Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η προσφυγή κατά του Δήμου Ηρακλείου

Συζητούνται αύριο, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2008, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου 2008-2010. η Παράταξη Ηρ΄πακλειο Ανθρώπινη Πόλη, έχει ενδιαφέρουσες σημειώσεις επί του θέματος:

• Θυμίζουμε πως ο Γ.Γ. της Περιφέρειας με την απόφασή του 20.846 της 8ης Σεπτεμβρίου 2008 είχε ακυρώσει τις αποφάσεις 417α/10.6.2008 και 636/28.7.2008 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου γιατί η πρώτη από αυτές είναι ανύπαρκτη.

• Αποδέχθηκε έτσι, μερικά όμως, την προσφυγή που είχαμε κάνει. Συγκεκριμένα αποδέχθηκε ότι δεν πάρθηκε ποτέ η απόφαση 417α, αλλά δεν αποδέχθηκε πως δεν έγινε δημόσιος διάλογος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) και πως δεν συντάχθηκε αυτό βάσει των Προδιαγραφών που θέσπισαν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι Οδηγίες Κατάρτισής του και οι Εγκύκλιοι του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.

• Κατά της απόφασης του Γ.Γ. της Περιφέρειας η δημοτική αρχή άσκησε προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Γ.Γ. Δεν έφτανε δηλαδή που παρουσίασαν μία ανύπαρκτη απόφαση του Δ.Σ. για την έγκριση τάχα του Α΄ σταδίου του Ε.Π. τώρα ζητούν και τα ρέστα.

• Στην Επιτροπή του άρθρου 152 προσφύγαμε όμως κι εμείς ζητώντας να γίνουν αποδεκτοί και οι δύο άλλοι λόγοι που είχαμε επικαλεστεί και αναφέρουμε παραπάνω και οι οποίοι δεν είχαν γίνει δεκτοί από τον Γ.Γ.



• Δύο πράγματα όμως είναι αδιαμφισβήτητα:

α. Πως οι παραγωγικοί, κοινωνικοί κι επιστημονικοί φορείς της πόλης δεν έχουν λάβει γνώση του Ε.Π. του Δήμου για την τοπική ανάπτυξη, ανάπτυξη που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αυτούς και δημόσιος διάλογος δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

β. Το Ε.Π. δεν είναι ιεραρχημένο ως προς τους στόχους και ρεαλιστικό ως προς τις χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα να είναι ένα ευχολόγιο, ένας ατέλειωτος κατάλογος δράσεων, έργων, μελετών και όχι στοχοπροσηλωμένο στα μεγάλα προβλήματα της πόλης που επιζητούν χρόνια τώρα λύσεις (ύδρευση, σκουπίδια, καθαριότητα, δημόσιος χώρος κ.ά.).



Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα μπει ένα τέλος στις καταστρατηγήσεις της νομιμότητας από την δημοτική αρχή και πως, έστω και τώρα, θα δοθεί η δυνατότητα ενός δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου με τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: