.

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα για την μη ολοκλήρωση του έργου που παραπαίει παρά τα βαρύγδουπα δηλωθέντα περί παρακολούθησης, και στρατοπεύδευσης από τον ίδιο τον Δήμαρχο στο έργο του Πολιτιστικού, ή υπάρχει μάσα, όπως καταγγέλεται και βρέθηκε πως θα παρακαμφθούν οι όποιες αντιδράσεις των υπηρεσιακών;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΠΤΑΗ, αμαρτωλή επιχείρηση, που με ήξεις αφίξεις, δεν μπορεί, παρά την σπατάλη αρκετών ευρώ να προωθήσει το πάρκινγκ στο ΠΑΓΝΗ. Το Πολιτιστικό θα προχωρήσει; Μάλλον μάσα έχει η υπόθεση...