Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συντελέστηκε ένα πραξικόπημα κατά συρροή. Μετά την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Μαμουλάκη ως αντιπροέδρου του Δ.Σ. και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΤΑΗ, με μεθοδευμένες διαδικασίες εξπρές τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Αναπτυξιακού Τομέα και υπεύθυνος για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ο κ. Αναστασάκος, ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής.
Ορίστηκε ως νέος εκπρόσωπός του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΗ) ο κ. Αναστασάκος, συνταξιούχος της Πολεμικής Αεροπορίας και ουδεμία σχέση έχων με το ΕΚΗ και τοποθετήθηκε με αυτή την ιδιότητα στο Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ. Αυτό έγινε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ημέρα γενικής απεργίας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία το θέμα έρχεται ως εκτός Ημερήσιας Διάταξης. Την επομένη (Τετάρτη 22 Οκτωβρίου), σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ -στην οποία παρέστη ο κ. Δήμαρχος για να θέσει προ των ευθυνών του το Δ.Σ- αποφασίζονται: η καθαίρεση του Διευθυντή, πολιτικού μηχανικού κ. Λατρώνη, ο υποβιβασμός του σε Προϊστάμενο των κοινωνικών προγραμμάτων…, η κλήση του σε απολογία και η τοποθέτηση του κ. Αναστασάκου ως Διευθυντή του Αναπτυξιακού Τομέα. Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικυρώνεται η απόφαση και το πραξικόπημα ολοκληρώνεται.
Τα παραπάνω κατήγγειλε η παράταξη "Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη", με σειρά αιτιολογήσεων ως προς τα επιχειρήματα που παραθέτει. Κιεπειδή είναι στον αέρα η πειθαρχική δίωξη του απομακρυθέντα Διευθυντή, όπως και η προσφυγή κατά της απόφασης του Δ.Σ. από την παράταξη του Στέλιου Ορφανού, για την τοποθέτηση του κου Αναστασάκου στη θέση του Διευθυντή, έχει ενδιαφέορν και η παράμβαση της Επιτροπής Πόλης του Κ.Κ.Ε. Παραθέτουμε και τα δυο κείμενα, και με ενδιαφέρον αναμένουμε τις απαντήσεις, από όπου και αν προκύψουν.

Οσον αφορά τις καταγγελίες του Θ. Τρουλινού,σημειώνεται:
"Όλα αυτά γίνονται με απίθανες προφάσεις και δικαιολογίες για να βρεθεί η «νομιμοποιητική» βάση της μεθοδευμένης απόφασης. Προσέξτε αντιφάσεις:
• Όλοι θυμόμαστε τις επισκέψεις του κ. Δημάρχου στο εργοτάξιο και τα δεκάδες δελτία τύπου της δημοτικής αρχής με τα οποία δηλώνεται η ευαρέσκεια της για την πρόοδο του έργου, για την εντατικοποίηση των εργασιών και επαναλαμβάνεται συνεχώς η διαβεβαίωση πως το έργο θα τελειώσει στις 31.12.2008 και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότησή του. Πώς τώρα ξαφνικά -70 μέρες πριν λήξει η προθεσμία περαίωσης του έργου- όλα ήρθαν τούμπα; Aς προσπαθήσει η δημοτική αρχή να το εξηγήσει. Τώρα, με βάση τα λεγόμενα της, το έργο κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, να χάσει 7 εκατ. ευρώ από την πίστωση που έχει, να μην βρεθούν τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τον εξοπλισμό του, κινδυνεύει ακόμα και με απένταξη. Αλήθεια, ο κ. Δήμαρχος πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα;
• Τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής, το έργο είχε κακή διαχείριση, κακή διοίκηση, οι καθυστερήσεις οφείλονται στον Διευθυντή κ. Λατρώνη. Αν χαθούν πιστώσεις θα φταίει αυτός γιατί είναι γραφειοκράτης, τυπολάτρης, αναποτελεσματικός, δεν συνεργάζεται και τόσα άλλα. Αλήθεια, ποιόν μπορούν να πείσουν; Το ότι το έργο έφτασε εδώ που έφτασε, μετά από δεκαετίες στασιμότητας, δεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ΄ αυτόν και σ΄ όλη την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ; Τόσα χρόνια δεν συνεργαζόταν στενά και καθημερινά με τα όργανα του έργου, το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου (διαπαραταξιακή μάλιστα), το Τεχνικό Συμβούλιο, τους επιβλέποντας, την ανάδοχο Κοινοπραξία; Οι αποφάσεις, για λεπτούς μάλιστα χειρισμούς, δεν ήταν ομόφωνες; Δεν ήταν συνεχής και πλήρης η ενημέρωση των οργάνων του έργου για την πορεία του;
• Στην προσπάθειά τους να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους έφτασαν να πουν πως τους επιβλέποντες τους προσλάμβανε ο κ. Λατρώνης, αυτός καθόριζε τις αμοιβές τους, αυτός αποφάσιζε για όλα, ήταν ο ένας και μοναδικός κ.ά. πολλά. Μα είναι σοβαροί; Το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ δεν αποφάσιζε για όλα αυτά; Δεν είχε γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δύο φορές μάλιστα, για τους επιβλέποντες μηχανικούς; Το ότι ο κ. Λατρώνης δεν είχε αντικαταστάτη, οφείλεται σ΄ αυτόν ή σ΄ αυτούς που τόσα χρόνια δεν έκαναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Τόσα χρόνια ποιος κυβερνά το Δήμο και τη ΔΕΠΤΑΗ, η εκάστοτε δημοτική αρχή ή ο κ. Λατρώνης;
• Γιατί δεν λέει λέξη η δημοτική αρχή για τα δεκάδες έγγραφα κι αναφορές του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Τεχνικού Συμβουλίου του έργου, που απευθυνόταν σ΄ αυτήν, και τα οποία αναφέρονταν στις καθυστερήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας και καλούσαν τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης προς την Κοινοπραξία; Γιατί η δημοτική αρχή δεν υιοθέτησε καμιά από τις προτάσεις όλων των οργάνων διοίκησης του έργου, προτάσεις μάλιστα ομόφωνες; Τώρα άκουσε για πρώτη φορά ότι το έργο κινδυνεύει; Πρώτη φορά ακούει για τα αιτήματα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας να αναπτύξει ο ανάδοχος το εργοτάξιο, να δουλεύει με διπλά συνεργεία, Σαββατοκύριακα κλπ; Γιατί δεν ενέκρινε τις Ειδικές προσκλήσεις στον ανάδοχο ή την επιβολή Ποινικών Ρητρών; Γιατί δεν θέλησε να ασκήσει καμιά πίεση προς την πλευρά του; Κι όταν κάποια στιγμή η δημοτική αρχή αναγκαζόταν να υλοποιήσει κάποια πρόταση, το έκανε πολύ καθυστερημένα και συχνά κατόπιν εορτής.
• Είναι απολύτως σαφές, για μας που συμμετέχουμε στο Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το Πολιτιστικό Κέντρο, πως η δημοτική αρχή άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο παρά πέντε, χωρίς να ενεργήσει όπως όφειλε έγκαιρα και με βάση τις υποδείξεις και προτάσεις που είχε στα χέρια της. Τώρα πια η πορεία δεν αντιστρέφεται και ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να ανακτηθεί.
• Η δημοτική αρχή προσπαθεί τώρα να μην αναλάβει την αποκλειστικά δική της ευθύνη γι΄ αυτά, να την μεταθέσει σε άλλους και νομίζει πως στο πρόσωπο του κ. Λατρώνη βρήκε το εξιλαστήριο θύμα. Δεν ισχυριζόμαστε πως δεν έχουν γίνει και λάθη ή δεν υπήρξαν καθυστερήσεις. Άλλωστε για ένα τέτοιο έργο, τόσο σύνθετο και μοναδικό, χωρίς αντίστοιχη εμπειρία από κανέναν, ήταν απολύτως φυσικό. Όμως, ακριβώς γι΄ αυτό, επειδή δηλαδή τέτοια έργα δεν γίνονται κάθε τόσο, δεν χωρά καμιά «έκπτωση» τόσο στις προδιαγραφές όσο και στην ποιότητα κατασκευής του έργου. Και σ΄ αυτά τα θέματα ο κ. Διευθυντής ήταν απόλυτος, και καλά έκανε. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να του καταλογίσει άγνοια νομοθεσίας υλοποίησης δημοσίων έργων, ανεντιμότητα, σκοπιμότητα ή ανικανότητα.
• Προκύπτουν όμως ερωτηματικά. Γιατί διάλεξε αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε τέτοιο πραξικόπημα; Μήπως επειδή έληξε στις 15 Οκτωβρίου το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των σκυροδετήσεων του έργου χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί; Μήπως επειδή, με βάση αυτό, έπρεπε τώρα η Διευθύνουσα Υπηρεσία να προβεί σε επιβολή ποινών και ποινικών ρητρών προς τον ανάδοχο; Αυτό ήθελε να αποφύγει η δημοτική αρχή; Είναι τυχαίο που εκκρεμούν αιτήματα του αναδόχου για νέες τιμές και πρόσθετες αποζημιώσεις; Μήπως εκτιμούν πως οι απαιτήσεις αυτές του αναδόχου θα αντιμετωπίζονταν για άλλη μια φορά αυστηρά με βάση τους Νόμους περί δημοσίων έργων; Είναι τυχαίο που ο κ. Μαμουλάκης όταν ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος δήλωνε πως έχει αμφιβολίες για τη γεωθερμία -λύση που είχε προεγκριθεί- λόγω του επιπλέον κόστους της και μιλούσε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον; Προφανώς τέτοια ήταν τα αιτήματα του μετέφερε ο ανάδοχος. Πολύ σύντομα όμως δέχθηκε τις εκτιμήσεις των μελετητών, που ήταν και δικές μας. Λέγεται ακόμα πως η δημοτική αρχή πιεζόταν καιρό τώρα να αντικαταστήσει τον κ. Λατρώνη γιατί τάχα στεκόταν εμπόδιο στην επίσπευση των εργασιών με τη σχολαστικότητα στους ελέγχους του. Ακούστηκε μάλιστα και μια υπόσχεση, πως αν έφευγε ο κ. Λατρώνης από Διευθυντής θα γινόταν κάθε μέρα εργασίες αξίας 300.000 ευρώ και δεν θα χανόταν ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση του έργου!!

Η δημοτική αρχή ηγείται του Δήμου και της ΔΕΠΤΑΗ έξι χρόνια τώρα. Αν πίστευε πως όλα τα κακά εκπορεύονται από ένα άτομο, τον Διευθυντή του Αναπτυξιακού Τομές της ΔΕΠΤΑΗ, πιστεύουμε πως καιρό τώρα θα είχε προχωρήσει και μάλιστα νόμιμα σε διαδικασία αντικατάστασής του. Το ότι όμως, έξι χρόνια τίποτα δεν μαρτυρούσε κάτι τέτοιο και αυτά συμβαίνουν τώρα -70 μέρες πριν τη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων- μαρτυρά ότι άλλο είναι το πρόβλημα της δημοτικής αρχής.
Τώρα θέλει να έχει την κατάσταση αποκλειστικά στα δικά της χέρια χωρίς κανέναν ενδιάμεσο. Να διαπραγματεύεται αυτή με τον ανάδοχο, να μεθοδεύει αυτά που θέλει να κάνει, να μην υπάρχει έλεγχος των πράξεών της. Ίσως μεθοδεύει την ένταξη στις δαπάνες του έργου δαπανών που έχουν γίνει στο αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα του, είτε δαπανών διοίκησης του έργου, είτε νέων τιμών και απαιτήσεων του εργολάβου, είτε ακόμα και πιστοποίησης υλικών επί τόπου. Και αν κάποια από αυτά είναι σύννομα δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Το θέμα είναι όμως μέχρι που σκοπεύει να φτάσει και ποιος ελέγχει την νομιμότητά τους;

Το μέγα ζήτημα τώρα είναι η αντικατάσταση του Διευθυντή της ΔΕΠΤΑΗ, ο τρόπος με τον οποίο έγινε και η τοποθέτηση στη θέση αυτή του κ. Αναστασάκου. Είπαμε και το εννοούμε απόλυτα, η πράξη αυτή είναι παράνομη, καταχρηστική και απάνθρωπη.
• Γιατί δεν είναι δυνατό να παύεται ο Διευθυντής και να υποβαθμίζεται σε Προϊστάμενο χωρίς να ακολουθηθούν πρώτα οι πειθαρχικές διαδικασίες. Δεν είναι δυνατό την ίδια στιγμή, με την ίδια απόφαση, να καλείται σε απολογία κατηγορούμενος από τη δημοτική αρχή για πράξεις ή παραλείψεις του και ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές όπως οι παραπάνω.
• Γιατί δεν είναι δυνατό να τοποθετείται Διευθυντής κάποιος που δεν είναι υπάλληλος της ΔΕΠΤΑΗ και μάλιστα με σύμβαση αορίστου χρόνου, όπως προβλέπει ρητά ο Κανονισμός της για τη θέση του Διευθυντή του Αναπτυξιακού Τομέα.
• Γιατί η σύμβαση που ετοιμάζονται να υπογράψουν μαζί του για τη θέση του Διευθυντή υποκρύπτει πρόσληψη, η οποία είναι παράνομη γιατί δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.
• Γιατί απαγορεύεται από τη νομοθεσία των δημοσίων έργων να ταυτίζονται στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (Τεχνική Υπηρεσία) και της Προϊσταμένης Αρχής (Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ), δηλαδή ελεγκτή και ελεγχόμενου, πράγμα που συμβαίνει με τον κ. Αναστασάκο.
• Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε παράνομη διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου. Αυτό σημαίνει πως κάθε πράξη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας κινδυνεύει να τινάξει το έργο στον αέρα, πέραν των κάθε είδους ευθυνών όσων το αποφάσισαν και υπογράφουν. Αλλά γι΄ αυτό λίγο μας μέλλει. Αυτό που μας νοιάζει είναι η διασφάλιση του έργου, που μετά από τις τόσες ταλαιπωρίες που πέρασε πρέπει επιτέλους να τελειώσει χωρίς κινδύνους κανενός είδους.
• Είναι απάνθρωπη γιατί χωρίς να δοθεί στον Διευθυντή ο χρόνος και η δυνατότητα να προβάλει τις δικές του αιτιάσεις, χωρίς να συγκληθούν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα μετά απ΄ αυτό, επιβλήθηκαν ποινές και μάλιστα εξοντωτικές, ούτε καν κλιμακούμενες. Τέτοιες διαδικασίες είχαμε ζήσει κάποιες άλλες εποχές πριν από δεκαετίες, αλλά νομίζαμε πως πέρασαν ανεπιστρεπτί. Είναι δυο φορές απάνθρωπη όταν γίνεται τη στιγμή που ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος υπηρεσίας για λόγους υγείας. Είναι τρεις φορές απάνθρωπη όταν όλο το διάστημα της απουσίας του εξαπολύεται καθημερινά ένας οχετός συκοφαντιών, σπιλώσεων, κατηγοριών, ψευδών κι αυτός δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί και ν΄ απαντήσει.
• Καθιστούμε τη δημοτική αρχή αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι ήθελε προκύψει και προφανώς το θέμα δεν θα μείνει εδώ. Ο καιρός να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του ήρθε. Και οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, όπως αρέσκεται να λέει η δημοτική αρχή.
• Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκε μάλιστα από τον κ. Δήμαρχο πως το θέμα δεν είναι ηθικό ή νομικό, είναι βαθιά πολιτικό. Και ρωτούμε εμείς: Από πότε η πολιτική δεν εμπεριέχει την ηθική και την νομιμότητα; Υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική και νομιμότητα; Τέτοια πολιτική υπηρετεί η δημοτική αρχή; Τέτοιες αντιλήψεις περί πολιτικής εξέθρεψαν και «στηρίζουν» ιδεολογικά και πολιτικά τα φαινόμενα παραβατικότητας για όλη την κοινωνία. Αυτό ας το συναισθανθεί και η παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» που διοργάνωσε μάλιστα πριν από μήνες ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την παραβατικότητα, από την άλλη όμως τα δικά της στελέχη πρωταγωνιστούν και στηρίζουν αυτές τις εξελίξεις.

Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε γόνιμη και παραγωγική τη συμμετοχή μας στα όργανα διοίκησης του έργου. Κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Θα συνεχίζουμε να συμμετέχουμε και να προσφέρουμε για την ολοκλήρωση του έργου, για να μην χαθούν πιστώσεις, για να εξευρεθούν οι πρόσθετες που απαιτούνται, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τους νόμους, χωρίς «εκπτώσεις» στις προδιαγραφές και στην ποιότητά του, χωρίς να επιτρέπουμε παράνομες και καταχρηστικές πράξεις.
Πιστεύουμε πως λύση υπάρχει. Ακόμα και τώρα είναι εφικτή, αν το θελήσει η δημοτική αρχή. Την είχαμε προτείνει από τις 21 Απριλίου 2008 σε συνέντευξη τύπου, την είχε καταθέσει και ο σύμβουλος του έργου. Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013, να μεταφερθούν οι απομένουσες πιστώσεις του από το Γ΄ ΚΠΣ στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κι απ΄ αυτό να εξευρεθούν και οι συμπληρωματικοί πόροι. Να επανέλθει ο Διευθυντής κ. Λατρώνης στη θέση και στο έργο, η δε δημοτική αρχή να μην εμπλέκει το έργο στην αντιπαράθεσή της μαζί του."

Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ, μετά από παράσταση
διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στο δημαρχείο, εκφράζει την
έντονη ανησυχία της, σχετικά με τις παράνομες ενέργειες που
πραγματοποιεί η δημοτική αρχή στην κατασκευή του ΠΣΚΗ, με την
κάλυψη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με πρόσχημα την επίσπευση του έργου και την απορρόφηση της
χρηματοδότησης (προβλήματα που αντιλήφθηκε τον τελευταίο
μήνα!!!), προχωρά με αυταρχισμό και σωρεία παρανομιών στον
παραμερισμό των νόμιμων οργάνων διοίκησης και επίβλεψης του έργου.

Είναι φανερό ότι τόσο αυτές οι ενέργειες, όσο και η συζήτηση που
γίνεται για την λειτουργία και την χρηματοδότηση του, ανοίγουν
διάπλατα την πόρτα για την εκμετάλλευση του από μεγαλοεργολάβους
και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως ο οργανισμός Λαμπράκη.

Την ίδια στιγμή προκύπτουν στοιχεία για σωρεία παραλήψεων στα
μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και την τήρηση των ωραρίων, με
κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας, ακόμα και της ζωής των
εργατών. Για τις οποίες, τόσο ο εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου
στο ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ(με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ), όσο και οι
δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ, δεν έχουν
πει κουβέντα. Μάλιστα το ίδιο πρόσωπο, που τοποθετήθηκε ως
εκπρόσωπος του ΕΚΗ, με συνοπτικές διαδικασίες, τώρα
πραξικοπηματικά αναλαμβάνει την επίβλεψη του έργου.

Η Ε.Π. Ηρακλείου του ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του
Ηρακλείου να υπερασπιστούν την διαφάνεια και τον δημόσιο
χαρακτήρα στην κατασκευή και λειτουργία του έργου, με γνώμονα
τις λαϊκές ανάγκες στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, αλλά και
την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: